I nederlagstaler kan politikere vise format. Pia Kjærsgaard sagde »klimatosser« og forsømte chancen

Det mest rørende ved dækningen af en valgaften er sjældent vindernes jubel, men tabernes nederlagshåndtering. Søndagens europaparlamentsvalg bød på nogle middelgode bud på genren – samt et veritabelt selvmål, da Pia Kjærsgaard kaldte dem, der valgte DF fra, for klimatosser
Sejrstaler er nemme, men nederlagstaler er en udfordring og en chance for at vise format. Den chance forspildte Pia Kjærsgaard søndag, skriver valgkampsanmelder Lone Nikolajsen.

Sejrstaler er nemme, men nederlagstaler er en udfordring og en chance for at vise format. Den chance forspildte Pia Kjærsgaard søndag, skriver valgkampsanmelder Lone Nikolajsen.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Kultur
28. maj 2019

At tabe med værdighed er noget af det mest respektindgydende, man kan foretage sig som politiker. Enhver idiot kan vinde med værdighed (det kræver bare, at man takker dem, der har hjulpet og undlader at håne sine modstandere), mens rank ryg og oprejst pande i nederlagets stund viser ægte menneskeligt format. Derfor er det typisk, når det er blevet tabernes tur til at udtale sig, at fjernsynets valgdækning giver mig gåsehud. 

Selv om søndagens valg til Europa-Parlamentet ikke som sådan er en del af folketingsvalgkampen, skriger de forskellige former for verbal nederlagshåndtering, som valget bød på, på at blive anmeldt. Overordnet set var der var flere middelgode præstationer og et enkelt spektakulært selvmål. 

Ingen nåede op på samme niveau som Mogens Lykketoft i hans afskedstale på valgaftenen i 2005. Her brillerede han med en perfekt afbalancering af problemerkendelse på den ene side og gedigen tro på det politiske projekt på den anden. Også balancen mellem nøgtern beslutningskraft og følelsesmæssig påvirkning gjorde den tale god. Men det niveau hører også til sjældenhederne. 

Klimatosseselvmålet

Den af talerne, man kommer til at huske, stod Folketingets formand for. Pia Kjærsgaard brød med de af nederlagstalegenrens regler, der tilsiger, at man ikke under nogen omstændigheder taler grimt om de vælgere, der har fravalgt en selv eller ens parti. Ingen har krav på vælgernes gunst, og synlig forurettelse over valgresultater fremkalder skadefryd. Sådan er det bare. 

Det 45 sekunder lange klip af talen, der florerer, starter efter at Folketingets formand har taget ordet. Det er ikke til at sige, om hun har nævnt nederlaget, eller om det bare er underforstået, men hun er i hvert fald i gang med at fremhæve den høje stemmeprocent som en formildende omstændighed

»Det skal vi være glade for,« siger hun og slår ud med armene.

Alligevel er der grænser for glæden:

»Måske er det alle klima … øh, hvad er det nu, man kalder dem? Klimatosser … Nej, alle dem, der alene går op i klima.«

Her er Pia Kjærsgaard inde i en gænge, hvor hun trækker sine synspunkter tilbage næsten lige så hurtigt, som hun fremsætter dem. På den måde kan man selv bestemme, hvad man tror, hun mener. Hun understreger, at DF også går op i klima, det er bare ikke det eneste, de går op i. Hun fortsætter med at forklare, at dem, hun lige har kaldt tosser, principielt har ret:

»Men fred være med det, fordi man siger ikke imod, hvad den danske befolkning stemmer. Befolkningen har altid ret, sådan er det.«

Til sidst ønsker hun alle en dejlig aften og tilføjer: »Jeg er her altid!«

Hvis nu man skulle have nogle opklarende spørgsmål. 

Fem nuancer af middelgod

Af de middelgode bud på nederlagstaler stod Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen mod EU for det mest rørende. Det var også her, der var mest på spil, fordi bevægelsen stod til at miste sit mandat til Enhedslisten. Det skete, og det kvitterede Kari for med en tale, der blev holdt med rystende stemme og knyttede næver, hvori hun forudsagde, at deres fravær i EU-Parlamentet (som man kalder det, hvis man godt vil understrege, at EU og Europa ikke er det samme) vil betyde mere magt til EU. Men mere magt til EU vil også betyde mere modstand mod EU, og på den måde kunne nederlaget danne afsæt for fremtidig succes. 

Mette Bock fra Liberal Alliance var anderledes nøgtern i sin reaktion på ikke at komme ind. Hun er ude af dansk politik nu, og mere var der ikke at sige til den sag. 

Partiformand Kristian Thulesen Dahl excellerede i disciplinen at tale dårlige resultater op ved at påpege, at DF havde fået flere stemmer end De Radikale (som så bare var i valgforbund med Alternativet).

Hans partifælle Anders Vistisen, der var nummer to på listen, og som ikke opnåede genvalg, lagde en storsindet og kammeratlig stil for dagen, idet han erklærede, at hans afløser Peter Kofoed stadig er og vil blive ved med at være »hans bedste ven.« At det var banalt sagt, gjorde det ikke mindre personligt.

Rasmus Nordqvist var procesorienteret i sin tilgang og fremhævede, at valgkampen havde været enormt spændende: »Det er vi faktisk både glade og stolte over.« Hans insisteren at se lyst på tingene, gjorde det svært at få den medfølelse, som man ellers kan få (og, hvis man har den tilbøjelighed, nyde) med alle fra John McCain til Theresa May, når de bøjer sig for nederlaget.

Valgkampen anmeldt

Hver dag under valgkampen følger kulturkritiker Lone Nikolajsen folketingskandidaternes kamp om vælgernes gunst, sådan som den bliver udkæmpet i valgvideoer, på plakaterne i lygtepælene, på gader, stræder, tv, radio og sociale medier. Hvem taler de til, og hvad vil de deres vælgere?

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anders Sørensen

Jeg er ikke sikker på, at Pia Kjærsgaards omtale af folk som klimatosser var så tosset endda. For det første gav det en masse omtale. For det andet var det ærlig snak - det kom fra hjertet og ud af en årelang tradition. DF har en tradition for at nedvurdere klimaproblematikken og gøre sig lystig på bekostning af eksempelvis økologi.

Var det dårlig timing? Var det også uoverlagt at lægge sig ud med Gretha Thunberg kort før valget? Selvfølgelig ikke. Det er nøje planlagt: Når nu man er blevet overhalet højreom af fremmedfjendtlige partier, bliver man nødt til at markere sig på anden vis og finde en position, der nok er fjendtlig over for fremmede, men også finder andre meget synlige, simple fjender. Som eksempelvis klimatosser.

Kim Folke Knudsen, Peter Beck-Lauritzen og Oluf Husted anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Rigtig nok set Anders Sørensen.

Men hun rammer ikke andet end sig selv i nakken med de udtalelser.

Peter Beck-Lauritzen, Oluf Husted, Ole Frank og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Ja det var en dum replik, men hun sagde det med lidt smil og humor, men alligevel, nej hun skal afholde sig fra den rolle. Det var dumt sagt. DF er på vej ned til et mere alm. niveau ca. 10 %, og det er fint nok. De blå partier er i opløsning kun konservative ser ud til at stige lidt, men det kommer også fra ret lavt niveau. DF skal ikke have den styrende indflydelse, de har haft alt alt for længe. Venstre ser ikke ud til at stige heller. heldigvis. Flot Ø fik et mandat. Og rød blok 8 i alt blå 5.

Peter Beck-Lauritzen, Oluf Husted og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar

Løbet er kørt ! Og Gretha Thunberg har forlængst på en positiv nærmest voksen måde spredt budskabet om behovet for at blive opmærksom på - og gøre noget for klimaet nu og her !.

Nuvel, Pia Kjærsgaard, hvem er den mest voksne her?!! Udtalelsen "klimatosse" er jo ikke den første nedladende udtalelse, som er kommet ud af Formanden for Folketingets Twitter og/eller mund.
Der eksisterer kun Dronningen over Pia Kjærsgaard, pga PKs meget "ærefulde" erhverv på Tinge, så der findes vist ingen undskyldning for ikke at kunne styre de emotionelle udladninger. Ellers burde PK søge andet job - hvor disse er den almindelige jargon.

Benta Victoria Gunnlögsson, Ole Svendsen, Elisabeth Andersen, John Andersen, Frederik Groth Nordstrøm, Bjarne Bisgaard Jensen, Kim Folke Knudsen, Peter Beck-Lauritzen, Svend Erik Sokkelund, Oluf Husted, Ole Frank, Susanne Kaspersen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Leo Nygaard
Der har altid eksisteret pionerer på forskellige områder og tak for det ! Rom blev ikke bygget på en`dag.

Ole Svendsen, Britta Hansen, John Hansen, Peter Beck-Lauritzen, Ole Frank og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Peder Bahne

Klimatosser er ortodokst overbeviste disciple med troen på CO2 som den Store Satan, men det må du ikke sige, for så fornægter du klimaet, og det er her Christian IVs forordning omkring hekseafbrændinger burde genindføres for at bevare almen sæd og skik.

Spøg til side og snot fra skæg. Klimatosserne tror der er videnskabelig evidens eller i det mindste argumenter bag teorien om atmosfærens 0.0135% forøgede indhold af CO2, som har hævet den globale temperatur med 0.9 grader siden industrialiseringen tog fart. Det burde være en formildende omstændighed at være vildledt. Tossernes rette benævnelse burde derfor være 'De Vildledte Sidste Dages Troende'. I har 17 år igen :)

Kim Folke Knudsen

Pia Kjærsgaard dyrker provokationen for provokationens egen skyld.

Når jeg ser på DF´s udskejelser udi hvad der venter os, hvis muslimerne får for mange børn her i landet, så er jeg ikke sikker på at bemærkningen tosser kun gælder klimaet.

Dem som ser og lever reagerer på tv billeder på virkeligheden på den usædvanlige sommer sidste år 2018 med omfattende skovbrande i Sverige og hedebølge samt tørke i Danmark. Det kan jeg ikke se noget som helst tosset i. Der mangler jo heller ikke materiale af mere naturvidenskabelig art for at dokumentere Klimakrisen og dens globale omfang.

Det er jo nemt nok for en Dame af Pia Kjærsgaards ærværdige alder at harcelere over Greta Thunberg og omtale de unges og vores bekymring for Jordens fremtid som Klimahysteri og Klimatosser bag Klimahysteriet. Det bliver næppe Pia Kjærsgaard som personligt kommer til at opleve vandstigningerne, hvis opvarmningen af Jorden ikke bremses.

Nej det Pia Kjærsgaard burde have haft overfor hendes børnebørn det var lige en omgang ydmyghed i denne sag lidt eftertanke selvom hun synes det hele er hende en tand for tosset. Det havde klædt hende. Men det kan nås endnu Pia, de omvendte længe leve

VH

Klimatossen
KFK

Erik Christensen og Elisabeth Andersen anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Kommentaren om Greta Thunberg var irrelevant. PK's irettesættelse af Pelle Dragsted, for racisme, var forkert. Nu klima-tosse! PK er ude af trit med dagligdagen og virkeligheden, måske på tide at trække sig fra det offentlige? Skaden er sket, den får du "revet i næsen" i resten af din offentlige optræden.

Oluf Husted, Werner Gass og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Hannibal Knudsen

Endnu engang har Pia Kjærsgaard bare vist at hun er uværdig til formandsposten i folketinget.

Benta Victoria Gunnlögsson, Peter Beck-Lauritzen, Ole Svendsen, Olav Bo Hessellund, Oluf Husted, John Andersen, Werner Gass, Ete Forchhammer , Mogens Holme og Frederik Groth Nordstrøm anbefalede denne kommentar
Frederik Groth Nordstrøm

Ja, der plejer at være godt, når politikerne viser deres sande ansigt!!!

Peter Beck-Lauritzen, Oluf Husted og Werner Gass anbefalede denne kommentar
Margit Johansen

Fra side 1 i grønspættebogen: sådan får du kørt debatten ud på sidesporet og ind på din egen banehalvdel :) ret godt gået af den ældre dame.

Jan Fritsbøger

jeg er dybt imponeret over niveauet her i debatten, hvilken indsigt, vi nærmer os enlightement eller måske lige frem noget højere hinsides denne.

Michael W Pedersen

Det liberale venstre går frem og Dansk folkeparti går tilbage, hvorfor mon, er det det der med delmængden ? Det er lidt uhyggeligt. Fort sat god dag

Jesper Frimann Ljungberg

@Mogens Jensen.

Du har ikke helt fattet det hva ? Det er jo netop pga. politikere som Pia, at vi har flygtningen problemer.
1) Stemmer konsekvent for krige rundt omkring i verden der genererer flygtninge der kommer til Europa. (Se f.eks. den her artikel https://politiken.dk/udland/art5590690/FN-Str%C3%B8mmen-af-flygtninge-ka...)
2) Stemmer konsekvent mod Klima tiltag, hvilke betyder at antallet af klima flygtningen stiger og stiger og Stiger.. (https://arbejderen.dk/udland/140-millioner-nye-klimaflygtninge)
3) Stemmer konstant for at skære i de penge, der bruges lokalt, således at flygtningene søger mod EU, fordi der ikke er penge til mad og fornødenheder. (https://www.altinget.dk/artikel/nye-besparelser-paa-ulandsbistanden-naes...)

Husk på at uden flygtninge og indvandrere så havde levebrødspolitikerne i DF ikke et job, da det jo basalt er deres politiske fundament. Og det fundament man sidder på .. gør man da ikke noget for at nedbryde.

// Jesper

Eva Schwanenflügel, Werner Gass, Klaus Brusgaard, Peter Beck-Lauritzen og Elisabeth Andersen anbefalede denne kommentar