Læsetid: 3 min.

’Transit’ gør Holocaust og fascismens forfølgelse af anderledestænkende nærværende og påtrængende

I sin nye, fascinerende film, ’Transit’, lader den tyske filminstruktør Christian Petzold bogstaveligt talt en Anden Verdenskrigs-historie udspille sig i vor tid
Georg (Franz Rogowski) møder Marie (Paula Beer), da han på flugt fra nazisterne ender i havnebyen Marseilles og her må vente på at kunne komme væk i Christian Petzolds ’Transit’.

Georg (Franz Rogowski) møder Marie (Paula Beer), da han på flugt fra nazisterne ender i havnebyen Marseilles og her må vente på at kunne komme væk i Christian Petzolds ’Transit’.

Camera Film

12. april 2019

»Hvem glemmer hurtigst – den der forlader, eller den der bliver forladt?«

Det er et af de gennemgående spørgsmål i tyske Christian Petzolds nye film, den sært dragende Transit, der bedst kan beskrives som en Anden Verdenskrigs-historie sat i vor tid. Svaret er ikke ganske entydigt – selv om jeg nok vil mene, at det er de efterladte, der lider mest i filmen.

Transit er noget ganske særligt. Petzold, der aldrig har været bleg for at udfordre publikum i forhold til f.eks. Tysklands problematiske fortid, lader simpelthen historien om en tysk mand på flugt fra nazisterne udspille sig i vore dages Frankrig, først i Paris, siden i havnebyen Marseilles.

Her forsøger den forfulgte mand Georg (Franz Rogowski) at skaffe sig rejsepapirer, så han med skib kan komme ud af det Europa, der ikke vil ham det godt, og her møder han en række eksistenser, der ligesom ham venter på at kunne komme væk, inden det er for sent.

Det er i høj grad en transitby og minder en smule om det farverige Casablanca i Michael Curtiz’ klassiske film opkaldt efter den nordafrikanske by.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Når der henvises til en bog af Anna Sehgers, drejer det sig vel om Det syvende kors, der er udkommet på dansk. Hun indtrådte i 1928 i Tysklands kommunistiske parti og måtte under Hitler flygte over Frankrig til Mexico.
I 1947 vendte hun tilbage til Berlin og var i mange år præsident for DDRs forfatterforening.

DDRs forfatterforening? Gad vide hvor mange der skulle nærlæse ens færdige manuskript inden det blev godkendt... af Moskva.

Prøv at læse hendes bøger, jeg sidder lige med storværket De døde forbliver unge i skødet.