Læsetid: 5 min.

Audre Lorde gør smerten, sorgen og vreden til redskaber, der kan forandre verden

Der er en revolutionær kraft i amerikanske Audre Lordes poesi
14. juni 2019

Navnet Audre Lorde vækker en særlig blanding af ærefrygt og lykke i mig. Ærefrygt, fordi den amerikanske digter kæmpede for sine rettigheder ikke bare som sort kvinde i 1970’ernes og 80’ernes USA, men som sort, kvinde, lesbisk, gift med en homoseksuel mand, mor til to, og hun gjorde det ved at spy kraftfuld vrede ud over siderne i sine digtsamlinger, prosaværker og essays. Lykke, fordi Audre Lordes poesi giver håb om en anden indretning af verden.

Audre Lorde (1934-92), født i New York City, hed egentlig Audrey Geraldine Lorde, men y’et droppede hun allerede som fireårig.

Hun er kendt for at beskrive sig selv som digter, mor, kriger, sort og lesbisk. Hun tog alle sine ’kategorier’ på sig og insisterede på at give et modsvar til den uretfærdighed, hun var konfronteret med på grund af en særlig forståelse af disse kategorier.

Audre Lorde var nemlig intersektionel feminist, før ordet intersektionalitet fandtes – et begreb, der beskriver, hvordan forskellige undertrykkende strukturer såsom racisme, sexisme og homofobi hænger sammen og overlapper hinanden (intersect) og derfor må modarbejdes samtidigt.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu