Læsetid: 7 min.

Kan fortænkt være en kvalitet ved et stykke litteratur? Det tror jeg

Mette Moestrup bevæger sig fra antikke myter til moderne søvnløshed i et vildt og virtuost tempo i sin nye digtsamling ’Til den smukkeste’. Der er krig og kærlighed og knivskarpe piruetter i sproget, men også alt muligt andet som er svært at fange, fordi strømmen af sentenser bliver for tæt og igennemsigtig
Mette Moestrup bevæger sig fra antikke myter til moderne søvnløshed i et vildt og virtuost tempo i sin nye digtsamling ’Til den smukkeste’. Der er krig og kærlighed og knivskarpe piruetter i sproget, men også alt muligt andet som er svært at fange, fordi strømmen af sentenser bliver for tæt og igennemsigtig
16. maj 2019

I Mette Moestrups nye digtsamling Til den smukkeste strømmer et vildt og smukt krat af tanker og stemninger ud fra den samme urscene, den scene, som på en måde iværksætter hele den europæiske litteratur.

I den græske mytologi blev guderne inviteret til helten Peleus’ bryllup, blot ikke nattegudinden Eris. Derfor kastede hun et gyldent æble ind blandt dem, som skulle gives, sagde hun, til den smukkeste gudinde. Men hvem var det? Til sidst måtte man få menneskene til hjælp, prins Paris måtte vælge mellem Hera, Athene og Afrodite. Som bekendt valgte han den sidste, for hun lovede ham den skønne Helena – skønt Helena allerede var gift med Menelaos.

Sådan er den mytologiske optakt til den trojanske krig, hvis udfald og efterdønninger Homer skriver om i Illiaden og Odysseus. Men den rastløse, zigzaggende intelligens, der løber gennem Til den smukkestes knap 200 sider, er ikke interesseret i fortællinger.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Poul Erik Riis
  • Niels Duus Nielsen
Poul Erik Riis og Niels Duus Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Anders Sørensen

Selvfølgelig kan det ikke være en kvalitet, at noget er fortænkt. Det kan være en kvalitet, at noget er tænkt. Det er heller ikke en kvalitet, at noget er for gammelt. Men kan være en kvalitet, at noget er gammelt.

At hævde kvaliteten ved fortænkthed er fortænkt.

Jan H. Hansen

Det kan sagtens være en kvalitet hvis noget virker fortænkt. I Giorgio Agambens litteraturfilosofi er det netop opholdet, intentionen om at gøre ophold før tanken og sætningen, der er det væsentlige, at opholde sig ved tankens forud-sætning. Og jeg er helt sikker på at Mette Moestrup kender til Giorgio Agambens litteraturfilosofi.

Anders Sørensen

@Jan H. Hansen, at virke fortænkt og at være det er to vidt forskellige ting. Jeg ved ikke helt, om du søger at redefinere "for-tænkt" til at mene noget, man på forhånd har tænkt. I så fald ville det være fortænkt.

Jan H. Hansen

@Anders Sørensen, det handler bare om at gøre et ophold forud for tanken. Noget mange kunne have gavn af i disse tider med sociale medier. Inklusiv mig selv.

Jeg tror, at befolkningens størrelse løser sig selv i takt med, at flere mennesker i verden før mere velstand.

I Europa er befolkningstallet meget stærkt på vej ned. Selv i Kina, der har droppet 1-barns idéen, falder befolkningstallet ret hurtigt. Og ligeledes i Rusland medens den står stille i en række store asiatiske lande.

Derfor tror jeg, at når de fattige lande i Afrika får et sikkerhedsnet, så de ikke behøver at bruge mange børn til at sikre deres alderdom, vil de også reducer børnetallet.

Niels Duus Nielsen

Sproget er en tidsmaskine, og litteratur er breve fra fortiden, breve til fremtiden, som læses i en flygtig nutid. "En grød af spøgelser", godt set!