Læsetid: 7 min.

Salman Rushdies ’Midnatsbørn’ er en dannelsesroman, der aldrig går op

Romanen er måske den vigtigste roman i vores multikulturelle tid. I forbindelse med valget i Indien anmelder Informations kritikere indiske romaner fra 1947 og frem. Her anmelder litteraturredaktør Peter Nielsen Salman Rushdies ’Midnatsbørn’
Salman Rushdie i København i 1982 – året efter Midnatsbørn udkom. 

Salman Rushdie i København i 1982 – året efter Midnatsbørn udkom. 

Jacob Maarbjerg

12. april 2019

Med Salman Rushdies Midnatsbørn fik det moderne, uafhængige Indien en ny grundfortælling, en roman, hvor fortid, nutid og fremtid løb sammen på mest vidunderlige vis, og en roman som en hel nation kunne spejle sig i.

Romanen kredser om Sinai-familien gennem flere generationer. Her skildres farverigt og med eksplosiv kraft de vigtigste begivenheder i det tyvende århundrede på det indiske subkontinent. I en, for at bruge en af romanens utallige allegorier, ’chutney’ af mange forskellige stilarter. Og Rushdie øser i romanen gavmildt af den indisk mundtlige tradition, han har fået med sig fra barndommen.

Allerede da forfatteren var en lille dreng, fortalte og genfortalte hans far Østens store vidunderfortællinger, Scheherazades eventyr fra Tusind og en nat, Panchatantras dyrefabler, de mange eventyr, der var skabt i Kashmir, hvor hans forfædre var født, og fortællingerne om mægtige helte samlet i Hamzanama og Hatim Tais Eventyr. Midnatsbørn er gennemvævet af disse orientalske eventyr.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Torben K L Jensen
  • Trond Meiring
  • Niels Duus Nielsen
Torben K L Jensen, Trond Meiring og Niels Duus Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Maj-Britt Kent Hansen

Ja, det var også den første for mig. Og den næste og sidste for mig var Shame, som udkom i 1983. Den forbigås her, men er ikke uvæsentlig i sammenhæng med Midnights' Children, hvor tvillingeparret der fødes jo netop er Indien og Pakistan.