Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

En spaltet atomkerne af ømhed for lytteren

På sit femte studiealbum, ’Isa’, søger danske Croatian Amor fortsat at skabe betingelserne for ny, musikalsk eksistens. Og det lykkes ham, takket være den højere enhed, som han endnu en gang får vokalsamples, ambiente klangflader, maskinstøj og udenlandske besøgende til at gå op i
På sit femte fuldlængdealbum, Isa, gør Croatian Amor sig for alvor Roskilde-aktuel med en blanding af computermanipulerede vokaler, inderlig synth og science fiction-filmagtige feltoptagelser, skriver Sophia Handler.

På sit femte fuldlængdealbum, Isa, gør Croatian Amor sig for alvor Roskilde-aktuel med en blanding af computermanipulerede vokaler, inderlig synth og science fiction-filmagtige feltoptagelser, skriver Sophia Handler.

Posh Isolation/ Pressefoto

Kultur
5. april 2019

Et af de fyldigste og mest intense danske navne, der er blevet afsløret på dette års Roskilde Festival-plakat indtil videre, er lydskaberen Croatian Amor.

Aliasset dækker over det elektroniske soloprojekt, der tilhører Posh Isolation-altmuligmanden Loke Rahbek.

Det paradoksale og evigt fascinerende ved Croatian Amor er, hvordan han klarer at sammensætte så skurrende, industrielle lydmønstre med en iørefaldende popmelodisk sensibilitet.

På sit femte fuldlængdealbum, Isa, gør Croatian Amor sig for alvor Roskilde-aktuel med en blanding af computermanipulerede vokaler, inderlig synth og science fiction-filmagtige feltoptagelser.

Sådan som man får det af at lytte til albummet, er sådan som jeg forestiller mig, det må være at have et kærlighedsforhold til en person iført gasmaske.

I pressemeddelelsen præsenteres albummet dog nærmere som »et kvalmende narrativ af virtuel kommunikation og eskatologisk programmering«. I fri fortolkning er der altså lagt op til en fysisk ubehagelig, sonisk sci-fi-dommedagsprofeti.

Og til at hjælpe sig med at udbrede dette budskab har Loke Rahbek allieret sig med halvt menneskelige, halv mekaniske skabninger, lige så komplekse og sensitive i deres bevægeapparat som ham selv.

Med sine mange overlappende stemmer udvikler albummet en spaltet atomkerne af ømhed over for sin lytter. Både i de gennemgående, bløde, barnlige og/eller feminine vokalsamples, der fint komplementerer synthen – men især også gennem bidrag fra eksperimentalartisten Yves Tumor og sangeren Soho Rezanejad.

Gasmaskens vejrtrækning

Krydsfeltet mellem guddommelig kærlighed og foruroligende varsler om altings undergang er Croatian Amors legeplads. Her opløses forstanden, for at den dybere bevidsthed kan splittes til sarte, autonome lydstrukturer.

Til de mange åndeløse momenter på Isa hører (sammen med efterfølgeren »Point Reflex Blue«!) netop nummeret »In Alarm Light«. Soho Rezanejad smelter sammen autotunen i en rørende cyberballade, mens den skælvende, lagdelte synth går i ét med udrykningssirenerne fra det drømmeagtige yderplan.

Atter og atter skal den underliggende rytme filtreres igennem gasmasken som en vejrtrækning.

Skiftevist hviskende og rallende flytter Croatian Amor rundt på lytterens følelser over for sit univers, så man til sidst ikke længere kan mærke forskel på fascination og væmmelse.

Dette skrøbelige nervesystem af langstrakte, ambiente klangflader, maskinstøj og fragmenterede samtaler folder sig ultimativt ud på den disharmoniske og nærmest grungeinspirerede kærlighedssang »Dark Cut«, fremført af australieren Jonnine Standish.

Hendes æteriske altstemme som forsanger i rockgruppen HTRK passer absurd godt til Croatian Amors ambivalente, elektroniske scenerier. »Your love is a language / I never dreamt it / I never said it out loud / Wat’cha doing now?«

Det er en gave til menneskeheden, at Loke Rahbek fortsat skaber betingelserne for ny, musikalsk eksistens, sådan som han med albummet Isa sætter lyd på fantasien om en blid og anderledes sagte apokalypse.

Croatian Amor: ’Isa’ (Posh Isolation)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her