Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Intet kan vække sympati som en opkast-anekdote. Det udnytter Mette Frederiksen fint

Der er intet som en madforgiftning, der kan få en til at virke som et helt og aldeles nede på jordenmenneske. Det udnytter Mette Frederiksen fint i en hjemmeoptaget facebookvideo, der på nærmest perfekt vis komplementerer de andre, langt mere tørre kampagnevideoer, hun ellers har lagt ud
Mette Frederiksens madforgiftningsvideo komplementerer hendes øvrige kampagnevideoer ret godt. I den godt otte minutter lange facebookvideo viser hun sågar lidt selvironi.

Mette Frederiksens madforgiftningsvideo komplementerer hendes øvrige kampagnevideoer ret godt. I den godt otte minutter lange facebookvideo viser hun sågar lidt selvironi.

Ritzau scanpix

Kultur
10. maj 2019

Blottet sårbarhed er en smutvej til de fleste menneskers sympati og velvilje. Måske fordi det virker afvæbnende, måske fordi det tyder på, at man også er i stand til at forholde sig til andre menneskers sårbarhed. Problemet med sårbarhedsblottelser kan være, at de også rejser komplekse spørgsmål. Hvis man gerne vil være finansminister, men ikke kan tåle pressekontakt, fordi man er ved at komme sig over en depression f.eks.

Så er der større feel good-faktor og færre (faktisk lige præcis nul) principielle spørgsmål i en madforgiftning. Det føles selvfølgelig ikke godt at døje med maveforgiftningen, men dens symptomer er nemme at lave vittigheder om, og man ved, den går over, hvis man har adgang til behandling. Sådan en madforgiftning har Mette Frederiksen her ved valgkampens begyndelse, og den erfaring er hun ikke bleg for at dele. 

Det gør hun i en godt otte minutter lang facebookvideo, der blev lagt op tirsdag, hvori hun sidder i sit køkken og filmer sig selv lidt nedefra, madforgiftet og iført bleggul striktrøje.

Den første halvdel af videoen er en munter genfortælling af hendes sygeforløb, der startede med en natlig svedetur på et hotel i Aalborg, hvor Mette Frederiksen overnattede på sin valgkampsturné. Dagen efter kastede hun op i kampagnebussen på vej til Viborg, »... og så har jeg faktisk kastet op lige siden,« fortæller kvinden, der meget vel kan blive Danmarks næste statsminister. 

Godt supplement til tørheden

Længere ned på jorden kan man næppe komme. Videoen ligger på Mette Frederiksens facebookprofil side om side med professionelt producerede videoer, der viser en helt anden, mere professionel og velforberedt side af statsministerkandidaten.

I videoen Sammen kan vi gøre mere står Mette Frederiksen for eksempel foran et gråmeleret billede af Christiansborg iført en blazer og forklarer med understøttende indstuderede armbevægelser, hvilke partier Socialdemokratiet vil samarbejde med på hvilke politikområder, hvis partiet får mulighed for at danne regering. Kønsløst klaverspil lyder underneden. 

I en anden, mere reportagebåren video med titlen Tak til dem, der får velfærdssamfundet til at fungere tager Mette Frederiksen ud til et plejehjem i Lejre for at overrække personalet en skinnende pokal for det gode arbejde med at få velfærdssamfundet til at fungere. Pokalen ligner til forveksling de 21 pokaler, Anders Samuelsen har overrakt sig selv som tak for det gode arbejde med at indføre skattelettelser for 21 mia. kr.

Mette Frederiksens pokalstunt trumfer klart Anders Samuelsens, fordi hun demonstrerer en grundlæggende forståelse for, hvordan pokalgivning fungerer. Hæder er noget, man modtager af andre; ikke noget, man kan tildele sig selv. 

Madforgiftningsvideoen komplementerer  de traditionelle kampagnevideoer ret godt. Hun demonstrerer lidt selvironi, idet hun sammenligner sig selv med sagfører Skjold Hansen fra Matador – nazikollaboratøren, der går fra at være bramfri til at være føjelig og blid, efter at frihedskæmperne har haft fat i ham.

Og så snakker hun om de kager, hun – hvor gerne hun end ville – ikke kan få ned. Inger Støjberg har ikke monopol på at profilere sig på sin smag i snacks og søde sager. Det havde Mette Frederiksen nu ikke behøvet. Det er først og fremmest den muntre genfortælling af hendes opkastepisoder, der vækker ens sympati.

Serie

Valgkampen anmeldt

Hver dag under valgkampen følger kulturkritiker Lone Nikolajsen folketingskandidaternes kamp om vælgernes gunst, sådan som den bliver udkæmpet i valgvideoer, på plakaterne i lygtepælene, på gader, stræder, tv, radio og sociale medier. Hvem taler de til, og hvad vil de deres vælgere?

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben K L Jensen

Hvis nogen vovede at anbefale et indlæg hvor jeg skriver at hun simulerer - ville jeg blive megasur og rasende. For er der ikke det denne artikel lægger op til ? Den er insinuerende.

Frede Jørgensen

Jeg synes ikke, at Mette Frederiksen simulerer - hun ér dårlig.

Erik Fuglsang, Eva Schwanenflügel, Bjarne Bisgaard Jensen, Helle Walther, Niels Duus Nielsen, Trond Meiring, Katrine Damm og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Netop Frede - man skal ikke pisse på folk for derefter påstå de lugter.

Erik Fuglsang, Birte Pedersen, Helle Walther og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Katrine Damm

Du er da et værre lille ondskabsfuldt bæst indimellem Frede Jørgensen ;-)

Erik Fuglsang, Eva Schwanenflügel, Frede Jørgensen, Torben K L Jensen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Efter at have overværet vor parlamentarismes nyeste skud på stammen, hvem kunne så ikke stå og skulle synke lidt opkast.......

Eva Schwanenflügel, Bjarne Bisgaard Jensen, Kim Øverup, Rikke Nielsen, Katrine Damm, Trond Meiring, Torben K L Jensen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Katrine Damm

Joeh, men de har vel selv skabt monsteret, eller som Rune Lykkeberg formulerer det: lukket dæmonerne ind af bagdøren...

Peter Tagesen

I kontekst (statsminister udskriver valg mens hovedmodstander er sendt i dørken, hvorpå han postulerer "Nå? Det anede jeg ikke" om hendes situation på trods af at hendes indlæggelse på Herlev havde været offentligt kendt i mindst 1½ døgn forinden) er videoen vel helt reel - blot med 5-10% forventlig valgstøv drysset henover?

Besynderlig lille kronik, der leder efter et billigt motiv.

Torben Skov

Forgiftning af en statsminister in spe... det giver...

Anne Mette Jørgensen

Et foto af et drop. Tak, enhver der er syg får allerede i ambulance eller læge transport lagt et drop.
Hvorfor dig ikke nøjes med at melde om maveonde og dermed basta. Hun er ikke den første i verden.

Anne Mette Jørgensen

Ikke dig, dog!

Flemming Berger

Udbasuneret dårligdom er altid godt i en valgkamp;kan nogen f.eks. huske salig aksel Larsens ben i gips...
Det gav SF mange stemmer.

Erik Fuglsang, Eva Schwanenflügel, Christian De Thurah, Trond Meiring, olivier goulin og Trond Meiring anbefalede denne kommentar