Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Bad pretty boy er en meme-venlig popbrise med en tung social arv

Dominic Fike er både et lovende popfænomen og en meme-venlig bad pretty boy. Men den 23-årige amerikaners poppede hiphoprock taler egentlig for sig selv – endda tilsat selvbiografiske tekster om en fraværende far og fængslet mor
Kultur
24. juni 2019
Dominic Fike har i længere tid postet rapsange af den mere offensive slags, men da hans langt mere rockpoppede EP blev genudgivet, var stort set alle disse videoer slettet fra internettet.

Dominic Fike har i længere tid postet rapsange af den mere offensive slags, men da hans langt mere rockpoppede EP blev genudgivet, var stort set alle disse videoer slettet fra internettet.

Sony Music

Dominic Fike fra Naples, Florida, er af flere toneangivende medier blevet udråbt til the next big thing i USA. Og det er ikke kun kærligt ment.

Pitchfork har kaldt Fike »your next hate-listen.« Mens The New Yorker – forsigtigt positivt – skriver, at »han inkarnerer den tågede, genreløse fremtid for populærmusik« og påpeger, at han spiller på en vordende stjernes vigtigste valuta, at man vækker nysgerrighed.

Den 23-årige filippinsk/afroamerikanske knægt er i hvert fald et perfekt popfænomen og en meme-venlig prettyboy. Let mut, drenget køn, ansigtstatoveret og udstyret med sange, der emmer af solskin.

En slags r&b/hiphop, men med klar funky rock-fornemmelse. Som hvis Post Malone havde fået Frank Oceans stemme og XXXTentacions farlige drengecharme – og godt kunne lide Jack Johnson og Red Hot Chili Peppers (et band, Fike rent faktisk elskede som teenager).

Genopfundet som popvæsen

Dominic Fike var i fængsel for at have angrebet en politimand, da hans første og indtil videre eneste EP Don’t Forget About Me, Demos udkom i 2017. Det var hans manager, der måtte sammensætte EP’en.

Udgivelsen – og måske også fængselsdommen – udløste en krig mellem en række pladeselskaber. Det estimeres, at hans pladekontrakt med vinderen, Columbia Records, beløber sig til mellem tre og fire millioner dollars.

Det har ført til genudgivelsen af EP’en og til sletning af hans fortid.

Dominic Fike har i længere tid postet rapsange af den mere offensive slags, men da hans langt mere rockpoppede EP blev genudgivet, var stort set alle disse videoer slettet fra internettet. Noget, som hans gamle fans ikke har været glade for. Men som giver ham – og hans pladeselskab – mulighed for at genopfinde sig selv som et perfekt popvæsen.

Enkel fællesskabsmusik

Don’t Forget About Me, Demos er en svalende melodisk brise på en ulidelig sommerdag. Man får lyst til at synge og danse med – og det er nemt. Eller man kan gribe lejrbålsguitaren og klimpre med på det smittende breakup-hit »3 Nights« med det sygeligt sangbare omkvæd. Måske tilsat en jovial human beatbox.

Det er enkel, yndefuld fællesskabsmusik – af vekslende kvalitet – skabt til en travl verden, hvor der ikke er tid til svært afkodelige sange. Ikke ulig Post Malone. Fortryllende for nogen, enerverende for andre.

Men Fikes to helt nye sange peger mod noget andet, mere hårdt, men også nuanceret. De to uger gamle numre »Rollerblades« og »Açaí Bowl« er en slags kryds mellem Frank Ocean og Katy Perry. De er måske stadig lidt skitseprægede som meget af EP-materialet. Men de vil samtidig noget andet og mere emotionelt komplekst og offensivt. De peger mod større variation.

Kører mor i fængsel

Samtidig bærer Fike sin besværede fortid med ustabile hjem og stoffer ind i sangenes selvbiografiske tekster. En profitabel strategi, det ved vi. Men det gør det ikke mindre menneskeligt. »Lookin’ for somebody different, cause my daddy was a pimp / My mama had her issues, but I miss her anyway«, synger han på »Babydoll«.

Og så er der datoen for genudgivelsen af Don’t Forget About Me, Demos. Den 16. oktober 2018. Det var dagen, han kørte sin mor i fængsel, hvor hun skulle sone en narkodom på to år. Efter han fik penge fra pladeselskabet, hyrede han omgående en advokat til hende.

Dominic Fike: ’Don’t Forget About Me’, Demos (Sandy Boys/Columbia/Sony).

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her