Læsetid: 9 min.

Forstå islamisme, wahhabisme, salafisme og jihadisme – og hvordan deres tilhængere har formet Mellemøsten

To bøger tager et rettidigt kig på den historie og de skikkelser, der har formet islamismen
Mohammed bin-Laden (til venstre), far til Osama bin-Laden, der senere grundlagde terrorbevægelsen al-Qaeda, taler med Saudi-Arabiens kong Faisal i 1952.

Mohammed bin-Laden (til venstre), far til Osama bin-Laden, der senere grundlagde terrorbevægelsen al-Qaeda, taler med Saudi-Arabiens kong Faisal i 1952.

Fotograf ukendt

3. maj 2019

Islamismen er et af de seneste årtiers mest omdiskuterede politiske fænomener. Alligevel må en almindelig dansk avislæser være noget forvirret over, hvad der menes med ordet – bortset fra at det ikke er positivt – for det bruges om mangt og meget og bliver sjældent defineret eller forklaret.

Tag Syrien: Dér har islamister kæmpet på alle fronter. Assad og det syriske regime har med held anglet efter sympati hos antimuslimske kræfter i Vesten ved at slå på, at de kæmpede imod islamisterne. Det gjorde de også, men ved hjælp af islamisterne Hizbollah, der nok er verdens stærkeste islamistiske milits, og Iran den stærkeste islamistiske stat.

Over for Assad stod en folkelig opstand, som nok havde islamistiske elementer, men ikke var domineret af dem. Til gengæld udviklede der sig hurtigt militser med en islamisk ideologi – dem bør man nok retteligt kalde jihadistiske og salafistiske – men der var også mindre islamistiske grupper iblandt dem – som de jihadistiske grupper imidlertid fik nedkæmpet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Torben K L Jensen
  • Christian Mondrup
  • Viggo Okholm
  • Steffen Gliese
Torben K L Jensen, Christian Mondrup, Viggo Okholm og Steffen Gliese anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Hvis blot vi fik lige så meget oplysning om de politiske bevægelser i Mellemøsten, som vi i sin tid fik fra kremlologerne, ville meget politisk nok tage sig lidt anderledes ud.

Touhami Bennour

De herrer der vises i fotoet er alla døde. En far til Ben Laden, han er bare far til Ben Laden ikke andet. Vesten har Overdrivet meget og manipuleret i de sidste 20 til 30 år. Tage vi Ben Laden historie, mange ikke tror på den historie, og tror det er rent manipulation. Jeg ved selv ikke noget om det. Under alle omstændighederne det retfærdiggøre ikke krige og specielt krigen i Irak.
Men det er gået lang tid siden, og nu hagler med kritik mod vesten i egn rækker, Mod Deres søtte til diktaturet i Mellem Østen. Men efter "det arabiske forår"har kunnet forandre poltiken omkring Mellem Østen, Ser Vesten bedre på den region. Også i selve Mellem Østen de lande som støtter diktatur i mellem Østen er svækket, og som det ses I Nordafrika ser folk andre veje og mod demokratiet. Men der mangler Trump, han er en ukendt faktor.

Touhami Bennour

Det anbefales at læse bogen: "L Europe et le myte de l´Occident"( Eurpopa og Vestens myte) af "Georges Corm" Hvor han fortæller Vesten ser på Mellem Østen med "Ernest Renan" øjne,en anti arabisk/muslimsk propaganda. fra den nittenårhundert.

Henrik Plaschke

Efter læsningen af Edward Saids Orientalisme, som i øvrigt kritiseres af den ovenfor citerede Georges Corm, kan man passende fortsatte med Sadiq Jalal Al-Azm’s velformulerede kritik af Saids ”omvendte orientalisme”. Al-Azm var professor i filosofi var universitetet i Damaskus og overordentlig kritisk overfor Saids arbejde.

Artiklen findes optrykt mange steder på nettet (f.eks. på http://www.europe-solidaire.org/spip.php?article20360) og findes også i en norsk oversættelse: Sadik Al-Azm, Mot hevdvunne sannheter. Et korrektiv til oppfatninger om islam og muslimer, Cappelens Forlag 1995.

Touhami Bennour

Henrik Plaschke.

Kritik af kritik fører ikke langt. Om hvornå begyndte "Orientalisme" . det er som at spørge hvornår begyndte Universet. Alle svar er velkommen.

Jeg kendte ikke "Sadiq al Azm", Syrien er et diktatur og ikke denvej jeg søger. Jeg kender andre forsøg i den arabiske verden: Nasser, Ben Bella, Ben Barka, Haddad, Chabbi osv. Og andre som der tales om "nu", og der er resultater, Det sidste er Det "arabiske forår" der begyndte 2011 og som "rystede verden" og forsætter med i Sudan og Algeriet, Faktisk også Trump siger noget om det og måske blander sig. Vi lever nu og gør også noget.

Du lyder ikke opdateret til den arabiske verden. Reform i religion føre ikke til noget. Det førte heller ikke i vesten. Kristendommen er i god form i Vesten. Det konservative folke parti plejer at sige: "Forandring for at bevare", det er det, der ske med religion in Vesten. Selv Det politiske system er det samme som "Karthago´s forfatningen, Imperialisme og demokrati. Hvis man tilføjer Menneskerettighederne fra FN. Aristoteles mener den er den bedste forfatning i verden. og var den første også. Nej det mener du måske aldrig. (Orientalisme igen).

Ifølge Ernest Renan om "Nation": det bygger ikke på "Etnicitet" og heller ikke på religion", og det gør det danske samfund også, det bygger ikke på etnicitet eller religion.