Anmeldelse
Læsetid: 5 min.

Nixon ville ikke selv se operaen ’Nixon in China’ – men den fænger

For første gang herhjemme spilles amerikanske John Adams’ opera om præsident Richard Nixons besøg i Maos Kina. Det Kongelige Teaters nye produktion glimrer først og fremmest ved et intelligent og fantasifuldt mix af scenografi, projektioner og lyssætning, som holder publikum fanget på trods af længere tidsrum med trættende musikalsk monotoni
Den gennemgående scenografi i ’Nixon in China’ er et gigantisk arkiv med papkasser fra gulv til loft. Det er kassetænkning i flere størrelser, således også Maos gemak, hvor den berømte times samtale med Nixon finder sted.

Den gennemgående scenografi i ’Nixon in China’ er et gigantisk arkiv med papkasser fra gulv til loft. Det er kassetænkning i flere størrelser, således også Maos gemak, hvor den berømte times samtale med Nixon finder sted.

Camilla Winther

Kultur
15. maj 2019

Det Kongelige Teaters operachef, engelske John Fulljames, har givet os adskillige fine forestillinger i indeværende sæson. Og nu står han som iscenesætter for en gedigen overraskelse med en opera om præsident Richard Nixons statsbesøg i Mao Tse-tungs Kina i februar 1972.

Komponisten er John Adams, et af USA’s store navne i vor tids musik; Nixon in China havde premiere i Houston 1987 og er efterhånden blevet en moderne klassiker, men det er ejendommeligt nok første gang, vi kan opleve operaen herhjemme.

John Fulljames har samlet et kompetent teknikhold omkring opgaven, de kompetente sangere er danske og udenlandske, og musikchef Alexander Vedernikov dirigerer.

Alt i alt er det blevet en velfungerende produktion, som trods musikkens ganske hyppige monotoni holder tilhøreren fanget – særligt på grund af en fantasifuldt udfoldet scenografi og lyssætning.

Det er første gang, offentlige personer fra en samtid er blevet fremstillet i en opera. Faktisk blev Nixon inviteret til at overvære uropførelsen, men han afslog bl.a. med begrundelsen, at han ikke brød sig om opera.

På den anden side: Hvem ville ønske at se sig selv stillet til skue på en operascene, når man overvejende huskes for at være tvunget til at forlade nationens største embede i vanære – som følge af Watergateskandalen – og det blot to et halvt år efter topmødet i Kina.

Men operaen anskueliggør jo også en diplomatisk sejr for Nixon, nemlig det næsten mytologiske gennembrud i en uhyre væsentlig epoke i den nyere verdenshistorie: USA’s begyndende tilnærmelse til den kommunistiske verden under den kolde krig, udløst af den traumatiske Vietnamkrig, som Nixon kaldte »et fiskeben i nationens hals«.

Motorisk hovedstrøm

Nixon in China er i høj grad en amerikanskklingende opera, ligesom det er tilfældet med en uforlignelig forløber, George Gershwins jazzprægede Porgy and Bess fra 1935.

John Adams’ musikalske ståsted er den amerikanske minimalisme, som forenklet sagt bygger på forløb af gentagne rytmemønstre; dette træk dominerer Nixon-operaen, det kan virke maskinelt, også enerverende, men efterhånden som handlingen skrider frem, indfinder der sig en tiltalende følsomhed.

Og tilsat denne motoriske hovedstrøm trækker Adams på fortidens traditioner: Wagner, Stravinskij, måske også den ikke så sjældent repetitive Bruckner, og fra en anden lejr Gershwin og 1930’ernes dansemusik.

Det Kongelige Kapel så derfor anderledes ud end vanligt. Strygerkorpset var reduceret, der var to flygler og en synthesizer, træblæsersektionen var øget med en saxofongruppe, således at højre side udgjorde et velvoksent bigband med en betragtelig slagtøjsgruppe bag sig.

Adams forfalder på intet tidspunkt til lokalkolorit i musikken, amerikanere og kinesere synger på samme sæt, delvis i repetitive fraser og delvis i et højt eksponeret arioso uden egentlig melodisk profil. En bemærkelsesværdig undtagelse er dog Maos iltre hustru, Chiang Ch’ing, som fører sig frem som en art Nattens Dronning fra Tryllefløjten med svimlende koloraturer og høje C’er. Vældig godt spillet og præsteret af Sofie Elkjær Jensen maskeret a la chinoise.

Maos lille røde

Den gennemgående scenografi er et gigantisk arkiv med papkasser fra gulv til loft.

Det er kassetænkning i flere størrelser, således også Maos gemak, hvor den berømte times samtale med Nixon finder sted. Projektioner med den historiske nyhedsstrøm kastes ind på arkivvæggene, vi ser virkelighedens personer samtidig med deres fremstillere på scenen, ligesom billeder fra Vietnamkrigen, den lange march og Kulturrevolutionens udrenselseskampagner dukker op.

Det er absolut virkningsfuldt og dygtigt manipuleret.

Den indledende scene i første akt tjener som definition af tid og sted. Beijing venter på fjendens ankomst, operakoret paraderer som grå funktionærer i en partisang med brokker fra Maos lille røde, mens de vifter mekanisk med bogen.

Adams’ rytmer dunker helt synkront med disse repetitive belæringer, faktisk overraskende godt. På skærmene lander præsidentflyet The Spirit of ’76, premierminister Chou En-Lai modtager gæsterne, pludselig står de levende på scenen, og så er spillet i gang.

Johan Reuter overbeviste som Nixon med sin stemmepragt og scenepræsens, men man kom uvilkårligt til at tænke, at udtrykket blev for stort i forhold til originalen.

Det skyldes givet musikkens heftige niveau, for alt foregik i et potent forte og derover. Nixons arie »News, news, news …« om betydningen af besøgets mediedækning for ham selv blev af den grund for unuanceret i sin musikalske gestik.

Bedre var det ikke i den omtalte scene i Maos gemak, hvor også Chou En-Lai og udenrigsminister Henry Kissinger deltog, den sidste dog noget fåmælt. En del af den autentiske samtale var angiveligt medtaget, Mao og Nixon talte i øst og vest, og på en måde blev der også sunget om kap over for et noget højrøstet orkester. Subtilt var det ingenlunde.

Mao er et heltetenorparti, og det blev glimrende sunget af hollænderen Arnold Bezuyen; den mere neddæmpede Chou gestaltede walisiske David Kempster med en beskedenhed og menneskelighed, som gjorde ham til den mest troværdige af de fire.

Bondepigens hævn

I løbet af de sidste to akter ændrede udtrykket sig til mere variable størrelser, og det bekom ørerne godt.

Anden akt har Pat Nixon som en omdrejningsfigur, sunget med lyrisk finesse af engelske Sarah Tynan. Klicheerne vælter ud af munden på hende, når hun skal takketale under de obligatoriske rundvisninger i skoler og landbrug, og hun hylder sit eget land i en smuk ballade, som ikke kunne tænkes uden Gershwins mellemkomst.

Men Pat bliver sat på en hård prøve under en balletforestilling om en undertrykt bondepige og hendes hævn over sin plageånd, den onde godsejer. Scenen sættes fremragende op med syv dansere, og her er der kinesisk kolorit med en sadistisk, ideologisk underholdning i Chiang Ch’ings regi.

Pat bliver oprevet og griber ind i dansen, Henry Kissinger med amerikaneren Zachary Altman muterer til den fascistoide godsejer, damekoret giver politiske belæringer undervejs, og på skærmene toner Maos lange march frem til befrielsen af folket. 

Den tredje akt lukker os ind i Mao og Nixons soveværelser, frit fortolket af Fulljames. Nu bliver statsmændene almindelige mennesker med almindelige sentimentale minder. Sammen med deres fruer drejer de tidens ur tilbage, og billederne på væggene følger med.

Nixon tænker på sin tid som marineofficer i Stillehavskrigen, Mao på sin idealistiske ungdom. Bigbandet spiller noget, der svagt ligner Tommy Dorsey eller Glenn Miller. Men de sidste ord kommer fra den gamle Chou En-Lai. Han er mere anfægtet. Hvor meget var godt af det, vi har udrettet?

Og som den amerikanske skribent Alex Ross så fint har observeret, giver John Adams til sidst et vink om potentaternes forgængelighed. I orkestergraven løfter et nænsomt tema sig med solocelloen, det er beslægtet med et lignende i Jean Sibelius’ Svanen fra Tuonela – tonedigtet om fuglen på dødsrigets flod.

John Adams: ’Nixon in China. Libretto: Alice Goodman. Iscenesættelse: John Fulljames. Scenografi og kostume: Dick Bird. Johan Reuter (Richard Nixon), Sarah Tynan (Pat Nixon), Arnold Bezuyen (Mao Tse-tung), David Kempster (Chou En-Lai), Sofie Elkjær Jensen (Chiang Ch’ing), Zachary Bezuyen (Henry Kissinger) m.fl.

Det Kongelige Operakor og Det Kongelige Kapel under Alexander Vedernikov. Operaen 12. maj. Spiller indtil 6. juni.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her