Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Danernes lys gik lige i Den Korte Radioavis’ fælde

Fiktive journalister har en fordel frem for ikkefiktive: De kan tillade sig at være fuldstændig urimelige. Det udnyttede Radio 24syvs Den Korte Radioavis i sidste uges dækning af Stram Kurs, da værten Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm gik fra at være urimeligt følgagtig over for Rasmus Paludan til at være urimeligt aggressiv – præcis som han selv er det
Stram Kurs’ partileder, Rasmus Paludan.

Stram Kurs’ partileder, Rasmus Paludan.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Kultur
21. maj 2019

Det var én stor gang efterabning, da Radio 24syvs satiriske nyhedsmagasin Den Korte Radioavis i sidste uge tog folketingskandidaten Rasmus Paludan og hans parti Stram Kurs under behandling

Programmets vært, den fiktive nyhedsvært Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm (spillet af Frederik Cilius), har før ringet ham op og talt ham efter munden.

Efter urolighederne på Nørrebro den 14. april var hun meget begejstret for det, hun betragtede som Paludans provokunst, og ringede for at foreslå endnu mere fornedrende måder at behandle koranen på, end dem han allerede praktiserede.

Det var en af de dage, hvor Den Korte Radioavis’ satire var på kanten til at virke udglattende, men det stod dog i løbet af interviewet klart, at de yderligtgående måder at håne koranen på, også ville tære hårdt på ytringsfrihedsforkæmperens egen værdighed. 

Og så var det en væsentlig del af vitsen, at Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm ikke anså Rasmus Paludan for at være en politiker, der mener, hvad han siger, men derimod som en provokunstner på linje med Uwe Max Jensen, som er kendt for at skide rundt omkring.

Ordet provokunstner er i sig selv en vits, idet folk, der går under den betegnelse, sjældent er leveringsdygtige i egentlige provokationer. Det er snarere irritation, de afføder i deres omgivelser. Over f.eks. at skulle forholde sig til og fjerne en menneskelort.

Den afpolitisering af Rasmus Paludans virke er ikke længere gangbar, hverken for sjov eller i alvor. Paludan er opstillet til Folketinget, og Uwe Max Jensen er blandt Stram Kurs’ kandidater. Det var derfor som politiker, Rasmus Paludan skulle udstilles. 

Vellykket udstilling

Og udstillet det blev han, som en sølle fyr med ringe selvindsigt, selektiv realitetssans og mangelfuld impulskontrol.

Præmissen for dækningen var fra ugens begyndelse, at Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm var imponeret over Rasmus Paludans politiske visioner, måske endda også tilhænger af dem. 

Den Korte Radioavis fik fint demonstreret den tyske lingvist Viktor Klemperers hovedpointe om gradvis dehumanisering fra hans bog om det tredje riges sprogbrug, LTI, idet redaktøren Rasmus Bruun (der spiller en vattet, men velmenende udgave af sig selv) til sidst insisterede på, at Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm skulle kalde udlændinge for »menneskeligt affald« frem for bare »affald.«

Hendes eneste bekymring var, om Paludans visioner kan føres ud i livet inden for rammerne af grundloven. Tirsdag redegjorde Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm grundigt for de svage punkter i det, hun kaldte »de lavpraktiske detaljer« i Stram Kurs’ partiprogram.

Paludan tog ikke selv telefonen før om onsdagen, hvor han lagde ud med at kalde den fiktive nyhedsvært for en »stor nar,« der havde svinet ham til.

Han faldt dog hurtigt til ro, da hun – stadig inden for fiktionens rammer – forklarede, at hun bare var ude på at hjælpe. Paludan havde travlt, så det blev først torsdag, at Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm og han kunne gennemgå punkterne sammen ét for ét. 

Fra faktatjek til råbekonkurrence

Det er ikke første gang, en interviewer prøver at få Rasmus Paludan til at forholde sig til, hvordan hans efter alle eksperters mening grundlovsstridige forslag kan gennemføres inden for rammerne af grundloven.

I DR2 Deadline har Lotte Folke Kaarsholm prøvet at få ham til at definere kategorierne ’dansker’ og ’værdsat fremmed’, som Paludans politik er bygget op om. Der var ikke gevinst i form af stringente definitioner.

Detektor på P1 har uden held prøvet at få ham til at anerkende, at han er dømt for racisme.

I et partilederinterview på DR1 forsøgte Kåre Quist at få ham til at forholde sig til andre politikområder, men Paludan fik drejet alt ind på det islamofobiske spor.

Det særlige ved Den Korte Radioavis’ behandling af Rasmus Paludan er, at de kombinerer det bedste ved journalistikken (dvs. at have styr på kendsgerningerne) med det bedste ved fiktionen (dvs. alle de friheder, man kan tage sig).

Frederik Cilius var i rollen som Kirsten Birgit velforberedt og havde styr på grundlovens paragraffer og de forskellige tal, Rasmus Paludan har slynget om sig med i forskellige interview. 

Paludans udsagn bølgede frem og tilbage mellem det floromvundne og det infantilt aggressive. Han slap afsted med at kalde sig danernes lys og sjælefredens kilde, men ikke med at påstå, at han havde en plan for udvisning af Danmarks muslimske mindretal.

I løbet af ugen havde Rasmus Bruun eksemplificeret den mere og tvivlsomme strategi at tie Rasmus Paludan ihjel ved kun at kalde ham RP (eller som statsministeren i de første partilederdebatter: »partilederen«).

Rasmus Paludan skal ikke have samme status som Voldemort fra Harry Potter-bøgerne, for det er ikke sort magi, han praktiserer. Som en, der søger indflydelse, skal han stå til ansvar for konsekvenserne af sine forslag. 

Det prøvede Paludan så i de første 50 minutter af udsendelsen. Så kom Rasmus Bruun på banen med noget, der virkede som et stikord, nemlig ordet nazist.

Og herfra gik interviewet amok. Fra faktatjek til råbekonkurrence på to sekunder. Paludan begyndte at råbe, Hørsholm råbte med. I flere minutter prøver de bare at overdøve hinanden i et ræs mod bunden, der siger mere om Paludan, end det gør om Hørsholm, al den stund at hun er en karikatur.

»Danernes lys vinder altid!,« råbte Paludan bl.a. Men lige her gik danernes lys altså i en fælde, han selv havde inspireret til.

Interviewet kan høres her.

 

Serie

Valgkampen anmeldt

Hver dag under valgkampen følger kulturkritiker Lone Nikolajsen folketingskandidaternes kamp om vælgernes gunst, sådan som den bliver udkæmpet i valgvideoer, på plakaterne i lygtepælene, på gader, stræder, tv, radio og sociale medier. Hvem taler de til, og hvad vil de deres vælgere?

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Oluf Husted

Alene denne times offentlig betalt radio, var alle små 800 millioner værd.

Lad Radio24Syv bestå på FM.

Gunilla Funder Brockdorff, Julie Relsted, Danny Rasmussen, Thorkel Hyllested, Mads Berg, Kasper Olesen, Tommy Clausen, Eva Schwanenflügel, K Thomsen, Torben Bruhn Andersen, Brian Nocis Jensen, Lasse Semler, Raido Rafn, Mie Egefelt, Steen K Petersen, katrine bruno hansen, Henrik Günther, Alvin Jensen, Niels Duus Nielsen, Annelise Hessellund, Carsten Wienholtz, Jens Pedersen, René Arestrup, Torben Ethelfeld, Carsten Munk, Kirsten Lindemark, Morten Valner Skjærbæk Grymer-Hansen, Karsten Lundsby, Benta Victoria Gunnlögsson, Ida Julin, Mathilde Horn Andersen, Svend Erik Sokkelund, Werner Gass, Steffen Gliese og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Katrine Damm

- ja, det var forrygende!

Svend-Erik Runberg, Julie Relsted, Tommy Clausen, Eva Schwanenflügel, Torben Bruhn Andersen, Alvin Jensen, Jens Pedersen, Torben Ethelfeld, Kirsten Lindemark, Benta Victoria Gunnlögsson, Steffen Gliese, Frede Jørgensen og Oluf Husted anbefalede denne kommentar

Fint nok, at Radio 24/7 klæder Paludan af - det fortjener den lille dreng. Rigtig sjovt bliver det først når medierne og hvem ellers tager fat i hans FT-kandidater. De er -om muligt -- endnu mere på tynd is end Paludan er det. Fx Iben Tranholm, der helt har mistet alm. fornuft og tankevirksomhed.

På dette link er der en gennemgang af Stram Kurs' partipogrom, Paludans udsagn sat i relation til bl.a. Nürnberg-lovene. http://socinf.dk/stram-buks/

Svend-Erik Runberg, peter juhl petersen, Elisabeth Andersen, Tommy Clausen, Eva Schwanenflügel, Søren Veje, Alvin Jensen, Steffen Gliese, Carsten Wienholtz, Jens Pedersen, Kirsten Lindemark, Karsten Lundsby og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
René Arestrup

Det var intet mindre end genialt.
Kirsten Birgit er den eneste, der har formået, at få RP til at udstille sine syge ideer som netop det, de er, syge ideer.
Tak Kirsten Birgit.

Oluf Husted, Svend-Erik Runberg, Karsten Lundsby, Julie Relsted, peter juhl petersen, Kasper Olesen, Tommy Clausen, Eva Schwanenflügel, Jan August, Torben Bruhn Andersen, Lasse Semler, Alvin Jensen, Steffen Gliese, Annelise Hessellund, Jens Pedersen og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Jens Pedersen

Det var helt fænomenalt! Kisser klædte manden af til skindet, på en måde som ingen journalist har formået indtil videre. Aldrig har hans komplette vanvid lyst klarere end her. Jeg grinte så tårerne trillede og mine organer gjorde ondt <3

Karsten Lundsby, Julie Relsted, Tommy Clausen, Eva Schwanenflügel, Oluf Husted, Torben Bruhn Andersen, Alvin Jensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Erik Karlsen

Noget, som tilsyneladende er gået uden om folks historiske sammenligning:

Paludan har nævnt, at "værdsatte fremmede" godt kunne få lov til at blive i landet.
I Tyskland under nazisterne havde man et (om ikke officielt) begreb ved navn "Ehrenarier", som folk, der gjort sig særligt fortjente eller var gode venner med ledende nazister, men ikke opfyldte betingelserne for at være "ægte" arier, kunne opnå.

Oluf Husted, Torben Bruhn Andersen, peter juhl petersen, Alvin Jensen, Elisabeth Andersen, Eva Schwanenflügel og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Anna Lønne Sørensen

Mærkeligt at ingen nævner det jeg følte til sidst i programmet? For her tabte 'Kirsten Birgit' jo sin maske og blev til privatpersonen Frederik. Dermed faldt han helt ud af rollen og gav i stedet efter for en opsparet harme, som ikke var tilpasset medie. Det opfattede jeg altså som pinligt og uprofessionelt i den forstand, at en rolle i et teaterstykke eller satire jo er vigtig, ærlig på sin egen måde og derfor aldrig må gå så fuldstændig ud af sin rolle? Kirsten Birgit havde jo netop Paludan i sin hule hånd, havde fanget hans egne argumenter, som jo ikke holder, som er modstridende, men da 'Kirsten Birgit' blev Frederik og privat, da faldt hele korthuset jo sammen. Så vandt Paludan jo i stedet... Det er noget af det pinligste, ubehageligste direkte radio jeg har oplevet. Når man påtager sig en rolle, er det jo alvor. Der følger et stort ansvar med, for 'Kirsten Birgit' har jo sagt uhyrligheder, som kun er ordentligt, fordi hun er en fiktiv person.
Jeg oplevede et menneske, der tabte besindelsen og vel at mærke foran en stor gruppe mennesker, nemlig alle der lyttede med. Og foran sine medarbejdere, der ikke greb ind. Selv lyttede jeg efter tegn på Kirsten Birgit stadig var tilstede og endte med at slukke, da rollen var definitiv opgivet.
Hvorfor virkede det så pinligt på mig? Ikke bare som i flovt, men som et meget dybt svigt og meget ubehageligt at overvære. Det er aldrig rart at møde et ellers velovervejet menneske tabe besindelsen. Dernæst dur det heller ikke, hvis skuespillerne falder ud af rollen, tænker jeg? Det er ok, at et lille fnis bryder igennem og at personen et øjeblik taber sin rolle, må give efter for privatpersonen indeni, men det må da ikke ske, som i tilfældet her? For så bliver det et kæmpesvigt? Overfor sin rolle og den person man spiller, rollens formål og budskab. Overfor det ansvar vi alle har som mennesker om at være ordentlige i ordets bedste forstand.
Jeg håber nogen vil kommentere, selv om historien jo er lidt gammel, men jeg har brug for at forstå, hvorfor nogen kan synes det var en god slutning programmet fik? Synes man eller synes man ikke, at Kirsten Birgit-rollen blev tabt?