Læsetid: 5 min.

Nixon ville ikke selv se operaen ’Nixon in China’ – men den fænger

For første gang herhjemme spilles amerikanske John Adams’ opera om præsident Richard Nixons besøg i Maos Kina. Det Kongelige Teaters nye produktion glimrer først og fremmest ved et intelligent og fantasifuldt mix af scenografi, projektioner og lyssætning, som holder publikum fanget på trods af længere tidsrum med trættende musikalsk monotoni
Den gennemgående scenografi i ’Nixon in China’ er et gigantisk arkiv med papkasser fra gulv til loft. Det er kassetænkning i flere størrelser, således også Maos gemak, hvor den berømte times samtale med Nixon finder sted.

Den gennemgående scenografi i ’Nixon in China’ er et gigantisk arkiv med papkasser fra gulv til loft. Det er kassetænkning i flere størrelser, således også Maos gemak, hvor den berømte times samtale med Nixon finder sted.

Camilla Winther

15. maj 2019

Det Kongelige Teaters operachef, engelske John Fulljames, har givet os adskillige fine forestillinger i indeværende sæson. Og nu står han som iscenesætter for en gedigen overraskelse med en opera om præsident Richard Nixons statsbesøg i Mao Tse-tungs Kina i februar 1972.

Komponisten er John Adams, et af USA’s store navne i vor tids musik; Nixon in China havde premiere i Houston 1987 og er efterhånden blevet en moderne klassiker, men det er ejendommeligt nok første gang, vi kan opleve operaen herhjemme.

John Fulljames har samlet et kompetent teknikhold omkring opgaven, de kompetente sangere er danske og udenlandske, og musikchef Alexander Vedernikov dirigerer.

Alt i alt er det blevet en velfungerende produktion, som trods musikkens ganske hyppige monotoni holder tilhøreren fanget – særligt på grund af en fantasifuldt udfoldet scenografi og lyssætning.

Det er første gang, offentlige personer fra en samtid er blevet fremstillet i en opera. Faktisk blev Nixon inviteret til at overvære uropførelsen, men han afslog bl.a. med begrundelsen, at han ikke brød sig om opera.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu