Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Uafrystelig ’rememory’

Med 50 års forsinkelse får vi nu oversættelsen af Maya Angelous selvbiografiske klassiker om vold og racisme i 1930’ernes Sydstater. Den var værd at vente på
Oversættelsen af Maya Angelous 'Jeg ved hvorfor fuglen synger i sit bur' er nu med 50 års forsinkelse kommet.

Oversættelsen af Maya Angelous 'Jeg ved hvorfor fuglen synger i sit bur' er nu med 50 års forsinkelse kommet.

Diane Bondareff

Kultur
10. maj 2019

Da Maya Angelou var otte år gammel, blev hun voldtaget af sin mors kæreste. I retten var pigen så skræmt, at hun ikke turde fortælle hele sandheden, nemlig at manden også havde rørt ved hende før. 

Maya frygtede, at hendes onkler ville slå hende ihjel for ikke at have sagt noget tidligere. Voldtægtsmanden blev derfor løsladt samme dag, men dræbt kort efter, angiveligt af onklerne.

Den otteårige pige var selv så traumatiseret af oplevelsen, at hun søgte tilflugt i tavsheden.

»Jeg troede min stemme havde dræbt ham,« sagde hun senere.

»Så jeg talte ikke i fem år.«

Siden tog den voksne Maya Angelou (1928-2014) til genmæle og fandt stemmen som forfatter og aktivist i den amerikanske borgerrettighedsbevægelse. I 2010 blev hun tildelt the Presidential Medal of Freedom, USA’s højeste civile udmærkelse, og nu får vi så forfatterskabets hovedværk i dansk oversættelse med halvtreds års forsinkelse.

Jeg ved hvorfor fuglen synger i sit bur handler om Maya Angelous opvækst i 1930’ernes sydstater. Selvbiografien starter med et citat fra et digt (af ukendt forfatter), der synes at indramme pigens skæbne:

»Hvorfor ser du sådan på mig?
Jeg kom her ikke for at blive …«.

Ku Klux Klan og tandlæger

Med sin bror bliver Maya sendt frem og tilbage mellem deres mor, der bor i større byer, og deres bedstemor i den lille by Stamps i Arkansas, der er stærkt præget af racisme. Alle steder føler pigen sig lidt ved siden af.

Maya Angelou: ’Jeg ved hvorfor fuglene synger i sit bur’.

Bedstemoren, der driver en købmandsbutik, opdrager søskendeparret med både kærlighed og disciplin og nyder en vis anseelse i Stamps. Enkelte af byens hvide fruer gør indkøb i Butikken, som Maya kalder den, og ja, Ku Klux Klan lægger indimellem også vejen forbi familiens nabolag.

Skellet mellem den sorte og hvide bydel er derimod sværere at bryde i modsat retning.

Da den lille Maya får tandpine, vælger bedstemoren at tage hende med til byens hvide tandlæge.

Tandlæge Lincoln, som han hedder, har under depressionsårene lånt penge af bedstemoren, hvilket har reddet hans klinik og eksistens. Husets hvide unge pige smækker dog døren i, og Maya må med sin bedstemor, der kaldes Annie af de hvide, vente i mere end en time under en stegende sol på bagverandaen blot for at få følgende besked fra tandlægen:

»Annie, mit princip er, at jeg hellere vil stikke hånden i munden på en hund end en nigger.«

Efterfølgende går bedstemoren og tandlægen ind i huset, hvor hun ifølge barnet Maya, der venter udenfor, får tandlægen til at undskylde og forlade Stamps ved daggry.

Samtidig forvandler bedstemoren klinikdamen til »en sæk hønsefoder«, hvorefter bedstemor og barnebarn dagen efter besøger tandlægen i Texarkana.

Senere får Maya at vide, at bedstemoren allernådigst fik ti dollar af tandlægen mod at underskrive en kvittering på, at al gæld nu var betalt. Men som den voksne forfatter udtrykker det:

»Jeg synes langt, langt bedre om min egen version.«

Mere end ofre

Jeg ved hvorfor fuglene synger tegner et uafrysteligt portræt af en sort piges brutale opvækst præget af racisme, men på forunderlig vis favner Maya Angelou samtidig den humor, vid og varme, pigen også tager med sig.

Den selvbiografiske debut udkom som antydet i 1969, året efter romandebuterede hendes landskvinder, kolleger og racefæller Toni Morrison og Alice Walker. For så vidt er det nærliggende at tale om en ny bølge i amerikansk litteratur, der blandt andet er kendetegnet ved, hvad Toni Morrison har kaldt ’rememory’; et begreb, der kan beskrives som en genkaldelse af de mest smertefulde erindringer fra afroamerikansk historie og i forlængelse heraf en opfordring til at generobre fortidens fælleskulturelle værdier.

Af samme grund og som noget relativt nyt (James Baldwin og Ralph Ellison er ude i et beslægtet ærinde årtiet forinden) vælger de tre forfatterinder at placere hvide mennesker i marginen og lade handlingen udspringe af de spændinger, der dirrer blandt egne afroamerikanske og i dette tilfælde kvindelige rækker.

Naturligvis er de sorte i Stamps ofre for en stærk racisme, men de er andet end det. Der grines, når præsten taber tænderne, og folk samles i bedstemorens butik for at høre radiotransmissionen af boksekampen mellem den sorte verdensmester Joe Louis og Primo Carnera.

Selv pigen Maya har indsigt nok til at ryste på hovedet af Hollywoods skildringer af de sorte i den lokale biograf. Da hun ser en film med stjernen Kay Francis, hvis »negerchauffør … rullede med øjnene og kløede sig i nakken« undrer hun sig over, hvordan i alverden skuespillerinden »kunne betro sine vidunderlige biler til en idiot som ham«.

Jeg ved hvorfor fuglene synger i sit bur har i dag opnået klassikerstatus, og dens litterære kvaliteter er for længst slået fast.

På den amerikanske paperbackkopi, jeg læste på universitet, hævder James Baldwin, at det er den mest bevægende bog, han har læst som voksen, og biografien er desuden hyppigt blevet ønsket fjernet fra både amerikanske biblioteker og skolers pensumliste. Det sidste er som bekendt noget nær den ultimative litterære anerkendelse i USA.

Maya Angelou skrev endnu seks erindringsromaner, der følger hende, hvor vi slipper hovedpersonen hér, som ung mor i San Francisco. Alle syv bind er værd at læse, men helt særlig er Jeg ved hvorfor fuglene synger i sit bur – også på dansk i Nanna Gyldenkærnes oversættelse.

Maya Angelou: ’Jeg ved hvorfor fuglene synger i sit bur’. Oversat af Nanna Gyldenkærne. Rosinante, 300 sider, 250 kroner

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her