Læsetid: 4 min.

Peter Øvigs bog om psykisk sygdom er en ærefrygtindgydende bedrift, der vil åbne for mange hårdt tiltrængte samtaler

Peter Øvig Knudsen er vred. Han er en vred lille dreng, der blev svigtet af alle omkring ham og måtte være forælder for sin egen mor. Og han synes, der er noget, vi skal tale om. Om hvor udbredt psykisk sygdom er, og om at det kan og skal behandles. Hvor har han ret, men hans bog er bedst, når han giver sig selv lov til at være vred pårørende og mindre god, når han er forstående patient
Peter Øvig Knudsen ’Min mor var besat - - Da jeg mødte depressionens dæmon ny bog fra forfatteren bag Blekingegadebanden, BZ, Birkedal og Hippie

Peter Øvigs bog ’Min mor var besat – Da jeg mødte depressionens dæmon’ er fyldt med indsigt og selvindsigt og er en betimelig og nødvendig konstatering af det helt indlysende: Der er noget, vi skal tale om. Alle sammen. Og bogen vil uden tvivl fungere som forløser af mange hårdt tiltrængte samtaler og bidrage til aftabuiseringen af psykisk sygdom i almindelighed og elektrochok i særdeleshed.

8. maj 2019

Motiverne bag Peter Øvigs bog Min mor var besat er på én og samme tid sympatiske og usympatiske.

Morens psykiske sygdom var ikke noget, man talte om, og det lagde en dyne af ensomhed og angst over hele Øvigs barndom. Der var ingen, der forklarede ham, hvorfor hans mor var, som hun var. Der var ingen, der spurgte, hvordan han havde det.

»Fra min barndom husker jeg ikke ét eneste tilfælde, hvor min far eller mor, en lærer på skolen eller en anden opmærksom voksen bøjede sig ned til drengen og hviskede, ’du er da vist ked af det … kom lige her og sæt dig’,« skriver han. Om så drengens tristhed skyldtes fortvivlelse over situationen derhjemme eller begyndende tendens til de samme depressive perioder, som hans mor havde, så var der ingen, der så den. Ingen, der satte ord på den.

Det er jo hjerteskærende. I dag er drengen blevet voksen, og nu skal folk fandeme få at høre, hvordan det var. Hvordan hun var. Da moren dør, er det en befrielse i en sådan grad, at han begejstret råber »Monsteret er dødt« til sin kæreste og lige på stedet beslutter sig for at skrive en bog om hende.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Trond Meiring
  • Oluf Husted
  • Carsten Mortensen
  • David Zennaro
Trond Meiring, Oluf Husted, Carsten Mortensen og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu