Anmeldelse
Læsetid: 6 min.

Astrid Svangren fremmaner skamløst det feminine – og med morderisk slagside

Astrid Svangrens kontrollerede, men viltre udstilling på Gl. Holtegaard komponerer en sart, generøs verden fuld af skamløs femininitet og suspensefyldte barndomssansninger
Astrid Svangrens feminine æstetik er sart og romantisk med en morderisk slagside, hvor elementerne forbinder sig organisk gennem rummene.

 

Astrid Svangrens feminine æstetik er sart og romantisk med en morderisk slagside, hvor elementerne forbinder sig organisk gennem rummene.

 

David Stjernholm

Kultur
27. maj 2019

Tirsdag morgen går jeg forbi de friserede blomsterbede på min villavej, der får modspil af tungt duftende lilla syrener. Jeg er på vej mod Gl. Holtegaard for at se den svenske billedkunstner Astrid Svangrens nyåbnede soloudstilling.

Svangren, der inden for de seneste par år bl.a. har udstillet på galleri Christian Andersen og Tranen i Gentofte, har indtaget Gl. Holtegaards symmetriske barokbygning. På min nethinde summer pressebillederne: tørrede blomster og tekstiler i pastelfarver. Udstillingstitlen er et langt digt, der starter sådan her:

Mystery and dream / the self in constant resolution / the words and the colors / cries out who she is. 

Altså, ’ord og farver, der råber op om, hvem hun er’? Jeg har en forventning om at skulle se noget umådeholdent feminint. Uh, bare det ikke bliver en fad feminin kliché – klaustrofobisk som den florlette Stine Goya-afdeling i Magasin?

Men jeg bliver heldigvis overrasket. Svangrens udstilling er kontrolleret, scenografisk, men alligevel vilter og improviseret.

Et af de første værker, der møder mig, er rødmalet cellofan proppet ned i en rød vase: En blodig blomsterbuket. På gulvet træder jeg hen over et transparent foliestykke med udtværede klatter glimmermaling. Spiraler af glimtende folie i ståltråd, skødesløst bemalet, hænger ned fra loftet. Nogle af dem ligner kæmpe dukkeproptrækkerkrøller eller mystisk festpynt. Andre ligner lange reb lavet med børnehænder, viklet sammen af stofrester, tyl, snor. De bugter sig forbindende gennem udstillingsrummene, så jeg blidt bliver ledt videre.

Det giver en fornemmelse af grænseløshed – en cyklisk fornemmelse, som om Svangren har lænet sig tilbage og givet kontrollen over til mig – selv når jeg bevæger mig gennem de klart definerede rum, der har fået hver sin kraftige vægfarve – pink, giftiggrøn og sort.

Stofværkerne er som dekadente efterladenskaber fra et gotisk sci-fi-bryllup. De bliver ved med at dukke op i nye former: Et stykke tekstil åbner sig pludselig op som en amorf sommerfugl, der hænger krøllet fra loftet; hvide rosetter i pudestørrelse er spiddet som objekter på væggen; og florlet chiffon dækker i flænset tilstand vinduerne ud til barokhaven.

Den feminine feminisme

Svangren fremmaner virkelig det feminine ret skamløst – heldigvis ikke i form af en frisk forårsgarderobe af chiffonkjoler, men f.eks. som visne brudeslørskranse i dørkarmene – blomster er jo et evigt kitschet poetisk inventar – og et langt træbord med bl.a. konkylier, en sikker vaginareference.

Svangren dyrker det barnligt pigede, som over det seneste tiår har fået en punket genkomst i litteratur og kunst i form af bl.a. gurlesque (en blanding af goth og burlesque). Hendes feminine æstetik er sart og romantisk med en morderisk slagside, hvor elementerne forbinder sig organisk gennem rummene.

Men skal jeg mon forstå udstillingen feministisk?

I andenbølgefeminismen i 70’erne og 80’erne beskrev feministiske tænkere som Hélène Cixous og Luce Irigaray med afsæt i selve den kvindelige krops fysik det kvindelige som netop cyklisk og ’selvberørende’.

Ja, det kvindelige var nærmest et sanseligt loop. En måde at tænke køn på, som feminismen siden har forladt, for ikke at låse det kvindelige og kønnede til den fysiske krop. Jeg spekulerer over, om Svangren ukritisk placerer sig i dén ældre feministiske tænkning, når hun lader tekstilerne svulme?

På den anden side er det måske netop Svangrens greb, at hun tager den feministiske tradition alvorligt ved at gentænke den?

For jo længere tid, jeg tilbringer i udstillingen, jo mere lægger jeg mærke til, hvordan Svangren bygger en særlig verden op. Måske skal jeg ikke forstå Svangrens feminine sprog som bundet til en idé om naturlig kvindelighed, men som et kompositionsredskab til generøst at forestille sig hele verdens og ikke mindst naturens sårbare, cykliske energi?

For Svangrens verden er virkelig et åbent landskab: F.eks. udfordrer hun maleriets statiske form, som mange feministiske kunstnere før hende. Et par steder i udstillingen hænger bemalet papir fra loft og væg, men ellers er malerklatterne rykket ud af rammen og havnet på folie og på gennemsigtigt plexiglas. Jeg fornemmer maleri i restformer overalt i udstillingen som tilfældige spor på porøse flader. 

Barndommens nostalgiske drøm

Og så er der udstillingens dystre narrativer. Tekstilerne holdes i skak af tunge objekter. Træbordet med konkylierne indeholder en hel samling af ting – bl.a. stofrester og plastik.

Det emmer af en nørdet entusiasme, der får mig til at tænke på andre kunstnere, der samler og arkiverer, som Mark Dion og mexicanske Gabriel Orozco. Et træobjekt på gulvet minder om et barns tremmeseng. I et andet rum hænger et spejl med håndaftryk på glasset, morderisk indrammet af lange træspyd.

Rummet med sortmalede vægge er det mest suspensefyldte – forestil dig at besøge dit barndomsværelse. Her findes en tavle med naivistiske kridttegninger af noget festligt. En fod til hvad der måske engang var en majstang, fuld af korn eller ris, står ensom på gulvet. Festen er forbi, eller også var den altid kun en fjern erindring.

Svangren er eminent til at fremmane barndommens rum. En fortid, som ens egen selvfortælling ikke kan finde de rette ord for. Det at være barn er også altid at være i andres vold, og at give sprog til barndommen er at rekonstruere glimt at sansninger.

I et rum med lilla gulv står en stor spinderok i træ dækket af et stort stykke gennemsigtigt plastik. Er den bevismateriale fra en mordscene? En bittelille dukketremmeseng står på gulvet. Rundt om ligger sammenkrøllede objekter i stof og plastic. Det ligner en kystbred, hvor plastikaffald for nylig er skyllet op i et utal af ubestemmelige versioner. Rummet går i dialog med barokhavens yndefulde værk, hvor Svangren har hældt blå og rød farve i to springvand.

Den leg med naturen får mig til at tænke på den britiske teoretiker Timothy Mortons begreb Dark Ecology. Morton hævder, at mennesket ikke kan træde ud af naturen eller bemestre den – vi er selv natur, og naturen er ikke romantisk, men voldelig akkurat som mennesket.

Hele udstillingen fornemmes faktisk som en stor sårbar krop: en verdenskrop, en naturkrop, en barndomskrop. Nok leger Svangren med det cykliske og kvindekropslige, men hun bruger det til at iscenesætte både nostalgiske og fremtidsdystopiske billeder.

Det skamløst feminine bliver en fællesmenneskelig æstetik – det sarte en fortælling om altings skrøbelighed. Erindringer flagrer ind og ud af hinanden, fragmenter af verden sameksisterer, uden at man behøver at få overblik. Det er, som om at alt i udstillingen berører noget andet – og det er godt og smukt.

Kvinden i tårnværelset

Lige en sidste feministisk krølle: Spinderok og dukkeseng er som eventyrinventar. Tornerose stikker sig på en ten. 

Selv om eventyrene ender med, at kvinderne voldeligt bliver giftet bort uden medbestemmelse, er de alligevel hovedpersoner, og eventyrene rummer spor af tidlig feminisme. Svangren tager her fat i den mest arketypiske fortælling i vores kultur og bruger af dens drømmestof.

På vej ud i barokhaven ser jeg, at Svangren simpelthen har proppet Gl. Holtegaards tårn med farvet tyl! Jeg tænker straks på Rapunsel og på Charlotte Brontës gotiske roman Jane Eyre fra 1847, hvor adelsmanden Mr. Rochesters ’gale’ kone Bertha er hemmeligt indespærret i et tårnværelse, og man ikke rigtig ved, om det er indespærringen, der har gjort hende gal?

Svangren gør det, som Bertha ville have gjort, hvis hun havde haft adgang til materialer – proppet sit tårn med tyl i en slags rus – som et feministisk forvar for den særegne, dekadente og skrøbelige kunstneriske proces.

Astrid Svangren. Gl. Holtegaard. 8. maj-30. juni 2019.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Bjarne Toft Sørensen

En kommentar til:
"Det skamløst feminine bliver en fællesmenneskelig æstetik – det sarte en fortælling om altings skrøbelighed. Erindringer flagrer ind og ud af hinanden, fragmenter af verden sameksisterer, uden at man behøver at få overblik. Det er, som om at alt i udstillingen berører noget andet – og det er godt og smukt".

Tak for en ellers udmærket kunstkritik. Når "fragmenter af verden sameksisterer, uden at man behøver at få overblik", kan det vel samtidig være svært at konkludere, om der er tale om "en fællesmenneskelig æstetik"?

Når værket forstås i et bestemt perspektiv, fastlåser det så oplevelsen af værket mere end det frigør den? Når kritikeren forsøger at placere værket i forhold til bestemte faser i feminismens udvikling eller drager paralleller til Timothy Mortons begreb om "Dark Ecology", fortæller det så mest om værket eller om kritikeren?

Hvor meget har værket egentlig at gøre med den udvidede fortælling, som kritikeren bidrager med? Er værket ikke så meget mere, som ikke lige kan rummes inden for denne fortælling?

Hvis man skal give et passende kompetent svar på sådanne spørgsmål, skal man kende kunstnerens virke som kunstner og vedkommendes værker ret indgående, og der står man som læser typisk ret forudsætningsløs og bliver måske vildledt af en kritiker, der på dette område også er ret forudsætningsløs?

Her kan jeg drage paralleller til tidligere tiders freudianske og jungianske analyser af kunst, der undertiden fik karakter af "voldtægt", der mere drejede sig om at bekræfte nogle teorier, end det drejede sig om at belyse kunsten.

Det samme skulle nødig gentage sig, når der inddrages tænkere som f.eks. Timothy Morton, Karen Barad, Jane Bennett og Donna Haraway. Undertiden har jeg haft mine betænkeligheder ved læsning af afhandlinger, hvor de pågældende tænkere blev brugt til at belyse kunst af forskellig art.

I en anden side af feminismen har Det Europæiske Institut for Ligestilling mellem Mænd og Kvinder (EIGE), lavet en undersøgelse, der viser at mænds vold mod kvinder koster EU´s medlemsstater 2.260 mia. kr. pr år.

Kilde: https://eige.europa.eu/

Bjarne Toft Sørensen

En kommentar til:
"Måske skal jeg ikke forstå Svangrens feminine sprog som bundet til en idé om naturlig kvindelighed, men som et kompositionsredskab til generøst at forestille sig hele verdens og ikke mindst naturens sårbare, cykliske energi?"

Mange billedkunstnere er forholdsvis lidt reflekteret planlæggende eller konceptuelle i deres tilgang og i højere grad sansende og intuitivt eksperimenterende på en legende måde under de givne betingelser. Måske er der ikke så meget, der skal "forstås", men snarere noget, der skal sanses og opleves uden alt for meget refleksion?

Det stiller kritikeren i en lidt vanskelig situation, for omtalen af værket kan jo ikke bestå i en konstatering af, at læseren selv bliver nødt til at komme og opleve værket for at få en fornemmelse af, hvad den drejer sig om.

Det bedste i den situation må for mig at se være, at kritikeren giver læseren faktuelle oplysninger om værket samt videregiver sine umiddelbare oplevelser af det, sådan som det også gøres i størstedelen af artiklen.