Læsetid: 4 min.

Venindegruppens giftige magtudøvelser

Margaret Atwoods hårde roman ’Katteøje’ om livet som mobbeoffer er god, men man kommer til at savne den politiske romanforfatter
Canadiske Margaret Atwoods roman ’Katteøje’, som netop er blevet genudgivet, er en bog om giftige pigegrupper. Om veninder, der udsætter hinanden for psykologiske tricks for at kontrollere og holde hinanden nede: trusler, bagtaleri, gruppepres, antydende kommentarer.

Canadiske Margaret Atwoods roman ’Katteøje’, som netop er blevet genudgivet, er en bog om giftige pigegrupper. Om veninder, der udsætter hinanden for psykologiske tricks for at kontrollere og holde hinanden nede: trusler, bagtaleri, gruppepres, antydende kommentarer.

Chris Young

23. april 2019

Canadiske Margaret Atwoods (f. 1939) Katteøje fra 1988, som Lindhardt og Ringhof netop har genudgivet, er en bog om giftige pigegrupper. Om veninder, der udsætter hinanden for psykologiske tricks for at kontrollere og holde hinanden nede: trusler, bagtaleri, gruppepres, antydende kommentarer. Uskyldige handlinger måske, men hvis de står på i lang nok tid, kan det have voldsomme konsekvenser.

Og det har det for den succesfulde maler Elaine Risley, Katteøjes hovedperson. Hun vender tilbage til sin barndomsby Toronto i forbindelse med en retrospektiv udstilling af sine malerier, hvad der bliver den perfekte anledning til også at retroperspektivere hendes liv. I den tidlige barndom legede Elaine kun drengelege med storebroren Stephen, men efter familien slog sig ned i Toronto, måtte hun finde nye legekammerater, nye veninder. Her indtager den dragende og uempatiske Cordelia hurtigt en vigtig plads i hendes liv.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lise Lotte Rahbek

Hm. Jeg har en af de tidligere udgaver i paperback. Mine forventninger dengang til Atwood var ikke så høje, som de ville være i dag, men 'katteøje' er en af de bøger, jeg har beholdt til genlæsning gennem mange flytninger. Manglende korrekturlæsning signalerer discount. Det er ærgerligt.