Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Personlig roman om at miste sine børns far i en ung alder

Usentimentalt om sorg
Kultur
10. maj 2019

»Vi ligger tre i en seng. En er endnu ikke født, en er død, men jeg er levende.« Sådan begynder Puk Qvortrups debutroman, som handler om at miste sin livspartner, mens livet endnu kun er ved at begynde. Jegfortælleren Puk er 26 år gammel, og hendes mand Lasse er 27, da han falder om med hjertestop under et halvmaraton. Imens står Puk hjemme i deres lejlighed i Aarhus og pynter kagemanden til deres søns toårs fødselsdag. Hun er gravid med deres andet barn, terminen er om tre måneder. Dagen efter dør Lasse på hospitalet uden at have vågnet fra koma.

Ind i en stjerne er en personlig fortælling om den pludselige tragedie, som rammer en familie, og om at leve videre med tabet. Hvordan forklarer man et lille barn, at hans far ikke kommer tilbage? Hvordan føder man et barn, hvis far er død? Til at begynde med stiller alle op, der er hele tiden mennesker og nye blomster i lejligheden. Det er en hjælp, men det er også en invasion.

Puk Qvortrup: ’Ind i en stjerne’.

Gucca
Efter at chokket har fortaget sig, og de overvældende praktiske udfordringer er løst – begravelsen, familiens økonomiske situation – vender Qvortrups fortælling sig mod hverdagen som alenemor. Puk får at vide, at hun er stærk, når hun klarer alt på egen hånd, men senere kan hun se, at der også findes en styrke i at kunne tage imod hjælp.

Qvortrup skriver usentimentalt, på en måde som får chokket og sorgen blandet med hverdagens trivialiteter til at stå klart frem. Sorgen bliver skamfuld, når Puk i glimt mærker en lykke, over børnene, over livet, og føler, at hun forråder sin mand. Eller når længslen efter Lasse med tiden bliver til en mere abstrakt længsel efter intimitet, som da hun ser et elskende par i vinduet på den anden side af gården:

»Han stødte mod hende rykvist og afsluttende, og det blev kastet lige i synet på mig, det, der ikke var tilgængeligt for mig og det, jeg var blevet reduceret til.«

Sorgen over tabet kommer også til udtryk som en vrede over at være blevet efterladt; det er, som om kærligheden til den afdøde fremstår stærkere, når den kan rumme de mørke sider.

»Jeg havde mistet, men jeg havde ikke mistet alt«, står der. Ligesom svenske Tom Malmquists hårde roman I hvert øjeblik er vi stadig i live fra 2016, som handler om et lignende tab, er Ind i en stjerne en livsbekræftende roman. Fin i sin enkelhed og stærk i sin tematik.

Puk Qvortrup: ’Ind i en stjerne’. Grif, 208 sider, 250 kroner

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her