Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Det store lærreds mest stilige og dygtige dræber, John Wick, skuffer

Øv. Filmredaktøren er nedslået. Den tredje film om den pensionerede lejemorder, John Wick, der slår ihjel, så det ligner ballet, er nok flot at se på, men for ufokuseret og uspændende
John Wick (Keanu Reeves) til hest i den flot fotograferede, men noget skuffende ’John Wick 3: Parabellum’.

John Wick (Keanu Reeves) til hest i den flot fotograferede, men noget skuffende ’John Wick 3: Parabellum’.

Nordisk Film

Kultur
15. maj 2019

Jeg havde sådan glædet mig, men hvor blev jeg dog skuffet.

For jeg synes, at John Wick og John Wick 2 er nogle af de bedste, mest elegante og opfindsomme actionfilm i nyere tid, og at hovedpersonen, den tidligere lejemorder John Wick, i Keanu Reeves’ spændstige skikkelse en af det store lærreds mest stilige, insisterende og blændende dygtige dræbere.

Hans katteagtige bevægelser og effektive måde at skaffe sig af med modstandere på – med de første skud lægger han dem ned, med det næste, lige i hovedet, slår han dem ihjel – som var pistolen en forlængelse af hans krop, er visuelt fascinerende og ren voldsballet.

Så fedt er det, at man gerne tilgiver de to første films noget tynde historie: En arrogant russisk gangstersøn slår John Wicks hund ihjel – han har fået den af sin elskede, nu afdøde kone – og må betale prisen. John dræber både knægten og hele hans familie og håndlangere.

I slutningen af John Wick tror John, at han er færdig med at slå ihjel. Det er han ikke.

I slutningen af John Wick 2 får John resten af den kriminelle underverden, som han engang tilhørte – og som har strenge regler for forbryderisk opførsel – på nakken, fordi han ikke har fulgt reglerne. Faktisk bliver han ekskommunikeret og skal nu forsøge at overleve i en verden, hvor han ingen fristeder har.

Flotte film

Og det er problemet med John Wick 3: Parabellum, der altså var en gigantisk skuffelse for en Wick-fan som mig: Den vil alt for meget og mangler de to første films fokus og tunnelsyn.

For hver film er underverdenen omkring John Wick blevet udvidet og formet til en art mytologi, som sikkert ser cool ud på papiret, men som i den tredje film bare er et forstyrrende element i den egentlige historie: John Wick og hans kamp for hævn/overlevelse.

De to første film foregik primært i et mørkt, neonoplyst New York – og lidt i Italien – mens John Wick 3 rejser verden rundt i et forsøg på at finde nye, fede locations, som ser godt ud, når cheffotografen, danske Dan Laustsen, retter sit kamera mod dem. Og godt ser de ud. Ingen tvivl om det. Lysmesteren Laustsen kan vride stemning ud af alt.

Men den smule historie, der er, hænger ikke sammen, og tre brillante, tidlige actionsekvenser – én, hvor John på New York Public Library slår ihjel med en bog, én, hvor han kaster med antikke knive i en våbenbutik, og én, hvor han bruger heste som våben – overgår langt resten af filmen, især de trættende, afsluttende kampsportsscener, der hverken giver mening eller for alvor er spændende.

Der lægges op til en fjerde film om John Wick. Hvis den kommer, håber jeg virkelig, at den bliver bedre.

’John Wick 3’. Instruktion: Chad Stahelski. Manuskript: Derek Kolstad, Shay Hatten, Chris Collins og Marc Abrams. Amerikansk. (Biografer verden over)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Katrine Damm

McCloud er tilbage, men har tabt sin hat ;-)