Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Hvis ’Palle alene i verden’ handlede om en voksen mand med Peter Pan-syndrom

I Ulrich Köhlers ’In My Room’ tvinges en mand, der er ved at blive for gammel til sin livsstil, til at tage sit liv op til revision, da alle andre mennesker pludselig en morgen er forsvundet. Eller næsten alle: Der findes stadig én (jævnaldrende og smuk) kvinde, så han har nogen at lære noget nyt om kærlighed sammen med
Det er et evigt interessant tankeeksperiment, hvordan man ville og kunne bære sig ad med at leve mutters alene, skriver Lone Nikolajsen.

Det er et evigt interessant tankeeksperiment, hvordan man ville og kunne bære sig ad med at leve mutters alene, skriver Lone Nikolajsen.

Pandora Film

Kultur
5. april 2019

Umiddelbart ligner præmissen i tyske Ulrich Köhlers sindige undergangsfortælling In My Room, der er april måneds film i Cinemateket, om Palle Sigsgaards (af Astrid Henning-Jensen filmatiserede) børnebog Palle alene i verden. Et menneske vågner op en morgen og opdager, at det er det eneste menneske i verden. Der er ingen andre at tage hensyn til, ingen, der på nogen måde kan begrænse ens udfoldelse. Hos Sigsgaard er det en lille dreng, der løber rundt og leger og frådser med alt, som det passer ham, mens hos Köhler er det en voksen mand, hvis ungdom synger på sidste vers, det sker for.

Armin (Hans Löw) er en enlig tv-fotograf, der er løbet tør for engagement i de ting, han foretager sig. Han orker lige at gå arbejde som tv-fotograf på en nyhedsredaktion i Berlin, men han er for åndsfraværende til at kende forskel på, om kameraet er tændt eller slukket. Han indtager rutineret dansegulvet på en natklub, men når han får en dame med hjem til sit lille beskidte hummer, kammer rutinen over i det søvngængeragtigt lade, som skræmmer hans scoring væk igen.

Köhler tager sig god tid til at etablere Armins eksistentielle tilstand, men også til at vise, at han hverken er et rodløst eller blasert menneske. Den første tredjedel af filmen slutter nemlig med en rørende og lavmælt skildring af, hvordan Armin og hans far (Michael Wittenborn) tager afsked med den døende farmor (Ruth Bickelhaupt) hjemme i den provins, han kommer fra.

Robinson Crusoe i den tyske provins

Man mærker, at Köhler er mere interesseret i almindelige menneskers følelsesliv end i spektakulære undergangsscenarier, så grundigt som denne afskedsfortælling bliver udfoldet. Men så en morgen i tomrummet efter farmorens død sker der det, at alle mennesker tilsyneladende er forsvundet. Det er et evigt interessant tankeeksperiment, hvordan man ville og kunne bære sig ad med at leve mutters alene.

Armin følger kun ganske kortvarigt i fodsporene på den forlystelsessyge Palle alene i verden, inden han vælger en mere Robinson Crusoe-lignende tilgang til ensomheden. Det viser sig at være godt for hans personlige udvikling, at alle mennesker pludselig er væk. Han flytter ind i et halmhus i nærheden af sin fødeby og begynder at leve et mere fornuftigt liv i nogenlunde pagt med naturen. Armin anskaffer sig geder, høns og hest, laver en vandmølle og får en ro over sig, der ikke var til at få øje på i filmens første akt. 

Og så – bedst som Armin har fundet sig selv i en bæredygtig, omend ensom, livsstil – dukker der en smuk og jævnaldrende kvinde op, så han også i filmens sidste tredjedel får mulighed for at lære noget nyt om kærlighed. Kirsi (Elena Radonicich) og han finder hinanden på en måde, der som alt andet i filmen fremstår ret udramatisk. Og så får de tiden til at gå med hinanden og med de konflikter og den fryd, det indebærer.

De forholder sig mere til hinanden og deres umiddelbare omgivelser og gøremål end til det faktum, at alle andre mennesker i verden af uforklarlige grunde er forsvundet, og Köhlers nøgterne iscenesættelse af dagliglivet efter apokalypsen er et værdigt alternativ til alverdens kulørte filmdystopier. 

’In My Room’. Manuskript og instruktion: Ulrich Köhler. Tysk. Månedens film i Cinemateket. 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her