Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Som podcast gør ’Dronekrigeren’ historien om danske IS-støtter nærværende

Fans af The New York Times’ fremragende podcast ’The Caliphate’ kan med fordel lytte til P1’s nye podcast ’Dronekrigeren’ om danske bidragsydere til IS’ krig mod vesten. Det samme kan folk, der har set tv-dokumentar-versionen, for det, podcasten kan, er noget andet
’Dronekrigeren’ handler bl.a. om danske Basil Hassan, der er eftersøgt for drabsforsøget mod islamkritikeren Lars Hedegaard og havde en central rolle i Islamisk Stats droneprogram.

’Dronekrigeren’ handler bl.a. om danske Basil Hassan, der er eftersøgt for drabsforsøget mod islamkritikeren Lars Hedegaard og havde en central rolle i Islamisk Stats droneprogram.

Fra DR

Kultur
25. april 2019

Sidste forår kunne man følge The New York Times’ terrorismespecialist og udenrigskorrespondent Rukmini Callimachi i den ret fremragende podcast The Caliphate. I løbet af ti kapitler forsøgte podcasten at besvare spørgsmålet om, hvem vi egentlig kæmper imod i det, der siden 11. september 2001 har heddet krigen mod terror, med særligt fokus på at forstå IS.

Rukmini Callimachi var en eksemplarisk guide ind i såvel terrorbekæmpelsesbranchen som kalifatet og dets organisering – så længe det varede. Ekstremt vidende og godt selskab (her skal bl.a. lyde en tak for at indvie lytterne i diverse radikaliserede islamisters onlinemobning af hende, når de kunne se, hun havde taget på). 

The Caliphate var ikke tilfredsstillende i den forstand, at man fik alt det at vide, man overhovedet kunne ønske sig. Det tilfredsstillende ved den var, at man fik lyst til at vide mere og fik et bedre fundament for sin nysgerrighed. 

Og så er det jo strålende, at der her et år efter findes en danskproduceret podcast, som med udgangspunkt i et grundigt graverarbejde skildrer et formodet dansk terrornetværk og dets arbejde for at styrke det selvproklamerede, kortvarigt eksisterende kalifat, som IS fik etableret i Syrien og Irak, og for at destabilisere og skræmme vesten.

Det hele starter med, at DR’s finansjournalist Troels Kingo møder en kilde, der betror ham, at han har været med til at sende forskelligt dronegrej til IS, som efter alt at dømme er blevet brugt til at opbygge et billigt og effektivt luftvåben.

Troels Kingo tager fat i DR’s retsanalytiker Mette Mayli Albæk, som er skeptisk over for historien, indtil hendes kildenetværk kan bekræfte, at den formodede gerningsmand bag mordforsøget på Lars Hedegaard i 2013, Basil Hassan, har siddet ret centralt placeret i IS med ansvar for opbygning af en luftstyrke bestående af droner.

Præcis hvad Basil Hassan har foretaget sig i IS’ hedengangne kalifat, får de  DR’s mellemøstkorrespondent Puk Damsgård til at se nærmere på, mens Kingo, Albæk og journalisten Jens Vithner Hansen følger de spor, der er at finde i Danmark. 

Dronekrigeren findes både som en tv-dokumentar i to afsnit, der blev sendt tidligere på måneden, og som en podcast i ni afsnit på cirka en halv time hver.

Decideret godt nyt er det selvfølgelig ikke, at dette terrornetværk fandtes, og at radikalisering og voldelig islamisme i det hele taget findes. Men når det nu fandtes, og når der nu faktisk – jf. frygtelige begivenheder, der finder sted overalt i verden med jævne mellemrum og senest i Sri Lanka – er noget at være bange for, er behovet for at få faren grundigt forklaret desto mere presserende. Og her er podcasten med sit episodiske format en mere tilfredsstillende (og det vil i denne sammenhæng sige grundigere, tålmodigere, roligere) indføring end den ellers også udmærkede tv-dokumentar.  

PET-allieret dronebutik 

I stedet for at afvikle den mangefacetterede historie på to gange 50 kompakt klippede minutter kan podcasten tillade sig at udfolde ét perspektiv ad gangen.

Det første afsnit skildrer stille og roligt, hvordan den nu fængslede droneindkøber, de kalder for taxachaufføren, fik fat i det grej, han skulle bruge. Og hvordan PET fik færden af hans uhensigtsmæssige indkøb og allierede sig med dronebutikkens indehavere, som uden at være garvede dobbeltspillere blev pålagt at finde på undskyldninger, så PET kunne nå at mærke alt det udstyr, taxachaufføren købte.

Senere afsnit skildrer bl.a. Basil Hassans ikke specielt belastede baggrund, en krigsfange fra yazidi-minoriteten, der giftede sig med og flygtede fra Basil Hassan, et fejlslagent terrorangreb og politiets opklaringsarbejde. 

Billede fra tv-dokumentaren.

Billede fra tv-dokumentaren.

Fra DR

Podcasten skildrer også med en veldoseret lethed den stejle læringskurve, journalisterne Troels Kingo og Jens Vithner Hansen møder i arbejdet med at optrevle terrornetværk. Sætninger som ’den dag var vi dårlige til vores arbejde’ punkterer på velgørende vis den alvor, der ligger over hele affæren. Ikke så alvoren bliver afmonteret, men så den er til at holde ud at være i.

Den samme effekt har det, når de to dronesælgere fortæller om mere eller mindre vellykkede forsøg på at snøre deres suspekte kunde – og ikke mindst om den nervøsitet, der er forbundet med det. Det er nemmere at relatere til nogle, der står i en butik og gør deres bedste, end til efterretningsagenter.

Den eneste efterretningsagent, der medvirker, er en forhenværende agent, som tidligere i sin karriere var med til at placere Basil Hassan på USA’s liste over terrorister, og som kan fortælle, præcis hvor farlig man regner ham for at være. Eller regnede ham for: Man formoder, at Basil Hassan er død, men ved det ikke med sikkerhed.   

Det episodiske format er en ting, podcastversionen har kørende for sig, en anden er det skarpe fokus, der ligger i at få ting genfortalt. Af en eller anden grund gør det et større indtryk at høre en journalist beskrive synet af en bombe, der falder ned mod en landsby fyldt med levende mennesker, filmet fra den drone, der har sluppet bomben, end at se optagelsen selv, som man gør det i tv-dokumentaren.

Den dialog, der kører mellem journalisterne, virker aldrig indstuderet, selvom den hele tiden er meget lytterinformerende og klargørende. De fire journalister står klart som fortællere og karakterer uden at overskygge den historie, de fortæller.

Mest heltemodig fremstår Puk Damsgård, der vader rundt i ruinerne af IS’ tidligere hovedby Raqqa i fodsporene på Basil Hassan. En væsentlig forudsætning for, at den historie, Dronekrigeren fortæller, føles så nærværende, er også, at Signe Mansdotters klipning er kvik i det, samtidig med at hendes lyddesign på kølig og diskret vis hjælper med at skrue op og ned for intensiteten. 

’Dronekrigeren’. P1-Dokumentar. Kan podcastes på diverse platforme og høres på dr.dk.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her