Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Nils Gunder Hansen har skrevet verdens bedste, mindst vigtige bog

Litteraturprofessoren, Nils Gunder Hansen, har begået en besnærende biografi om sit ungdomsidol, teologen og filosoffen Jørgen K. Bukdahl, der trods indsigt og engagement ikke når helt i mål
Litteraturprofessoren, Nils Gunder Hansen, har begået en besnærende biografi om sit ungdomsidol, teologen og filosoffen Jørgen K. Bukdahl, der trods indsigt og engagement ikke når helt i mål

Jesse Jacob

Kultur
3. maj 2019

I slutningen af 1990’erne bragte litteraten Nils Gunder Hansen Gud ind fra kulden, da han beskrev den bemærkelsesværdige genkristning af kultureliten, der havde fundet sted i det årti.

Denne gang er det ikke Vorherre, men Jørgen K. Bukdahl, der skal hentes frem af historiens dybfryser. Det på sin vis ambitiøse mål er at tildele ham »lidt af det efterliv, han i så rigt mål fortjener«.

Bogens seks kapitler giver et godt overblik over Bukdahls liv. Første kapitel rummer den egentlige biografi, mens kapitel to til fem er kondenseringer af Bukdahls faglige interesser, som de kom til udtryk i skrifter og foredrag. Det sjette og afsluttende kapitel runder fremstillingen af med en refleksion over Bukdahls særlige indsats og en indkapsling af hans virke. Det sidstnævnte gøres gennem to tekster, han selv skrev om sine fædre, den biologiske, litteraten Jørgen Bukdahl, og den faglige, teologen K.E. Løgstrup.

Udover at have læst en betragtelig del af Bukdahls egen produktion er indmaden i Hansens bog hentet fra en stribe samtaler med familie, venner og bekendte af Bukdahl. Det giver mange humoristiske og rørende anekdoter, der dog kunne blive klistrede, hvis ikke Hansen formåede at holde en vis kølighed i fremstillingen. På trods af Bukdahls ikonstatus i Hansens eget liv, er der intet panegyrisk over fremstillingen, og det gør det naturligvis mere spiseligt for tredjepartslæsere.

Men hvem var denne myte, Jørgen K. Bukdahl?

Nils Gunder Hansen: Tanker af en anden verden

Han blev født i 1936 som søn af Magnhild og Jørgen Bukdahl. Sidstnævnte var landskendt forfatter og foredragsholder, og begge forældre fyldte opdragelsen med åndsliv. Som faderen rammende forkyndte, når sønnike lå syg:

»Åndsliv hjælper« – og så var der ellers ordineret litteratur, der kunne læge og lindre.

Bukdahls grundtvigske opdragelse har sikkert ansporet ham til at læse teologi, som han selv så som den bredeste, humanistiske uddannelse.

Hans egentlige tække var dog filosofien, særligt hermeneutikken, og det var her, han senere sikrede sig sin berømmelse blandt venner. Han kunne som ingen andre sætte sig ind i kompliceret stof på rekordtid og formidle det klart til andre.

Teologen Niels Thomsen fortæller for eksempel, at Bukdahl på en enkelt nat læste og tilegnede sig Louis Hjelmslevs Omkring Sprogteoriens Grundlæggelse, og natteseancen gentages senere, hvor Hansen fortæller, at Bukdahl genlæste Immanuel Kants Kritik der reinen Vernunft på en enkelt nat og ud fra det kunne revurdere centrale pointer i sin egen fortolkning.

Nysgerrige kan desuden konsultere hans berømte lille undervisningsbog, Introduktion til Hegel, der blev udgivet posthumt i 1980 på Vinten. Det lille hæfte viser et fremragende overblik over en indviklet tænker med dertilhørende kolossal og kompliceret sekundærlitteratur. Det virker som det glade vanvid med dette læsepensum, men det giver en lille fornemmelse af det enorme intellekt, som Bukdahl var – og egentlig den centrale begrundelse for denne biografi: Selv om Bukdahl ikke efterlod sig mange bøger, så var hans intellekt af et format, der beretter en biografi.

På skuldrene af Kierkegaard, Marx og Hegel

Bukdahls intellektuelle valgslægtskaber var Kierkegaard, Marx og Hegel, og Hansen tildeler hver af disse tænkere et kapitel, foruden indgående beskrivelser af datidens debatter, samt en karakteristik af Bukdahls dogmeløse og eksistensorienterede kristendom.

Generelt citeres der for lidt fra Bukdahl selv i bogen, men begrundelsen er ifølge Hansen, at Bukdahls skrivestil bevidst manglende prægnans, og det derfor er svært at finde rammende sentenser. Men det gør det altså mere vanskeligt at vurdere, hvori Bukdahls genialitet bestod. Her må man mestendels forlige sig på Hansens resumeer.

Men der gives dog eksempler, eksempelvis fra Bukdahls centrale tekst ’En fodnote. Om ontologi og biologi’, der er en kommentar til digterfilosoffen Villy Sørensens bog Digtere og dæmoner. Læser man hele artiklen igennem, må man dog sande, at klarhed kommer i grader, for det er vitterligt en vanskelig tekst.

Tanker fra en anden verden må betragtes som et stykke con amore-arbejde, og selv om bogen er bravt velskrevet og æggende i sin entusiasme, så overbevises man ikke helt i aktualiseringen af Bukdahl.

Hansen melder da også afslørende, at når bekendte har spurgt ind til projektet i dets tilblivelse, så har han måttet træde vande, når der blev spurgt til relevansen – men dog også, at Bukdahls »særlige og overlegne intelligens holder«.

Det er en idoldyrkende, intellektuel biografi, der skræver over tre årtiers åndsliv set gennem et omflakkende, omsiggribende æggehoved, der kunne det hele, men som ikke fik udrettet dét værk, der kunne cementere hans status hinsides sin egen generation. For disputatsen blev det aldrig til.

Om det skyldes det tragisk korte liv, der bremsede gryende aktiviteter; om det skyldes en kollektiv begavelse, der bedst tænkte »gennem, mellem, over og under andres tanker«, eller måske et impulsivt og aktualitetssøgende intellekt, der helst ville være med, hvor teorierne var yngst og in the making, det ved vi selvsagt ikke.

Men faktum er bare, at Jørgen K. Bukdahl kun har efterladt to korte introduktionsbøger til henholdsvis Marx og Hegel, samt fem bind efterladte papirer, samlet af vennerne, og det er altså svært at se, hvordan det skal bære en revitalisering.

Som Hansen rammende spørger:

»Var Jørgen altid gået så meget ind i sin tid, at han også ville forsvinde fuldstændigt med den?«

På trods af bogens mange styrker, er det er fristende at svare bekræftende på spørgsmålet.

Nils Gunder Hansen: Tanker af en anden verden. Gyldendal 2019. 257 sider. 270 kroner

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her