Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Bitterhedens stol

Der er alt for meget minimalisme i Charlotte Strandgaards nye bog
Charlotte Strandgaard.

Charlotte Strandgaard.

Sofie Amalie Klougart

Kultur
7. juni 2019

Genren er sær og stoffet virkelig tungt i Charlotte Strandgaards nye Tror spillelederne virkelig jeg er sådan en pæn moden dame, ifølge hjemmesiden bibliografi.dk hendes bog nummer 60(!) siden debuten på Arena i 1965. 

Den kalder sig en »digtroman« og består af digte, vil jeg tro, hvor lange serier af helt knappe sætninger lader et jeg, der i al fald har visse overlap med forfatteren, vandre frem og tilbage mellem de samme seks drømmehuse. Der er ’Betondrømmehuset’, hvor den sociale armod er gået helt grassat, der er ’Det store kringlede drømmehus‘, der er et hus for minder og for drømmekurser og flere andre. Hvert kapitel – eller digt? – er skrevet inde fra et af dem.

Uanset hvor vi så er, så blander bogen mareridtsagtige, udsigtsløse situationer med erindringer fra et liv, hvor alt for meget fortrydes. Der er ikke nogen egentlig handling, kunne denne labyrintagtige drømmelogik og bitre piller fra fortiden, men der er genkommende ting og skikkelser – bitterhedens stol, en gammel veninde, den døde søn, den kristne tro, en kæmpestor, ulækker og forbløffende hjælpsom bums. Og så er der jeget selv, med sin slidte, ødelagte krop, sit illusionsløse blik og sin sorg, afmagt og anger.

Der løber en meget stærk smerte gennem Tror spillelederne virkelig jeg er sådan en pæn moden dame, og en meget stærk vilje til at skrive en ødelagt alderdomsstemme frem. Måske er det derfor, de helt korte glimt af glæde står så stærkt, hvad enten de handler om børnebørnene eller, som her, lader en ungdomskæreste dukke op i jegets hukommelse:

»Den sommer husker jeg med evigt solskin
Vi var så lykkelige og vilde med hinandens kroppe
Vi blev ikke uvenner da vi holdt op med at være kærester.«

Det er et virkelig smukt, rent øjeblik. Desværre står det også stærkere, når man hiver det ud af den sekvens, det optræder i. Tit er det nemlig, som om formen i Tror spillelederne virkelig jeg er sådan en pæn moden dame modarbejder sig selv.

De korte, lakoniske sætninger med linjeskift omkring indbyder til en langsom læsning, som om hvert ord har tyngde og luft omkring sig. De er som skabt til at skrive øjeblikke frem.

Men i denne bog fosser de i stedet af sted, underligt ukoncentrerede, som om Strandgaard alligevel også vil skrive en handlingsgang frem, og derfor pligtskyldigt opregner, hvordan der først sker det ene, så det andet, så det tredje i drømmenes huse.

Så må man som læser selv botanisere. Her er et sidste øjeblik, fint og hårdt. Jeget har sat sig i angerens stol:

»Alle de fortvivlede ansigter er ikke til at holde ud
Hendes ansigt ligner tragediens maske på Det Kongelige Teater
Jeg lukker øjnene
Det hjælper ikke
Deres smerte brænder igennem«.

Charlotte Strandgaard: ´Tror spillelederne virkelig jeg er sådan en pæn moden dame´. Gladiator. 208 sider. 229,95 kr. 

Sommerbøger 2019

Hvad skal du læse i sommerferien? Det giver Informations kritikere en masse gode bud på – og der er både nye bøger og klassikere på listen. Og som en service til landets nye statsminister giver vi et bud på, hvilke bøger der kan give et indblik i den køns- og identitetspolitiske debat, der deler Danmark – og hvilke bøger, der kan gøre statsministeren klog på den europæiske virkelighed.

Læs også interviews med den ungarske filosof Ágnes Heller, der advarer mod den nye europæiske nationalisme, med den eksil-iranske forfatter Shahrnush Parsipur, hvis roman ’Kvinder uden mænd’ nu endelig udkommer på dansk og med den svenske litteraturprofessor Ebba Witt-Brattström, der i sin nye bog viser, at litteraturhistorien er fuld af vidnesbyrd om seksuelle overgreb.

Andre artikler i dette tillæg

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her