Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Bluesrock i valgkampen: Kim Christiansen og Benny Engelbrecht elsker det, de kommer fra

Gode politikere er drevet af stor kærlighed. Det synes at være budskabet i valgkampens foreløbigt to bluesrocknumre, DF’eren Kim Christiansens »Vi elsker Danmark« og socialdemokraten Bennys »For Sønderjylland«
Benny Engelbrechts (eller Benny & The Black Ties, som bandet kalder sig) valgkampsmusikvideo »For Sønderjylland« handler om at hygge sig.

Benny Engelbrechts (eller Benny & The Black Ties, som bandet kalder sig) valgkampsmusikvideo »For Sønderjylland« handler om at hygge sig.

Kultur
22. maj 2019

Det er to tydelige kærlighedserklæringer, Dansk Folkepartis trafikordfører Kim Christiansen, og den socialdemokratiske finansordfører Benny Engelbrecht har sendt ud i verden i form af bluesrockede valgsange.  

Budskabet i Kim Christiansens »Vi elsker Danmark« er lige ud ad landevejen patriotisk, mens Benny Engelbrechts »For Sønderjylland« mere specifikt handler om den egn, han har boet på, siden han var 20 år.

Fælles for Christiansen og Engelbrecht er, at de elsker de steder, de kommer fra – og at den kærlighed fungerer som argument for at stemme på dem. Fordi deres arbejde som politikere er at repræsentere bestemte interesser, og det gør man nok bedst, når drivkraften er kærlighed.

Lunken kærlighedserklæring

Kim Christiansens kærlighedserklæring er klart den mest lunkne af de to.

Manden bag den efter alt at dømme overflødige omfartsvej rundt om Hobro har ikke fundet det nødvendigt at fremhæve et regionalt tilhørsforhold. Hos ham handler det om Danmarks kvaliteter generelt.

De to vers beskriver fuglenes sang og livets gang i parken, vindens sus og bølgens brus på stranden samt dronningens fødselsdag (set fra et fejrende folkeligt fællesskabs perspektiv).

Omkvædet – og det er her, det går galt – lyder:

»Vi elsker Danmark / dududududu / fordi det er vort fædreland.«

Nogle former for kærlighed er selvfølgelig mere instinktivt betingede end andre, men det ville jo heller ikke være specielt smigrende, hvis man sagde:

»Jeg elsker min mor, fordi hun er min mor.«

Snarere ville det være underforstået, at man ikke lige havde fundet andre egenskaber ved hende at fremhæve.

Det, teksten ikke har af overbevisende inderlighed, har guitarsoloen til gengæld. Her genkender man den helhjertede fædrelandsbesynger Kim Christiansen igen, sådan som han tog scenen i 2011 med »Herfra min verden går«. 20 sekunders potent musikalsk understregning af sangens budskab. 

Hvad troværdig inderlighed angår, er der i øvrigt ingen i dansk politik, der slår countrysangeren Chris Veber, der også er tidligere formand for DFU og ved sidste kommunalvalg stillede op i Guldborgssund Kommune.

Hans valgsang »Sæt dit kryds ved mig« med linjerne »I min sang vil jeg fortælle et par ting / om hvad jeg vil med vores kommune / hvis du putter mit navn / i en stemmeurne« repræsenterer efter min mening et højdepunkt i genren. 

 
Sæt dit kryds ved mig

Her er den så! :) Min egen valgsang, "Sæt dit kryds ved mig" hedder den :) Jeg håber du/I vil nyde den her i den sidste tid af valgkampen! :) Igen skal der lyde en stor tak til Per Wulff, Tim Egholm & Lars Cornelius for hjælpen - samt alle de medvirkende i videoen :) Husk at trykke HD for at få bedste kvalitet! :)

Posted by Chris Veber - Dansk Folkeparti on Tuesday, November 14, 2017

»Som et ecco af mine sko«

Nede i Sønderjylland, hvor videoen til Benny Engelbrechts (eller Benny & The Black Ties, som bandet kalder sig) er optaget, starter det også med fuglefløjt. Finansordføreren tager sin guitar frem en solrig dag ved Dybbøl Mølle. Trommer og mundharmonika lyder også, og allerede i første linje er der en hilsen til det lokale erhvervsliv. 

»Som et ecco af mine sko,« synger Engelbrecht med henvisning til skofirmaet fra Bredebro. 

»Har jeg stoltheden ved at bo,« fortsætter han.

At billedet ingen mening giver i sig selv, viser bare, hvor vigtigt det har været for Engelbrecht at få referencen med. Det samme gælder erhvervslivshilsnen i næste vers, der sammenligner den Sønderborgbaserede koncern Danfoss' mest kendte produkt med det at spille et sønderjysk kortspil: 

»Som en fintunet termostat / tager vi snakken over et slag skat.« 

Videoen veksler mellem at vise Benny Engelbrecht ved forskellige sønderjyske seværdigheder (i farver) og (sort-hvide) optagelser af ham og hans band, der spiller derhjemme. De hygger sig, kan man se. Det gør man generelt i Sønderjylland, fremgår det af sangteksten.

Det får Engelbrechts kærlighedserklæring til at virke mere ægte end Christiansens.

 
Musikvideo - For Sønderjylland - Benny Engelbrecht

Mojn derunde. Jeg har boet i Sønderjylland i næsten 3 årtier - størstedelen af mit voksenliv. Derfor synes jeg det var på tide at skrive sangen "For Sønderjylland" der er min hyldest til vores landsdel. Jeg håber sangen og videoen kan få lidt flere til at overveje at flytte til Sønderjylland, for vi har meget vi kan være stolte af. Sangen har jeg skrevet og indspillet med mit hobbyorkester Benny & The Black Ties og jeg håber du får lyst til at synge med og dele den. #ForSønderjylland

Posted by Benny Engelbrecht on Wednesday, April 17, 2019

Serie

Valgkampen anmeldt

Hver dag under valgkampen følger kulturkritiker Lone Nikolajsen folketingskandidaternes kamp om vælgernes gunst, sådan som den bliver udkæmpet i valgvideoer, på plakaterne i lygtepælene, på gader, stræder, tv, radio og sociale medier. Hvem taler de til, og hvad vil de deres vælgere?

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Frede Jørgensen

Lars Løkke er lige kommet med sin valgsang: »jeg bli'r / for enhver pris«
her er vi mere ovre i drikkevise genren.