Læsetid: 4 min.

Instruktøren bag ’Sauls søn’ har lavet en stor og visuelt radikal fortælling om et klassedelt Europa på vej mod krig

Med sin nye film, den inciterende og fascinerende ’Sunset’, der handler om en ung kvindes jagt på sin fortid i 1910’ernes Budapest, understreger den ungarske filmskaber László Nemes, at han tilhører en central- og østeuropæisk gruppe af filminstruktører, som forsøger at bearbejde de store historiske traumer, der stadig plager mange nationer
Unge Írisz Leiter (Juli Jakab) står af toget i Budapest i 1913, og intet bliver nogensinde det samme igen i László Nemes’ ’Sunset’. 

Unge Írisz Leiter (Juli Jakab) står af toget i Budapest i 1913, og intet bliver nogensinde det samme igen i László Nemes’ ’Sunset’. 

Film Bazar

10. maj 2019

Der er øjeblikke i ungarske László Nemes’ nye film, Sunset, hvor man som publikum, og det er meningen, er lige så forvirret og desorienteret som hovedpersonen, unge Írisz Leiter (Juli Jakab).

Året er 1913, og hun er lige ankommet til sin fødeby, Budapest, hvor hun ikke har været, siden hun var ganske lille. Hendes forældre omkom i en brand, og nu er den modistuddannede Írisz vendt tilbage til byen i håbet om at få arbejde i det legendariske hattemodehus, Leiter, som hendes forældre grundlagde.

Både den majestætiske by, centrum i det mægtige østrig-ungarske kejserrige, og Leiters nuværende ejer, den tilsyneladende venlige Oszkár Brill (Vlad Ivanov), er fuld af hemmeligheder. Først får Írisz at vide, at der ikke er arbejde til hende hos Leiter, men den mestendels tavse, observerende og stædige kvinde har ikke tænkt sig bare at rejse igen, og Brill ender med at tilbyde hende arbejde.

Snart får hun dog fornemmelsen af, at Brill ikke fortæller hende hele sandheden om hendes familie og fortid, og blandt andet finder hun ud af, at hun har en storebror, Kálmán Leiter (Marcin Czarnik), hun ikke kendte til, og som er eftersøgt for mord.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Sten Larsen
  • Eva Schwanenflügel
Sten Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu