Læsetid: 9 min.

Med ’Dristig som en mand’ er der øvet en retfærdighedsgerning: Mød Renna Hauch

Lektor Lone Krogsholm har skrevet et portræt af en perifær, men forbavsende kontroversiel kvindeskikkelse fra det danske 1800-tals kulturhistorie, Renna Hauch. I Højskolesangbogen var der i anmelderens ungdom en håndfuld bidrag af hendes mand, digteren Carsten Hauch. I dag er der ikke ét. Men nu har vi fået den kvindesagshistorie om Renna Hauch, vi burde kende
En aldrende Renna Hauch tegnet af barnebarnet Mathilde Koch. Foto fra Lone Krogsholms bog

En aldrende Renna Hauch tegnet af barnebarnet Mathilde Koch. Foto fra Lone Krogsholms bog

1. juli 2019

Når man læser biografier, ved man aldrig, hvad man får i tilgift.

Det gælder også den foreliggende om en ukendt dansk kvinde Renna Hauch (1811-1896), født Bruun Juul, gift med forfatteren Carsten Hauch og selv forfatter til en håndfuld noveller og et par mindre romaner, i reglen under pseudonym.

I en alder af 85 hænger hun sig i sin datter og svigersøns lejlighed på Pile Allé på Frederiksberg, hvor hun bliver fundet af en 22-årig datterdatter. Renna, der havde været enke i flere år, var begyndt at skrante og havde derfor behov for mere pleje. Hun kunne efterhånden hverken klare flere flytninger eller at ligge sine børn yderligere til last i den daglige husholdning. Hun følte sig kort sagt i vejen.

Beslutningen siger selvfølgelig først og fremmest noget om hendes karakter – men også noget om tiden.

I lektor Lone Krogsholms portræt af Renna Hauch får man med andre ord pludselig et lille interessant blik ind i et stigende problem i de voksende storbyer dengang. De gamle måtte ofte flytte fra det ene trange logi hos familiemedlemmer til det andet. Deraf opstod behovet for noget, der blev kaldt alderdomsshjem.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Kurt Nielsen
  • Eva Schwanenflügel
  • David Zennaro
  • Benthe Ploug
Kurt Nielsen, Eva Schwanenflügel, David Zennaro og Benthe Ploug anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu