Læsetid: 4 min.

Carsten Jensen til sine modstandere: Vær dog et menneske, dit svin

Carsten Jensen skriver knivskarpt om det sprogslør, der lægger sig beskyttende over udlændinge- og flygtningepolitikkens kynisme. Og fylder indimellem sin egen tekst med platheder og poetiske proklamationer, som bliver til et nyt slør lagt over virkeligheden
I sin nye bog skriver Carsten Jensen om det forfærdelige forsøg på at presse afviste asylansøgere ud af landet ved at gøre opholdet i udrejsecentrene utåleligt. »Waterboarding på dansk« kalder han det.

I sin nye bog skriver Carsten Jensen om det forfærdelige forsøg på at presse afviste asylansøgere ud af landet ved at gøre opholdet i udrejsecentrene utåleligt. »Waterboarding på dansk« kalder han det.

Vidar Ruud / NTB / Ritzau Scanpix

24. maj 2019

Paradokset i Carsten Jensens skarpe og nødvendige debatbog er ingen nyhed, men et konstitutionelt træk ved hans debatpersona:

Til den ene side og på alle fremstillingens mange niveauer – fra det tætte sprog- og kunstanalytiske til det selvreflekterende essayistiske – får vi et stærkt og overbevisende forsvar for indlevelsen i det andet menneske – den fremmede – som du har mere tilfælles med, end du aner.

Til den anden side – i den metaforglade og tilspidsede stil, som han har så let adgang til eller har så let adgang til ham – leverer han en nedgøring og dehumanisering af de mennesker, der mener noget andet end Carsten Jensen.

Det er som sagt et paradoks, dvs. en logisk brist, som svækker argumentet.

Om to af Dansk Folkepartis medlemmer skriver han: »Når Alex Ahrendtsen føler trang til en fjert, er der altid en mikrofon parat mellem hans baller.«

»Når Martin Henriksen ræber sig gennem sin daglige tallerken svinekoteletter …«

Moralen er tilsyneladende: Vær dog et menneske – dit svin!

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Kurt Nielsen
Kurt Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Olaf Tehrani

Men ondskab og afstumpethed findes jo. Og da især i forhold til flygtninge.
Hvad stiller vi op, hvis vi ikke må kalde en spade for en spade?

Trond Meiring, Hans Larsen, Eva Schwanenflügel, Mogens Holme, Niels Møller Jensen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Kritikken er lidt forfejlet, da jeg ikke tror, at Carsten Jensen skriver for at vinde kældermennesker over på sin side af anstændighedens grænse. For så vidt hans tekster er henvendt til DF og omegn, er det snarere et forsøg på at hidse svinehundene så meget op, at de får sig et hjerteslag og forlader kampen for bestandig. Der er tale om retorisk krigsførelse på højt niveau.

Trond Meiring, Svend-Erik Runberg, Hans Larsen, Eva Schwanenflügel, Olaf Tehrani, Mogens Holme, Bjarne Bisgaard Jensen, Birte Pedersen og Niels Møller Jensen anbefalede denne kommentar
Michael Friis

En fint indspark og en nødvendig debat. Endnu en Carsten Jensen bog jeg vil læse.
Klimakamp, overbefolkning og immigranter hænger tæt sammen.
Carsten Jensen er et overskudsmenneske med et flot forfatterskab og mange oplevelser fra hele verden.
Det er dog rimeligt og nødvendigt, at vi i Danmark har en diskussion om hvor mange medmennesker og hvilke man ønsker, der skal bosætte sig her.
Problemer med utilpassede indvandrere af ikke-vestlig baggrund og deres børn fylder meget og er et tydeligt tegn på noget er gået helt galt.
Er kultural assimilation vejen frem? Eller vil det kræve, at vi skal definere, hvordan vi selv er?

Kurt Nielsen

Problemet med flygtninge/indvandrere er, at de har mobiliseret den del af det tavse flertal, der systematisk er blevet syltet af eliten i det her land. De dukker så pludselig op af sumpen og øjner en chance for, at stige lidt i graderne på bekostning af flygtninge/indvandrere (læs: ved at behandle flygtninge/indvandrere på samme måde som de selv er blevet behandlet af eliten i årtier).
Det er på høje tid at få ændret integrationsbestræbelserne, så de i højere grad retter sig mod DF's, NB's og SK's medlemmer og vælgere.
Ikke mindst i lyset af, at den seriøse del af integrationsbestræbelserne, der er målrettet flygtninge/indvandrere fungerer fuldt ud efter hensigten (integration af den målgruppe tager (lang) tid og kan ikke forceres).
Så kort sagt: I stedet for skældud skal de omfavnes og genintegreres så de med den øgede tryghed kan slippe noget af den angst som deres adfærd overfor flygtninge/indvandrere er præget af.