Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Inger Støjberg skammer sig ikke, og det er hun stolt af

Inger Støjbergs colafikserede selvfremstilling på Instagram får hende til at fremstå som typen, der indleder enhver præsentation af sig selv med sætningen »Jeg er også bare typen, der…«
At Inger Støjberg siger tingene, som de er, er det gennemgående budskab i hendes Instagrambilleder. Hun skammer sig ikke, og det er hun stolt af. »Fordelen ved at være voksen er, at man kan spise som et barn – uden at få skældud af en voksen,« skriver hun under et billede af en tallerkenfuld pølsehorn (hjemmebagte) og en cola zero. Billedteksten efterfølges af en jazzhåndssmiley, et hjerte og #frokost.

At Inger Støjberg siger tingene, som de er, er det gennemgående budskab i hendes Instagrambilleder. Hun skammer sig ikke, og det er hun stolt af. »Fordelen ved at være voksen er, at man kan spise som et barn – uden at få skældud af en voksen,« skriver hun under et billede af en tallerkenfuld pølsehorn (hjemmebagte) og en cola zero. Billedteksten efterfølges af en jazzhåndssmiley, et hjerte og #frokost.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Kultur
18. maj 2019

Jim Lyngvild har designet et iphonecover til Inger Støjbergs valgkampagne. Det ved jeg fra Instagram, som Inger Støjberg oprettede en profil på, dagen inden valget blev udskrevet. Her kan man følge udlændingeministerens ture rundt til landets gågader og blive mindet om, hvor central cola zero og andre usunde ting er for hendes selvforståelse og -fremstilling.

Flere gange om dagen er der en ny historie (det vil på Instagram sige et eller flere midlertidigt tilgængelige billeder eller videoer typisk med tekst på), og her er iphonecoveret en genkommende rekvisit. Bagagerummet er fyldt op med iphonecovere, som deles ud til potentielle vælgere.

Designet er enkelt: Et Dannebrog med Inger Støjbergs navn nederst i højre hjørne. »Si’r det« står der på den del af det hvide kors, der går på tværs af telefonen. »Som det er,« står der på langs. Bogstaverne er hvide og kaster grå skygge, som gør det muligt at se dem på den hvide baggrund.

At Inger Støjberg siger tingene, som de er, er det gennemgående budskab i hendes Instagrambilleder. Hun skammer sig ikke, og det er hun stolt af. »Fordelen ved at være voksen er, at man kan spise som et barn – uden at få skældud af en voksen,« skriver hun under et billede af en tallerkenfuld pølsehorn (hjemmebagte) og en cola zero. Billedteksten efterfølges af en jazzhåndssmiley, et hjerte og #frokost.

Colatørstigt rodehoved

Det er dejligt at gøre, som det passer én. Sådan er det bare, så hvorfor skulle hun sige andet? Det samme med teksten til et billede af et bagsæde fuld af tomme colaflasker og papirer: »Allerede her i begyndelsen af valgkampen ville jeg bare ønske, at min mor kom og ryddede op i bilen.« Det er dejligt, hvis andre vil rydde op efter én, og det står Inger Støjberg ved. Det er afvæbnende at være så tydeligt i kontakt med sit indre barn, og afvæbning er pr. definition godt i en valgkamp. Men Inger Støjberg overspiller rollen som colazero-tørstigt rodehoved. Det får hende til at fremstå som typen, der indleder enhver præsentation af sig selv med sætningen »Jeg er også bare typen, der [indsæt selv et eller andet ret normalt].«

Sloganet »si’r det, som det er« er et forsvar for en ærlig og bramfri tone i debatten, men det er også lidt et sats. Det kan også fremprovokere nogle minder om de tilfælde, hvor Inger Støjberg ikke bare siger tingene, som de er, men også som hun godt kunne tænke sig, at de var.

Eller rettere: Som hun af princip ikke kunne tænke sig, at de var, og som de godt nok heller ikke er, men som hun så alligevel ville ønske, at de var, fordi hun så ville have en lejlighed til at understrege, at det er forkert. Der var f.eks. ingen børnehave i Aalborg, der forbød forældre at give deres datter hamburgerryg med på madpakke.

I modsætning til på Facebook – som hun er suverænt den bedste danske politiker til at bringe i kog – er Inger Støjberg helt og aldeles positiv på Instagram. Teksterne er mere patriotiske end egentligt politiske. Valgkampen formidles som en festlig færd gennem landet, præget af gemytlige møder med almindelige mennesker, der gerne vil have et iphonecover og en stram udlændingepolitik. Man føler sig helt klart inviteret med på rejsen, men det er meget lidt nyt, som Inger Støjberg har at fortælle. At hun nok selv skal bestemme, hvor meget cola, hun drikker, er efterhånden velkendt.

Serie

Valgkampen anmeldt

Hver dag under valgkampen følger kulturkritiker Lone Nikolajsen folketingskandidaternes kamp om vælgernes gunst, sådan som den bliver udkæmpet i valgvideoer, på plakaterne i lygtepælene, på gader, stræder, tv, radio og sociale medier. Hvem taler de til, og hvad vil de deres vælgere?

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Kunne man eventuelt undersøge journalistisk om Støjberg er på lønningslisten hos Coca Cola via sponsorvirksomhed?

Steffen Gliese, Carsten Mortensen, Tommy Clausen, Bjarne Andersen, Mogens Holme, Ole Frank, Nette Skov, Erik Fuglsang, Gert Romme, Birte Pedersen og Britta Hansen anbefalede denne kommentar

Skrækkelig med den ordblindhed. Jeg læste "cloakfikseret selvfremstilling" i manchetten. Det stod derdog ikke, men umiddelbart gav det faktisk mening.

Steffen Gliese, Carsten Mortensen, Jesper Sano Højdal, Tommy Clausen, Mogens Holme, Thomas Tanghus, Anja Knoblauch, Ole Frank, Kirsten Lindemark, Birte Pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Frede Jørgensen

Jeg si'r det, som det er: zero sympati for Støjberg.

Steffen Gliese, Carsten Mortensen, Tommy Clausen, Bjarne Andersen, Elisabeth Andersen, Ole Frank, Kirsten Lindemark, Gert Romme, Marie Jensen, Birte Pedersen, Britta Hansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jesper Jakobsen

Fin kommentar og humoristisk skrevet :-)

Niels Duus Nielsen

Er der ikke en regel om, at der skal gøres opmærksom på "product placement", når det finder sted? Betaler konen selv sine colaer, eller får hun dem foræret? Ikke at det vil gøre den store forskel, Støjberg og hendes parlamentariske støtter skammer sig jo heller ikke over at bryde loven. For nu at sige det, som det er.

Steffen Gliese, Hans Larsen, Carsten Mortensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Tommy Clausen, Bjarne Andersen, Mogens Holme, Flemming Berger, olivier goulin, Elisabeth Andersen, Carsten Wienholtz, Kirsten Lindemark, Birte Pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

En af mine bekendte, som stadigvæk har teenagere boende hjemme, fortæller at hun bruger sjatterne fra deres colaflasker som afløbsrens i toilettet, når hun muger ud på deres værelser et par gange om måneden. Hun påstår at det virker udmærket, i.e. tager revl og krat fra afløbsrøret med sig til det kommunale rensningsanlæg, hvor kloakindholdet renses og sorteres.

Steffen Gliese, Bjarne Bisgaard Jensen, Tommy Clausen, Bjarne Andersen, Flemming Berger, Steen Sohn, Elisabeth Andersen, Erik Fuglsang, Kirsten Lindemark, Birte Pedersen, Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Runa Lystlund

Grethe Preisler.
Det er korrekt Coca Cola er godt til toiletter. Det ser desværre ikke ud til, at Coca Cola kan fjerne dumstædighed fra politikere.

Steffen Gliese, Carsten Mortensen, Dorte Haun Nielsen, Tommy Clausen, Bjarne Andersen, Thomas Tanghus, Anja Knoblauch, Elisabeth Andersen, Carsten Wienholtz, Kirsten Lindemark, Gert Romme, Birte Pedersen, Grethe Preisler og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Runa Lystlund

Coca Cola indeholder fosforsyre, der tager kalken. Den kan ligeledes opløse emaljen på toiletkummen i nogle tilfælde. Den kan også være med til at opløse emaljen på vores tænder og sukkeret gør resten, hvis de drikker for meget.

Steffen Gliese, Tommy Clausen, Kirsten Lindemark, Birte Pedersen, Grethe Preisler og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Det med emaljen på toiletkummen er ikke noget stort problem i de fleste danske husholdninger (den er i reglen støbt af porcelæn) og det med tænderne fik jeg allerede oplyst for mere end 50 år siden af min og mit dengang skolesøgende barns privatpraktiserende tandlæge ... ;-)

Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel og Runa Lystlund anbefalede denne kommentar

Det er tankevækkende, at hverken Inger Støjberg, Martin Henriksen eller Søren Espersen ligefrem bliver over-promoverede af deres partier.

Måske har de velbetalte PR-firmaer fået de politiske partier til at forstå, at der ikke er stemmer i racisme og nedgørelse af mennesker af anden nationalitet, hudfarve eller religiøsitet.

Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel, Birte Pedersen, Anders Reinholdt, Ole Frank og Runa Lystlund anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Tanker er toldfri og håbet er lysegrønt, Gert Romme.
Men jeg er nu langt fra sikker på, at vi har hørt det sidste til 'den prominente trojka af stuerene patrioter', du sætter navne på, hvis der er den mindste lille chance for, at 'Lille Lars fra Græsted' med 'meningsmålinginstitutternes' og 'presselogens' velvillige assistance klarer pynten nok en gang og får stemmer nok til at blive hængende på stolesædet i 'Maskinrummet på Christiansborg' efter 5. juni 2019.

Steffen Gliese, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, Gert Romme og Ulla Nielsen anbefalede denne kommentar
Thomas Tanghus

"jazzhåndssmiley"?

Bjarne Hosbo Poulsen

Man må medgive Inger Støjberg, at hun er en politiker, der står ved sig selv. Hun siger hvad hun mener, og mener hvad hun siger. På den måde ligner hun jo meget Johanne Schmidt-Nielsen. Og ligesom hende, viser jo hun jo også et generelt godt humør.

Marie Jensen

Hver gang jeg hører om Støjbergs forkærlighed for Cola light og lys pålægschokolade, ved jeg godt, at hun forsøger at være folkelig og autentisk, men faktum er at hun er en del af eliten. Hun har magt, hun har penge, hun har forbindelser, hun har uddannelse, hun har folk til at betjene sig, beskytte sig og bane vejen for sig. Det kan godt være at hun drikker Cola til morgenmad, men hun går altså også til taffel hos dronningen. Så døm Inger Støjberg på hendes handlinger som minister i stedet for hendes smag i drikkevarer. For mig står hun kun for kynisme og magtfuldkommenhed.

Grete Bonde, Steffen Gliese og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Finn Jakobsen

Så må vi andre uden stolthed skamme os på nationens vegne over at vi har hende som minister

Grethe Preisler

'Elite' mig her og 'Elite' mig der

Udlændinge- og Integrationsminister Inger Støjberg, som aldrig har været bleg for at pynte lidt på sit eget CV på Folketingets hjemmeside i en snæver vending og en god sags tjeneste (fremme af egen karriere jf. hendes oplysning om, at hun var uddannet som journalist) har vist endnu aldrig hævdet at høre til 'Eliten' andre steder end på det partipolitiske parnas på Christiansborg. Hvor hun stadig i egen optik repræsenterer 'den sunde folkelige fornuft' i modsætning til de 'højt uddannede meningsmagere og smagsdommere', (med papir på deres akademiske kvalifikationer), der afviser ministerens påstande om 'de faktiske forhold i jernindustrien' som løgn i hendes egen hals baseret på hendes egne private fordomme og 'mavefornemmelser' og uden relevans i forhold til løsningen af de fælles problemer, uenigheden handler om.

Mærkeligt nok har Inger Støjberg endnu ikke medtaget titlen 'forfatter' i sit politiker-CV. Til trods for, at hun faktisk har skrevet og fået udgivet en bog på et anerkendt forlag i 2004. Titlen er 'Toner i Livet', sidetallet 93, og emnet er multi-kulti-duoen Sussi og Leo, humørsprederne fra Skagen som kickstartede deres egen musikalske karriere et årstid før ministeren selv kom til verden.

Marie Jensen

Netop, Grethe, hun mener bestemt ikke selv at hun tilhører eliten, men at hun er så vældigt folkelig. Jeg mener bare at har man den magt og de penge og forbindelser, som Støjberg har, så er man ikke en del af folket, uanset hvor mange usunde vaner man har og hvordan man taler om dem.

Herdis Weins

Grethe Preisler -
der er sgu da ikke meget multi-kulti over Sussi og Leo :-)

Grethe Preisler

Herdis Weins -
hvad ved du om Sussi og Leo, som jeg ikke ved?

Jeg lærte dem først at kende engang i slutningen af firserne/begyndelsen af halvfemserne, hvor jeg var tvangsindlagt til et Managementkursus på 'Radisson' i statsligt regi sammen med en (ikke så lidt yngre) datter af en fiskeskipper fra Skagen. Hun jamrede altid over, hvor svært det var for hende at nå hjem til Valby i tide til at følge med i 'Bævrely Bakker' på TV. Det var hende, der introducerede mig for parret ved hjælp af den stationære PC vi deltes om i gruppen.

For at gøre en lang historie kort, så kan jeg ikke med min bedste vilje se, at 'Sussi og Leo' var mindre 'alternative' og 'nyskabende' som 'multi-kulti-kunstnere' betragtet' på daværende tidspunkt end multi-kultierne 'Troels og Rebekka', 'Clausen og Petersen' og hvad har vi flere af senere anerkendte kunstnere, der kickstartede karrieren som ungdomsoprørere i Københavnstrup med at besætte Bådsmandstrædes Kaserne, udråbe Fristaden Christiania og påbegynde deres senere kunstneriske løbebane i 'Teatergruppen Solvognen' sådan cirka halvanden generation før min 'lille fiskerpige fra Skagen' var gammel nok til også at flytte hjemmefra .... ;-)

Herdis Weins

Grethe Preisler -
nå sådan - jeg tænkte på multi-kulti som forskellige etniciteter.
Jeg var heldigvis allerede i 90'erne for gammel til at interessere mig for Tv-serien om den amerikanske lokalitet med postnummeret 90201 - kolleger med børn i den relevante alder var nærmest ved at få spat, når de hørte kendingsmelodien, for det var optakten til at afkommet den næste times tid var uden for nærkontakt, såvel verbalt som visuelt :-)

Grethe Preisler

Herdis Weins -
tænkte det nok.

Generationskløfterne mellem børn, forældre og bedsteforældre går på kryds og tværs af 'generationerne'. Du har vel heller ingen personlig erindring om, hvor du selv befandt dig, da russerne skød 'den fredelige kappestrid mellem sejrherrerne efter WW II' om at landsætte det første menneske på månen igang med opsendelsen af en lille satellit, de kaldte Sputnik?
Bip-bip-bip-biiiiiiiiip ..... ;-)

Herdis Weins

Grethe Preisler -
næ, da Sputnik lettede var jeg lige fyldt 3 år :-)))

Grethe Preisler

P.S. Herdis Weins

jeg glemte at tilføje, at udtrykket 'mennesker af anden etnisk oprindelse' om folk med andre hudfarver end 'hvid' er en eufemisme for det nu unævnelige udtryk 'mennesker af lavere racemæssig oprindelse', som ifølge forkvinde Pia Kjærsgaard er et fyord, der ikke længere må anvendes i Danmarks lovgivende forsamling, hvilket det ærede medlem af det høje ting Pelle Dragsted fra Enhedslisten fornylig måtte tage til efterretning ... *-*