Læsetid: 7 min.

Auschwitz-bogen ’Dødens bolig’ en af de vigtigste danske faghistoriske bøger i mange år

Ondskaben findes. Er man i tvivl, behøver man bare læse Peter Langwithz Smiths mesterværk om koncentrationslejren over dem alle, Auschwitz
Ungarske jøder venter foran Krematorium V. Pigen i den lyse frakke er Gertie Mermelstein. Sammen med hende er hendes søster, mor, bedstemor og tre andre slægtninge. De vil alle blive myrdet i gaskammeret få timer senere.

Ungarske jøder venter foran Krematorium V. Pigen i den lyse frakke er Gertie Mermelstein. Sammen med hende er hendes søster, mor, bedstemor og tre andre slægtninge. De vil alle blive myrdet i gaskammeret få timer senere.

Foto fra bogen

12. april 2019

Medens historiens forskellige forsøg på at etablere det jordiske paradis har givet nogle tvivlsomme resultater, har man haft større succes med at realisere helvede. Auschwitz er et sådant sted. Måske er det ligefrem så enkelt, at himlen simpelthen findes lige præcis dér, hvor helvede ikke er? For Auschwitz’ få hundrede overlevende må det have føltes sådan, da de modtog Den Røde Hærs fortropper den 27. januar 1945.

Auschwitz hørte ikke til den lille håndfuld tyske koncentrationslejre, der var etableret efter nazisternes magtovertagelse, og som stadig i 1940 ikke rummede mere end nogle få tusinde fanger, hovedsagelig politiske fjender og såkaldt ’asociale’. Lejren var heller ikke en del af de ’rene’ udryddelseslejre, der blev oprettet i 1942 som led i Operation Reinhard i forsøget på at udrydde hele Polens jødiske befolkning. Auschwitz var det hele på én gang, og lejren skulle blive den største af dem alle.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu