Læsetid: 5 min.

Donnersmarcks nye film om en fiktionsversion af Gerhard Richter er en mesters makværk

Det er først og fremmest instruktøren, der bliver tilfredsstillet i sit eget verdensbillede, og ikke kunsten selv, der bliver tilgodeset i Florian Henckel von Donnersmarcks nye film ’Værk uden skaber’. Instruktøren hævder ganske vist kunstens magiske kraft, men i virkeligheden reducerer han den i en filmisk hævn over en flertydig kunst
Maleren Kurt Bahnert (Tom Schilling) er skåret over den store tyske maler, Gerhard Richters liv. Her står han foran det tomme hvide lærred, lige inden han finder formlen for sine fremtidige værker, slørede gengivelser af amatørfotos fra barndommen, pasfotos og fotos fra pressen.

Maleren Kurt Bahnert (Tom Schilling) er skåret over den store tyske maler, Gerhard Richters liv. Her står han foran det tomme hvide lærred, lige inden han finder formlen for sine fremtidige værker, slørede gengivelser af amatørfotos fra barndommen, pasfotos og fotos fra pressen.

Foto fra filmen

17. april 2019

Det er en af filmens smukkeste og mest patosfyldte scener og et centralt perspektiv i den filmiske komposition:

Højt oppe i et ældgammelt egetræ sidder den unge kunstner og kigger ud over landskabet.

I al hast klatrer han ned fra træet. Han er ramt af et pludseligt klarsyn og spæner som gjaldt det livet gennem gyldne kornmarker og grønne græsenge for hjemme og ude af sig selv af begejstring til sin undrende far at råbe, at nu har han forstået, hvordan alle ting hænger sammen.

Den unge mand oplever et epifanisk øjeblik. Han har gennemskuet verden, ja, men også sin egen traumefyldte barndom, blot kan han endnu ikke formulere den indsigt i ord eller billeder.

Scenen findes omtrent en tredjedel inde i Florian Henckel von Donnersmarcks nye lange spillefilm – den tredje i rækken efter De andres liv (2006) og The Tourist (2010) – som på dansk har fået titlen Værk uden skaber.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu