Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

De Konservative har som det eneste parti en bamsemaskot med i valgkampen

De Konservative satser tilsyneladende på, at god stemning vil bære dem gennem valgkampen. Slut med at gøre sig drilbare med sloganet »Stop Nazi Islamisme«. Nu hedder det i stedet: »Ned med skatten – op med humøret!«
De Konservative har lavet en række memes under valgkampen – blandt andet denne, hvor Socialdemokratiets leder, Mette Frederiksen, er en snegl.

De Konservative har lavet en række memes under valgkampen – blandt andet denne, hvor Socialdemokratiets leder, Mette Frederiksen, er en snegl.

Kultur
3. juni 2019

Så vidt, jeg har kunnet se, er De Konservative det eneste parti, der har en maskot her under valgkampen. Det er endda en bamse; en grøn en af slagsen med et C på maven og samme milde ansigtsudtryk som Søren Pape Poulsen.

I løbet af valgkampen har den highfivet forbipasserende, tilbudt krammere, peget kækt ind i kameraet, når der skulle tages billeder til de sociale medier og på andre måder taget ansvar for den gode stemning.

Den gode stemning er nemlig i højsædet i De Konservatives kampagne. Hvor budskabet ved folketingsvalget i 2015 lød »Stop Nazi Islamisme«, hedder det nu »Ned med skatten – op med humøret!« Hvis man erklærer sig uenig i de fleste af de ni konservative budskaber på den Søren Pape-fokuserede kandidattest papetesten.dk, får man bare den forsonlige besked »Du er ikke helt tabt!«

Resultatteksten anerkender endda ens skepsis som både sund og en i bund og grund konservativ dyd. Erklærer man sig uenig i samtlige holdninger, står der godt nok, at den er »helt gal«, men så må man jo hellere stemme på nogle andre, f.eks. et venstrefløjsparti, »som elsker at bruge andre folks penge og bare vil lave alting om i Danmark«.

Det er ikke en skræmmekampagne, der for alvor er ude på at skræmme nogen.

Danser med en blind

Med den positive og småpjattede attitude adskiller De Konservative sig fra deres fløjkammerater og politiske allierede i Venstre og Dansk Folkeparti, der går til valg på en blanding af skræmmekampagner om rød bloks politik, pludselige holdningsskift og gravalvorlige ansigtsudtryk. 

God stemning og opbyggelighed er også, hvad partiets facebookvideoer emmer af. Her danser Mai Mercado spontant med en blind mand i vandrehallen på Christiansborg. En lille pige balancerer på en træstamme, mens en voice over forklarer, at med den rette balance kan vi alle være frie individer og ansvarlige samfundsborgere på samme tid.

Søren Pape Poulsen besøger sine forældre, der siger, at de synes, han »er fantastisk god« til at passe på dem, og at faste rammer er vigtige. Magen til rare og ordentlige mennesker skal man se Matador for at finde.

Den mest hårdtslående kampagnevirksomhed finder sted på partiets Instagramprofil, hvor man kan finde forskellige memes. Med memes menes der forskellige billeder med tilføjede billedtekster, som relaterer billedet til en aktuel situation, det ikke umiddelbart ser ud til at handle om.

Mememageri går i grove træk ud på at skabe en komisk effekt ved at trække sin egen dagsorden ned over et billede af noget, der umiddelbart ligger fjernt fra den. Man ser f.eks. på den konservative profil en snegl ud af hvis mund, der står en slimboble, som dækker en svampelignende gevækst. Over sneglen står der »Mette Frederiksen«, over gevæksten står der »din løn«.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Det Konservative Folkeparti (@konservativedk) on

Mennesket bag memen skal have point for at have forstået, hvordan genren bruges til at udfolde enkle pointer, men det trækker ned, at memet rejser flere spørgsmål, end det besvarer, fordi man simpelthen ikke ved, hvad sneglen har gang i.

Skabssocialister

Et mere vellykket (omend ikke så originalt) meme består af et (ofte brugt) billede fra filmen The Wolf of Wall Street, hvor hovedrolleindehaveren Leonardo DiCaprio står og smider pengesedler ud fra en balkon. 

»Valgkampen indtil videre,« står der, og det er sådan set ret sjovt.    

Et af de mest klassiske billeder til memebrug er et foto af en mand, der går med sin kvindelige kæreste i hånden og vender sig om efter en anden kvinde, hvis røv han kigger på, mens hun fløjter. Den anden kvinde fortsætter intetanende mod kameraet, mens kæresten stirrer forarget på den hæmningsløse sjuft.

Billedet er så brugt, at der nærmest er gået sport i at kunne finde nye måder at spænde det for ens egen vogn. I den konservative udgave har den fløjtende fyr fået navnet »Venstre«, mens den kæreste, han er illoyal over for er »Skattelettelser«, og den uanfægtede og eftertragtede kvinde er »Socialisme«.

Det er sjovt, fordi det er søgt, og fordi Venstre skildres som skabssocialister. Men det er især sjovt, fordi vitsens præmis er, at socialisme er en fristelse, man skal anstrenge sig for at modstå. Det lover de rare og ordentlige mennesker i De Konservative, at de er i stand til.

Serie

Valgkampen anmeldt

Hver dag under valgkampen følger kulturkritiker Lone Nikolajsen folketingskandidaternes kamp om vælgernes gunst, sådan som den bliver udkæmpet i valgvideoer, på plakaterne i lygtepælene, på gader, stræder, tv, radio og sociale medier. Hvem taler de til, og hvad vil de deres vælgere?

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Salik Anders Rosing

Sneglen på billedet er i gang med at drikke fra en vanddråbe. Pointen med billedet bliver så, at Mette Frederiksen vil suge løs af din løn