Læsetid: 5 min.

’Sidste tog til Pakistan’ om Indiens blodige begyndelse kunne lige så godt have taget udgangspunkt i folkedrabet i Rwanda

Khushwant Singhs roman ’Sidste tog til Pakistan’ fra 1956 er en skildring af optrapningen af had og morderiskhed mellem befolkningsgrupper i det meget unge Indien. Men romanen er også en romantisk fortælling om karmaens velgørende kraft: Godt kommer godt tilbage
16. maj 2019

Khushwant Singhs roman tager sit udgangspunkt i Indiens deling i et muslimsk (muhamedansk) Pakistan og et hinduistisk Indien i august 1947. På britisk foranledning i øvrigt, så romanens baggrund er også kolonipolitik af den klassiske slags.

Det er med andre ord en roman fra fjerne tider.

Derudover giver romanen som en uddybning af den religiøse konflikt en indimellem omstændelig beskrivelse af ritualer, af forskrifter og af de praktiserendes særlige kendetegn (sikher går med daggert og stålarmbånd; vidste du det?). Og for at gøre indtrykket komplet: Den danske udgave, der udkom i 1961 fem år efter den indiske førsteudgave, blev udgivet i Borgens Forlags nye serie ’Udenfor Verona – bøger fra fjerne sprog og lande’.

Mere fremmed og eksotisk kan det vist ikke blive.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Trond Meiring
Trond Meiring anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu