Partilederdebatterne beviste, at det mest kan gå galt

Valgets indledende partilederdebatter tirsdag pegede i retning af, at den formaliserede politiske diskussion som genre er under forandring
Valgets indledende partilederdebatter tirsdag pegede i retning af, at den formaliserede politiske diskussion som genre er under forandring

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Kultur
9. maj 2019

TV 2-værten Charlotte Beder opsummerede så fint, hvad Johanne Schmidt-Nielsen lige havde forklaret om partilederdebattens væsen, da hun gav ordet videre til Hans Engell:  

»Kan det mest gå galt?«

Det kunne Hans Engell bekræfte. 

De to tidligere partiledere var tirsdag aften blevet sat stævne i den store hal på Københavns Hovedbanegård. Her skulle de, omgivet af ungdomspolitikere med skilte fulde af slogans, medvirke i optakten til TV 2’s godt halvanden time lange partilederdebat. Og de var enige om, at det, der kendetegner den type tv-program, er, at risikoen for at blamere sig er større end chancen for at imponere. En pointe, der blev belyst med nogle mindeværdige eksempler, inden Charlotte Beder rundede af:

»Nu må vi se, om der er nogen af de 13 partiledere, der står klar lige nu, der vil lave fejl, de vil huske resten af deres liv,« sagde hun og gav ordet videre til sin kollega Cecilie Beck.

Beck stod oppe i tv-studiet med en så lang række af partiledere, at kameraet havde svært ved at rumme dem i et totalbillede.

Ansvar kan betyde mange ting

TV 2’s partilederdebat havde fået titlen Det første ord og var aftenens anden partilederdebat. Her diskuterede den samme flok (med en enkelt udskiftning) de samme  emner – klima, pension og udlændingepolitik. Tidligere på aftenen havde DR1’s Ask Rostrup dirigeret et lignende forsøg på en samtale mellem rutinerede og aspirerende magthavere i Christiansborgs vandrehal.  

Ingen af debatterne bød på nogen deciderede nedsmeltninger. Det er svært at vurdere, om nogen ligefrem imponerede, for begge debatshow var præget af en grundlæggende forvirring med hensyn til succeskriterierne.

Nogle gik efter at imponere med deres saglighed, andre efter at gøre indtryk med deres lidenskabelighed. De etablerede politikere talte i en meget etableret politisk jargon, hvor hver tredje sætning var bygget op om ordet »ansvar«, der tydeligvis kan betyde mange ting, mens de nytilkomne partiledere, Rasmus Paludan fra Stram Kurs og Klaus Riskær Pedersen fra det selvbetitlede parti, stak af i hver deres retning.

Paludan kaldte sig »den rene tales mester« og benyttede sig flittigt af metaforen affald, mens Riskær som den eneste borgerlige fremstod moralsk indigneret over asylbørns levevilkår.    

Som Hans Engell også nævnte det i TV 2’s optakt, står deltagerne i en partilederdebat med et repertoire af fyndige og faktatjekkede formuleringer, de har forberedt hjemmefra, som de skal have fyret af. Helst på en måde, så det passer nogenlunde til et spørgsmål, de bliver stillet.

Og det kan godt være svært at huske dem alle. Her havde Rasmus Paludan et fortrin, fordi han ikke beskæftiger sig med problemer, man ikke på en eller anden måde kan give herboende muslimer skylden for. Hans tunnelsyn var det mest konsekvente, jeg kan mindes at have set i et debatprogram af den slags. 

Nyt var også Kristendemokraternes formand, Stig Grenovs, argument for, hvorfor en stram flygtningepolitik er næstekærlig, som han fremførte på DR1: 

»De får det ikke godt af at komme herop og skulle vænne sig til nye strukturer og novembervejret.«

Hertil bemærkede Ask Rostrup, at flygtningene stadig er på flugt, selv om de ikke ender i Europa. I partilederrunden lige bagefter på TV 2 var Stig Grenov sygemeldt og blev afløst af sin næstformand, den unge, veltalende Isabella Arendt, der både fik refereret til sin spejderbaggrund og lignede en, der rigtig gerne vil have jobbet som formand.

En eller anden sendte en række dybe suk ind i sin mikrofon i løbet af programmet. At dømme efter tidspunkterne, det skete på, kunne det godt være Pernille Vermund (NB), der rent retorisk gik i ét med resten af højrefløjen, til trods for at hendes parti for bare få måneder siden regnedes for yderligtgående. 

På DR 1 sluttede partilederdebatten med, at Uffe Elbæk (Alt.) anerkendende lagde sin hånd på Anders Samuelsens (LA) skulder. På TV 2 sang deltagerne og værten til slut en anspændt fødselsdagssang for den indskiftede kristendemokrat. Begge programmer tyder på, at den formaliserede politiske diskussion som genre er under forandring.  

Det sætter også tv-kanalernes måde at forme og frame debatterne under pres - de hujende fans og de røde løbere virker som uddaterede elementer i en disciplin, hvor det ikke længere er til at sige med det samme, hvem der har vundet, og hvem der har tabt.

Valgkampen anmeldt

Hver dag under valgkampen følger kulturkritiker Lone Nikolajsen folketingskandidaternes kamp om vælgernes gunst, sådan som den bliver udkæmpet i valgvideoer, på plakaterne i lygtepælene, på gader, stræder, tv, radio og sociale medier. Hvem taler de til, og hvad vil de deres vælgere?

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Morten Wieth

Det gik i hvert fald galt for TV 2. Med mindre det var målet at præsentere en kaotisk gang mundhuggeri uden nævneværdig styring.

Eva Schwanenflügel

Valget af emner afspejlede ikke vælgernes topprioriteringer.
Især på TV2 kom udlændinge til at fylde alt for meget på den ukritiske og sensationslystne måde.
Rasmus Paludan havde konstant brokket sig over manglende taletid på DR, og det offerkort blev igen spillet, hvor TV2 til gengæld gav ham mere end rigelig ørenlyd.
Emner som sundhed, ulighed, nedskæringer i det offentlige og mange andre blev slet ikke berørt.
Begge debatter var overfladiske.
Og mobning på storskærm af minoriteter, der kaldtes for 'affald'.
Hvor var kritikken af retorikken?

Bjørn Pedersen, Niels Duus Nielsen, Trond Meiring, Ole Frank og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Herdis Weins

Vælgerne vil have svar på klimaudfordringer, velfærdssikring i børneinstitutioner, ældreplejen og sundhedssektoren - og så ender det fandme alligevel med, at man diskuterer indvandring.
Jeg kan få en mistanke om, at det bekommer TV-stationerne og de absurd mange politiske kommentatorer vel, fordi de lever af verbal krig på en høje klinge.
Og det bekommer da også de gamle magtpolitiske partier (C,S og V) vel, fordi det fjerne focus fra, hvordan de igen og igen har stemt imod alt det smukke fællesskab, de hævder at gå ind for.
P.S. det gælder også SF der ved at stemme for ghettoplanen pissede på de almene boligselskaber og beboerne i sammes bygninger.

Werner Gass, Niels Duus Nielsen, Ebbe Overbye, Trond Meiring, Ole Frank, Torben Skov, Bjarne Bisgaard Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Herdis, det skønne fællesskab er kun for de der har fast ejendom og tjener mere end 500.000 om året :-(

Werner Gass, Trond Meiring, Ole Frank og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Jan Damskier

Herdis Weins: en løgn bliver ikke sandere af at blive gentaget.

Herdis Weins

Jan Damskier -
hvilken løgn ?

Jan Damskier

SF har ikke pisset på nogen, og har kun stemt for dele af boligpakken. Dette har SF sikret:
- Alle planer om renovering fortsættes
- Det boligsociale arbejde står centralt
- Lejerne kommer ikke til at betale
- Borgere der mangler lejlighed skal genhuses, så alle får et sted at bo
- Alle forandringer skal planlægges i samarbejde mellem boligforening og kommune
- Penge fra salg af almene boliger kan bruges til at bygge nye almene boliger
- I stedet for at rive ned kan boliger konverteres til unge- og ældreboliger eller erhvervslejemål
- Landsbyggefondens økonomi er 100% sikret
- Kontanthjælpmodtagere skal ikke skæres i ydelse
- Mindre boligområder hvor nedrivning ville være hul i hovedet kan få dispensation
- Vi har stillet ændringsforslag om, at forandringer af boligområderne kan sættes i bero
(skrevet af Casper Gronemann)

Eva Schwanenflügel

En bitter pille med sukkerfernisering bliver ikke mindre ubehagelig når den kommer ned i maven, Jan.

Jan Damskier

Jeg er naturligvis helt uenig i den metafor.