Anmeldelse
Læsetid: 5 min.

Videbegær med æstetisk sans

To meget forskellige fagbøger for børn om jorden og menneskets udviklingshistorie
Kultur
5. april 2019
To meget forskellige fagbøger for børn om jorden og menneskets udviklingshistorie

Kamilla Wichmann

»Hvad er dine forudsætninger for at anmelde naturvidenskabelige fagbøger,« blev jeg spurgt af en naturvidenskabelig uddannet person med en snert af skepsis, da han så de to bøger Rejsen til jorden og Liv. Den fantastiske historie om evolution.

Nu er der jo ikke tale om lærebøger, men populærfaglige bøger for børn, og jeg indrømmer da gerne, at jeg er uddannet fra humaniora, arbejder i det humanistiske og samfundsfaglige felt og dårligt kan huske, hvad fotosyntesen går ud på.

Til gengæld har jeg interesseret mig for børnebøger i mange år, og fagbøger for børn oplever en renæssance for øjeblikket. Tidslinjen, Dyrenes museum etc. er ikke bare oplysende, men vanvittigt smukke udgivelser, hvor illustrationer og layout vækker selv den sløveste æstetiske sans. Den encyklopædiske trend har sågar ramt skønlitterære, bestsellerbilledbogmager Oliver Jeffers, der flirter med fagbogen i Her er vi – noter om livet på planeten jorden, hvor han introducerer planeten jorden til sin nyfødte søn.

Mine naturvidenskabelige mangler har dog ikke afholdt mig fra at opdage en mindre fejl. Den vender jeg tilbage til. For fejlfinding er slet ikke det primære, når det gælder de to meget forskellige og på hver deres måde, meget vellykkede naturvidenskabsformidlinger.

Konkretisere de forfærdelige menneskelige omkostninger

Videnskabsjournalist Lars Henrik Aagaard er forfatter til seks bøger om naturvidenskabelige emner.

Rejsen til jorden. Alt hvad du gerne vil vide om jordskælv, vulkaner, mennesket, klimaet, jordens fødsel og død, som den ambitiøse titel lyder, er en tyk bog. Det vil nogle finde demotiverende og andre vidunderligt. Hvad angår den første gruppe børn, er der ingen grund til at opgive på forhånd, for her er mange fotos, illustrationer og margentekster, hvilket gør bogen læsevenlig.

Lars Henrik Aagaard: ’Rejsen til jorden. Alt hvad du gerne vil vide om jordskælv, vulkaner, mennesket, klimaet, jordens fødsel og død’.

Lars Henrik Aagaard: ’Rejsen til jorden. Alt hvad du gerne vil vide om jordskælv, vulkaner, mennesket, klimaet, jordens fødsel og død’.

Læsevenlig er også Aagaards prosa, hans henvendelse til et ’du’ og de mange anskueliggørende sammenligninger. Når Aagaard skal beskrive, hvor kæmpestore naturkræfterne er, sammenligner han med ting, vi kender fra hverdagen, for eksempel en fingernegl eller et kalenderår. Det fungerer vældigt godt – også for den voksne læser med ringe naturvidenskabelige forudsætninger.

Aagaard beskriver på et tidspunkt, hvordan det første liv for fire milliarder år siden formentlig startede dybt på havets bund i de såkaldte ’black smokers’ (skorstene), hvorfra varme og stoffer fra jordens indre strømmede ud i det kolde vand og via en kemisk reaktion gav mulighed for bittesmå, levende organismer. Lidt ligesom hvis man hælder Mentos-pastiller ned i sukkerfri cola, hvorefter colaen ’eksploderer’! Det er da en inspirerende visualisering.

Vi lærer, at landbruget er den største revolution i menneskets historie, at bjerge er skabt ved at jordens kontinentalplader støder sammen, og at der findes supervulkaner.

Lars Henrik Aagaard formår også at konkretisere de forfærdelige menneskelige omkostninger i relation til jordskælv og tsunamier, hvilket giver de naturvidenskabelige forklaringer en empatisk grundtone.

Det er tydeligt, at forfatteren er optaget af, hvordan menneskets klimabelastning er en katastrofal udvikling dog uden at blive aggressiv moraliserende eller dommedagsprofetisk.

Meget symptomatisk hedder et af de sidste kapitler: Hvad kan vi gøre? Svaret er: udled mindre drivhusgas, spis mindre kød, byg flere vindmøller og solcelleparker og plant en helvedes masse træer.

Æstetisk nydelse på allerhøjeste niveau

I Liv. Den fantastiske historie om evolution er der kun 45 sider til at fortælle om de første mennesker på jorden. Hvor Aagaards bog er en kompakt firkant, er Liv en høj billedbog og henvendt til en noget yngre målgruppe.

De to forfattere Jakob Brodersen og Pernille Engsig Eskildsen formidler en lang og kompliceret udviklingshistorie kort og forståeligt. Vi starter med Big Bang og ender med homo sapiens. Og lærer undervejs, hvordan alting er forbundet med hinanden.

Pernille Engsig Eskildsen, Jakob Brodersen og Kamilla Wichmann: ’Liv. Den fantastiske historie om evolution’.

Pernille Engsig Eskildsen, Jakob Brodersen og Kamilla Wichmann: ’Liv. Den fantastiske historie om evolution’.

Brodersen og Eskildsen skriver nøgternt og faktuelt med enkelte skønlitterære udskejelser, modsat Aagaard der har en faktuel, humoristisk journalistisk stil hele vejen igennem. Det gælder da de indleder et afsnit på dramatisk vis med: ’Pas på!’ for at understrege, hvordan skarpe sten blev brugt som knive og derved gav mennesket mange flere muligheder.

Og det gælder, da de fortæller om den første abe, Proconsul, der sandsynligvis er forfader til mennesket.

På den måde er den tiptiptiptip – og så følger ellers 15 linjer med tiptip – plus en million gange tipoldefar. De voldsomt mange tip-er giver en flot visuel effekt, som understreger, hvor afsindigt længe siden det er. Jeg kunne godt ønske mig, at de tillod sig selv lidt flere skønlitterære svinkeærinder.

Kamilla Wichmanns illustrationer og grafiske tilrettelæggelse gør bogen til en æstetisk nydelse på allerhøjeste niveau. Den retroagtige stil med douche farver henleder opmærksomheden på gamle dages fagbøger, hvor formålet ikke blot var at lære barnet om verden, men også at vække dets æstetiske sans.

Illustrationerne leder tankerne hen på 1800-tallets anskuelsestavler, hvor motiverne ofte er systematisk opstillet, så barnet hurtigt kan danne sig et overblik. Samme metode benytter Wichmann, hvis streg er både varm og omhyggelig. Dyrenes skind er gengivet med fantastisk omhu for alle detaljer. Stregen er præcis, når det drejer sig om dyr og planter, hvorimod menneskets forfædre har nogle lidt stive kroppe med byltede hænder og fødder.

Det midterste opslag kan foldes ud til en meter bred illustration, hvor man ser et træ i midten, hvis grene inddeler siden, hvorpå et bredt udsnit af dyr og planter bliver gengivet. Det er en oplevelse i sig selv at åbne for, ligesom det er ren nydelse at læse/se registret over bogens dyr og planter, som er placeret til slut. Man overraskes over mængden og mangfoldigheden. Alle dyr og planter er indrammede, og det mimer derved indledningens farvefirkanter, hvori teksten præsenterer historien om, hvordan alting begyndte.

Slutningen har en passage, som skal understrege, hvordan mennesket er forbundet med alle andre mennesker, dyr og planter. Det er sjovt med en opremsning, hvor søpølser optræder sammen med riskorn, rotter og egeblade, og teksten ligner et digt.

Desto mere ærgerligt, at forfatterne ikke kan dy sig for en moraliserende afsluttende ’Pas godt på din familie’, for teksten opmuntrer allerede indirekte læseren til at passe på ved at påpege, hvordan mennesket er forbundet med alt levende. Og det punkterer det ellers svimlende perspektiv, der er i at tænke på, at man er i familie med børnene på den anden side af jorden, som også illustrationen understreger.

Og den i indledningen omtalte fejl?

På side 85 skriver Lars Henrik Aagaard om vildsvin, urokser og geder: »... fodre dem med resterne af de høstede korn, altså hø«.

Men hov, vil den årvågne læser indvende. Hø er græs, ikke høstet korn. Men derudover er der virkelig ikke meget at komme efter for skeptiske naturvidenskabsmænd.

Lars Henrik Aagaard: ’Rejsen til jorden. Alt hvad du gerne vil vide om jordskælv, vulkaner, mennesket, klimaet, jordens fødsel og død’. Berlingske Media Forlag, 2018.

Pernille Engsig Eskildsen, Jakob Brodersen og Kamilla Wichmann: ’Liv. Den fantastiske historie om evolution’. Høst & Søn, 2018

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her