Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

I ’Detective Pikachu’ er den berømte pokémon en lille gul snushane med Sherlock Holmes-hat

’Detective Pikachu’ er – for det meste – en kulørt og underholdende blanding af dannelsesfortælling og klassisk, hårdkogt krimi
Lille, gule Pikachu (Ryan Reynolds) og Tim (Justice Smith) på forbryderjagt i Rob Lettermans pokémon-film, ’Detective Pikachu’. Læg mærke til hatten. 

Lille, gule Pikachu (Ryan Reynolds) og Tim (Justice Smith) på forbryderjagt i Rob Lettermans pokémon-film, ’Detective Pikachu’. Læg mærke til hatten. 

SF Studios 

Kultur
10. maj 2019

Hovedpersonen i Detective Pikachu, 21-årige Tim Goodman (Justice Smith), har mistet sin far, politimanden Harry Goodman, i en bilulykke. De to har ikke set hinanden i mange år – ikke siden Tims mor døde – og Tim drager til Ryme City, hvor hans far boede, for at rydde op i farens ting.

I den brogede storby lever mennesker og pokémoner, små, sjove væsener med forskellige superkræfter, fredeligt side om side. Alle andre steder lever pokémonerne vildt i naturen – ’pokémon’ er en sammentrækning af ’pocket’ og ’monster’ – men Tim, der engang drømte om at blive pokémontræner, har det nu svært med de små væsener.

Knap er Tim ankommet til storbyen, før han tilsyneladende befinder sig midt i en kriminalfilm fra 1940’erne. Der er nemlig noget mystisk ved farens død, og for at løse sagen må en modvillig Tim alliere sig med både en ambitiøs journalistpraktikant på byens tv-station, Lucy Stevens (Kathryn Newton), og farens pokémon-makker, Pikachu (stemme af en vittig og veloplagt Ryan Reynolds).

Pikachu, der ganske usædvanligt viser sig at kunne tale med Tim – normalt kan pokémoner kun sige lyde og fornemme deres menneskers følelser – er en speedsnakkende, koffeinafhængig snushane, der ligesom Sherlock Holmes går med deerstalker (en traditionel britisk jagthat).

Helt lige så skarp som Holmes er Pikachu dog ikke, og der går en rum tid, før vort frygtløse firkløver, inklusive Lucys pokémon, for alvor kommer på sporet af, hvad der egentlig er sket med Tims far, og den konspiration, der ligger bag.

Hårdkogt krimi

Man behøver ikke at være pokémon-fan for at se Detective Pikachu, selv om det naturligvis hjælper, hvis man kender lidt til det verdensomspændende, japanske fænomen, der begyndte som et konsolspil og siden blev til både tegnefilm og tegneserier. Men faktisk er de første to tredjedele af filmen en underholdende blanding af en ung mands fortidsopgør og en løssluppen pastiche på en hårdkogt krimi af Raymond Chandler-slagsen.

Justices Smiths Tim Goodman er filmens straight man (den alvorlige i et komisk makkerpar), der skiftevis forsøger at tøjle og følge med den overgearede Pikachu, som i hvert fald til at begynde med er mere interesseret i at opklare sagen end Tim. Reynolds har tydeligvis haft det sjovt med at lægge stemme til den lille, gule pokémon, der ser så sød ud, men som også godt kan slå fra sig, har munddiarré og ofte skaffer både sig selv og Tim i problemer.

Blandingen af rigtige skuespillere og computeranimerede pokémoner fungerer strålende i Detective Pikachu, og der er rigeligt at se på i kulørte Ryme City, der ligner en blanding af Tokyo, London og New York. I sidste tredjedel af filmen bliver alting afsløret, og gassen går af ballonen, og slutningen, der minder om meget, man har set før, er intet mindre end uinspireret. Indtil da morede jeg mig dog fortrinligt, og det vil pokémon-glade børn og deres forældre sikkert også gøre – dog skal de være opmærksomme på, at filmen er rettet mod et lidt ældre publikum, end man måske skulle tro, og derfor har en censur på 11 år og ikke er eftersynkroniseret på dansk.

’Pokémon: Detective Pikachu’. Instruktion: Rob Letterman. Manuskript: Dan Hernandez, Benji Samit, Rob Letterman og Derek Connolly. Japansk-amerikansk (Biografer verden over)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her