Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

’Gloria Bell’ er et livsbekræftende og hjerteskærende portræt af en enlig kvinde

Julianne Moore er fantastisk i rollen som midaldrende, enlig kvinde, der leder efter kærligheden i Sebastián Lelios nye film, ’Gloria Bell’
Det er på dansegulvet, at Gloria (Julianne Moore) føler sig allermest glad og fri, og det er her, hun møder Arnold (John Turturro) i Sebastián Lelios ’Gloria Bell’.

Det er på dansegulvet, at Gloria (Julianne Moore) føler sig allermest glad og fri, og det er her, hun møder Arnold (John Turturro) i Sebastián Lelios ’Gloria Bell’.

Angel Films

Kultur
11. april 2019

»Når verden går under, håber jeg, at jeg er i gang med at danse,« siger Gloria (Julianne Moore) på et tidspunkt i Gloria Bell, Sebastián Lelios film om en nogle-og-50-årig kvinde og hendes jagt på kærligheden. Og man forstår hende godt.

Dansegulvet, hvor hun bevæger sig frit til tonerne af god gammel disko, er både det sted, hvor hun søger kærligheden, og en legeplads, hvor hun kan glemme sig selv og de fortrædeligheder, livet byder på. Og dem er der en del af – det er der for os alle sammen.

Det er ti år siden, at Gloria blev skilt, og når hun ikke er på arbejde – hun arbejder i forsikringsbranchen – forsøger hun at være mor for to voksne børn, der har deres egne problemer at kæmpe med, men helst ikke vil have, at hun blander sig for meget.

Gloria har enkelte gode venner, men mest glad er hun, når hun danser. Og det er da også på en natklub for modne mennesker, at hun møder Arnold (John Turturro).

Han er selv fraskilt, dog kun for et år siden, og de to falder for hinanden og indleder et forhold. Det bliver vanskeliggjort af, at Arnold er lidt af en skvatnisse, der ikke for alvor kan frigøre sig fra sin krævende ekskone og to voksne, forkælede døtre, som hele tiden ringer til ham og vil have opmærksomhed og penge.

Og det er, hvad Gloria Bell handler om: Glorias liv og hverdag, der kompliceres yderligere af en tilsyneladende psykisk ustabil og meget larmende overbo og en hårløs kat, som ikke er hendes, men alligevel hele tiden finder vej ind i hendes lejlighed, selv om alle døre er lukket.

Stærk historie

Jeg formoder, at katten og Glorias gradvise accept af dens tilstedeværelse symboliserer en eller anden form for overgang eller forandring i Glorias liv. Jeg vil ikke kalde det resignation – filmens slutning er dejligt dobbelttydig – men ingen tvivl om, at det, Gloria oplever, også skubber hende et andet sted hen, end hvor hun var, da vi første gang mødte hende.

Gloria Bell fortæller på sin egen afdæmpede, insisterende måde en stærk og væsentlig historie om et menneske – fremragende, indfølt og hudløst spillet af Julianne Moore – som står på kanten imellem to faser af sit liv. Hun skal finde ud af, hvad hun vil, samtidig med at hun må erkende, hvad der er muligt. Hun bliver ikke yngre. Børnene vil leve deres eget liv. Spørgsmålet er, om tosomheden og den store kærlighed – eller bare den lille – venter på hende derude.

Chilenske Sebastián Lelio, der med Gloria Bell genindspiller en af sine egne tidligere film, har forstand på mennesker. Han forstår at skildre dem så indfølt og empatisk, at de ikke er svære at genkende fra ens eget liv eller måske endda som én selv.

Han fortæller os ikke meget om Gloria eller hendes forhistorie, men lader os gradvist lære hende at kende, mens vi også lærer hendes familie at kende og derigennem får en idé om alle de følelser, gamle sår og konflikter, de fleste familier slæber rundt på, og som indimellem kommer op til overfladen.

Takket være filmfotograf Natasha Braiers stemningsfulde billeder, der sætter Glorias ensomhed i relief, også når hun er blandt andre mennesker, og Matthew Herberts musik, som har en drømmeagtig klang, får filmen en poetisk dimension, der i dén grad klæder den ellers ganske jordbundne historie. 

Gloria Bell er et sansemættet og på én gang livsbekræftende og hjerteskærende portræt af et menneske, som finder styrke til at overleve tilværelsens små og store slag ved at danse.

’Gloria Bell’. Instruktion: Sebastián Lelio. Manuskript: Sebastián Lelio og Alice Johnson Boher. Amerikansk. (Biografer landet over)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her