Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Robert Redford og hans karriere hyldes charmerende i hyggekupromancen ’Den sidste gentleman’

Robert Redford kunne ikke slutte skuespilkarrieren af på en bedre måde end med David Lowerys hyggekupromance ’Den sidste gentleman’, der handler om seriebankrøveren Forrest Tucker
Robert Redford og Sissy Spaceks bittersøde møder er en udsøgt fornøjelse i David Lowerys ’Den sidste gentleman’. Det er synd, at de to ikke har lavet en film sammen før nu.

Robert Redford og Sissy Spaceks bittersøde møder er en udsøgt fornøjelse i David Lowerys ’Den sidste gentleman’. Det er synd, at de to ikke har lavet en film sammen før nu.

Scanbox

Kultur
4. april 2019

Robert Redford.

Jeg ved ikke, hvor mange gange jeg småsukkede det ikoniske navn for mig selv, mens jeg i 1980’erne klistrede endnu en plakat af ham op på væggen.

I en tid, hvor den pastelfarvede Don Johnson og Miami Vice var det nye sort, og amerikanske soaps som Dallas og Dollars kørte endeløst på tv, var Redford redningen. Han lavede film, man gad se, og så forrygende ud, mens han gjorde det.

Det gjorde ingenting, at flere af dem var nogle år gamle. Hellere vende tilbage til På bare tæer i parken fra 1967, klassikeren Butch Cassidy and the Sundance Kid med Paul Newman og svindlerdramaet Sidste stik eller Redfords politiske dramaer som Kandidaten, Tre døgn for Condor og Alle præsidentens mænd, hvor den blonde Redfords blå øjne selvfølgelig altid var på de godes side.

Da Redford i 1985 spillede Denys Finch Hatton over for Meryl Streeps Karen Blixen i Mit Afrika, var det et romantisk drama med en dansk vinkel, der gik lige i ungdomshjertet. Hvem vil ikke gerne have vasket hår af Redford på en eksotisk afrikansk farm? Eventyret og de flotte fyre ventede lige om hjørnet!

Fra Sundance-kid til Sundance-king

Efter turen til Afrika blev det desværre sværere at være Redford-fan.

Der blev længere mellem rollerne, og de blev betydeligt mere brogede. Redford debuterede som instruktør med En helt almindelig familie i 1980 og begyndte at fokusere mere på at være bag kameraet. Det var skidt for idolplakatophængningen, men til gengæld kunne man glæde sig over film som Quiz Show fra hans hånd.

Parallelt med instruktørkarrieren etablerede Redford i 1981 Sundance-instituttet i Park City, der nu er verdenskendt for sin filmfestival. Hans interesse for at dyrke nye talenter smittede, mens man som fan fulgte hans rejse fra Sundance-kid til Sundance-king.

Den rejse har været god for amerikansk film, og indimellem har Redford stadig klemt en filmrolle ind. Især hvis der var lejlighed til at folde den hjerteknusende charme ud i åbne, amerikanske landskaber.

Kupfilm og hyldest

De seneste roller har imidlertid været i den mere afdæmpede afdeling, f.eks. i Netflix-filmen Our Souls at Night, hvor han og Jane Fonda spiller sammen. Ikke mindst derfor er det som Redford-rejsende skønt at se David Lowerys Den sidste gentleman, som er en ublu hyldest til Redfords mere sprælske 1970’er-film og hans samlede karriere.

Redford har annonceret, at rollen som den sidste gentleman nok er hans sidste, og han kunne ærligt talt ikke finde en bedre film at slutte karrieren af med.

Både fordi fortællingen på lun vis indeholder elementer fra hans tidligere roller som elegant og karismatisk kriminel, og fordi Lowery benytter lejligheden til at krydre billedsiden med skud af den unge Redford: Fra fiktionsfortællingens ungdomsforbryderalbum til korte klip fra en Redford-film som The Chase, hvor hans udseende var på sit idolplakathøjeste.

Stemningsfuldt sus og soundtrack

Den sidste gentleman er inspireret af virkelighedens velklædte vaneforbryder Forrest Tucker, som i 2003 var emnet for en The New Yorker-artikel, der også er forlægget for filmen.

David Lowery vælger at fortælle om Tuckers sidste år, da han i 1981 – som omkring 70-årig – røvede en række banker sammen med to ældre kumpaner (spillet af Danny Glover og Tom Waits). Sammen blev de kendt som ’The Over-the-Hill Gang’.

Lowery (blandt andre Ain’t Them Bodies Saints og A Ghost Story) sender en herligt lavmælt Casey Affleck efter banden som politimanden John Hurt, der vil have Tucker bag tremmer. Gradvist bliver Hurt dog fascineret af den høflige hold up-mand, som lader til at være mere interesseret i suset fra stilfærdigt at røve en bank end i selve udbyttet.

Jagten er en del af plottet, men grundlæggende vil filmen helst tage sig god tid til karaktererne og detaljerne i deres universer, som er stemningsfuldt skudt på 16-mm og tilsat et godt periode-soundtrack.

Kemi mellem stjernerne

Karakterfascinationen lever især af, at Lowery har tilføjet en romance i form af Jewel (Sissy Spacek), der tilfældigt krydser Tuckers vej. Det fører til en skøn kaffepause, hvor filmen roligt nyder kemien mellem de to stjerner. Deres senere bittersøde møder er en udsøgt fornøjelse, ikke mindst når kameraet går helt tæt på alle rynker og tidens præg i deres kendte ansigter.

Spacek stråler, når Jewel et øjeblik mærker adrenalinrusen fra at stjæle et smykke, men resolut vender tilbage til butikken for at aflevere det. Redfords Tucker fremstår så forgabt, at han er villig til at opgive sin 17. fængselsflugt for hendes skyld. Synd, at de to ikke har lavet en film sammen før nu …

I bund og grund er Den sidste gentleman en glamourisering af karrierekriminelle, men lad bare det ligge. Filmen er med sin ubekymrede tilgang og underspillede elegance i familie med Steven Soderberghs Out of Sight; det hele er bare noget, vi leger, selv om virkelighedens Tucker nok var af en anden kaliber.

Lowerys røverhistorie er cool og puster på fineste vis til minder fra hele Redfords karriere. Det er en perfekt exit for Redford – og hvem ved … måske kan han, som Tucker, i sidste ende ikke holde sig væk. Han har stadig meget at byde på.

’Den sidste gentleman’. Instruktion og manuskript: David Lowery. Amerikansk. (En række biografer landet over)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her