Læsetid: 10 min.

Al moderne komik har sit udspring fra Gøg og Gokke

Der er ikke det hustag eller den stige, som Gøg og især Gokke ikke er faldet ned fra. Der er ikke den kvinde eller mand, som de to ikke har haft held med at skubbe helt ud over kanten i ren og skær desperation, fordi de to efterlader kaos i deres kølvand. Informations filmredaktør og storfan skriver om komikkens urfædre i anledning af ny, fremragende spillefilm, der rørende fortæller om at blive uddateret, selv det, man laver, er tidløst
Gøg (Steve Coogan) og Gokke (John C. Reilly) er sammen med deres koner, Ida (Nina Arianda) og Lucille (Shirley Henderson), ankommet til London, hvor de spiller for fulde huse på en af byens største teaterscener.

Gøg (Steve Coogan) og Gokke (John C. Reilly) er sammen med deres koner, Ida (Nina Arianda) og Lucille (Shirley Henderson), ankommet til London, hvor de spiller for fulde huse på en af byens største teaterscener.

UIP/Nick Wall

25. april 2019

Det er et ganske enkelt setup: Gokke sidder udenfor på en bænk på en togstation og venter på Gøg. Bag ham er to døre ind til en ventesal. Han kan ikke forstå, hvorfor Gøg ikke dukker op og går ind ad den ene dør. I selvsamme øjeblik går Gøg ud ad den anden dør, og de to ser ikke hinanden. Og sådan fortsætter scenen i nogle minutter: Gøg og Gokke går fejl af hinanden både i ventesalen og på perronen.

Det ligner en klassisk Gøg og Gokke-sketch. De to komikere siger ikke et ord, og timing, rytme og mimik og gestik betyder alt. Det var en stor del af deres geni. De voksede op med vaudeville og stumfilm, hvor man skal vise alting og ikke kan stole på ret meget andet end sine evner for at bevæge og udtrykke sig med kroppen og ansigtet — og så selvfølgelig sin makker, hvis man har en sådan.

Sketchen kan man opleve i Jon S. Bairds nye, meget morsomme og rørende film, Gøg & Gokke (Stan & Ollie på amerikansk), der fortæller historien om det berømte makkerpar og genskaber nogle af de største øjeblikke fra deres film- og scenekarriere.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Kim Øverup
  • Steffen Gliese
  • Niels Duus Nielsen
  • David Engelby
  • Olaf Tehrani
  • Bjarne Bisgaard Jensen
  • Eva Schwanenflügel
  • Torben Lindegaard
Kim Øverup, Steffen Gliese, Niels Duus Nielsen, David Engelby, Olaf Tehrani, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel og Torben Lindegaard anbefalede denne artikel

Kommentarer