Læsetid: 5 min.

Édouard Louis’ anklageskrift mod de politikere, som har nedbrudt hans far

Édouard Louis’ bog, ’Hvem slog min far ihjel’, er en kærlighedserklæring til en far, som politikken ifølge forfatteren har forbeholdt en tidlig død
24. maj 2019

Édouard Louis’ Hvem slog min far ihjel begynder med en reference til den amerikanske intellektuelle Ruth Wilson Gilmore, som siger at »racisme er visse befolkningsgruppers sårbarhed over for tidlig død«.

Det samme gælder, skriver Louis, »mandlig dominans, had til homo- eller transseksualitet, klassedominans og alle former for social og politisk undertrykkelse«.

Den tidlige død er et spørgsmål om udsathed. Værket befinder sig et sted mellem essay og brev og er henvendt til et du, hans far. Louis skriver til sin far i datid, ikke fordi han ikke længere lever, men fordi Louis ikke længere kender ham. Det er en anden form for død, værkets titel henviser til: den sociale død, udelukkelsen fra samfundet.

Teksten begynder, da Louis rejser til den lille by i Nordfrankrig, hvor faren bor sammen med sin nye kone. De har ikke set hinanden i flere år. Faren er kun lidt over 50, men han kan knapt gå, han har en alvorlig form for diabetes og trækker vejret ved hjælp af et iltapparat.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Anders Olesen
Anders Olesen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu