Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

En musikalsk heltedåd

Den elektroniske musikproducer Flying Lotus multitasker sig frem til et heroisk højt niveau. Hans seneste album, ’Flamagra’, lyder af overskud og overflod, men aldrig af overflødighed
Kultur
31. maj 2019
På Flying Lotus’ album ’Flamagra’ samarbejder en lang række samtidsmusiske helte i en højere sags tjeneste

På Flying Lotus’ album ’Flamagra’ samarbejder en lang række samtidsmusiske helte i en højere sags tjeneste

Pressefoto

Amerikaneren Steven Ellison kan noget, som ethvert nutidsmenneske ville give sin højre arm for at mestre. Han er et geni til multitasking. Han laver film, han ejer et pladeselskab, han rapper, og under aliasset Flying Lotus producerer han frem for alt elektronisk musik.

På hans 6. studiealbum, Flamagra, der varer ca. en time og ti minutter, lader det til, at det er selve evnen til at multitaske, der hyldes, med et betagende, klangfuldt, festligt og symbolsk ritual.

Undervejs på Flamagra excellerer Flying Lotus i en overdådighed af genrer. Fra lo-fi, nu jazz og tropical house leder han ganske heroisk lytteren hen over indietronica og funk hele vejen til grime, hip hop og bitpop.

Det lyder af overskud og overflod – men aldrig af overflødighed. Og det er svært ikke at bøje sig i ærefrygt for den heltegerning, hans nye album er.

Flying Lotus har fået koncertoplevelsens nærvær ned i albumformat. Når man lytter til Flamagra, har man det, som om at musikken kommer fra et sted lige i nærheden. Man slipper endda for klapsalver, svingende lydkvalitet og forstyrrende hujen fra publikum undervejs.

Men i øvrigt snakker vi slet ikke stadionstemning Der er mere tale om en slags teaterkoncert.

Heltekvad

Flamagra består af 27 variationer over samme tema. Albummet lægger al handling og kronologi fra sig, for i stedet at præsentere, og holde sig til temaet: helte.

Flying Lotus virker inspireret af heltenes mange historier og skikkelser. På det første nummer, som netop hedder »Heroes«, henvender en grødet stemme sig til lytteren, gennem sangkor og elektroakustiske beats, med det bevægende budskab: »It’s gonna be a different time / the time of heroes has come again

Kort efter følger »Heroes In A Half Shell«, der i samme nu jazzede kulisse fremfører en håbefuldt opildnende, instrumental elektronisk komposition.

Via minutiøse afstemninger af blæsere, synth og trommespor flyder numrene uden videre over i hinanden. Og lytteren flyder gnidningsløst med. Så når den i forvejen albumaktuelle rapper Andersson. Paak brager ind med et heltekvad fuldt af gadeattitude, kan man kun suge hans ord til sig.

»That’s when I caught light of myself / gotta be something more that I can’t tell / breaking you down to size / there’s gotta be more to life than myself

Andersson. Paak er blot én af de absurd mange samtidsmusiske helte, der gæsteoptræder på Flamagra. Det virker nærmest uforskammet at remse dem op. Men altså, Flying Lotus har taget fat i indietronicagruppen Little Dragon, Beyoncés lillesøster Solange, funkforfaderen George Clinton og selveste David Lynch. Hvis I ikke tror, hvad I læser, må I lytte jer frem.

Flamagra sker der så mange begivenheder samtidig, at det er umuligt at lægge lige meget mærke til dem alle. Men det gør ikke noget. For albummet er i høj grad en teampræstation, en fælles heltedåd – og dermed et overflødighedshorn af kunstnerisk selvopofrelse i en højere sags tjeneste.

Flying Lotus lægger op til at skulle hyldes som en helt blandt helte – og det er fuldt fortjent.

Flying Lotus: ’Flamagra’ (Warp Records)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her