Læsetid: 4 min.

Kunstig intelligens er ankommet i musikken – og den vil forstå os

Et nyt niveau er sat for kunstneres samarbejde med kunstige intelligenser med den amerikanske musiker og ph.d.-studerende Holly Herndon. På albummet ’Proto’ søger hun ikke eksotisk modspil, men går i dialog med den kunstige intelligens Spawn, som lytter og lærer
Holly Herndons nye, tredje album, Proto, er skabt i samarbejde med hendes faste sidekicks Mathew Dryhurst og Jules Laplace samt techudviklere og et vokalkor. Samt en kunstig intelligens ved navn Spawn. Den har Herndon selv programmeret, hendes »baby«, som hun kalder den.

Holly Herndons nye, tredje album, Proto, er skabt i samarbejde med hendes faste sidekicks Mathew Dryhurst og Jules Laplace samt techudviklere og et vokalkor. Samt en kunstig intelligens ved navn Spawn. Den har Herndon selv programmeret, hendes »baby«, som hun kalder den.

Boris Camaca

28. juni 2019

I musikvideoen til amerikanske Holly Herndons nye single »Eternal« ser vi en række syngende ansigter gennem computerfotografiske filtre. Især Herndon er i fokus‚ og tilsyneladende bærer hun en slags smart skinnende nethue af elversølv. Og dog.

Da musikken klinger ud, fjernes fotofiltrene, og der zoomes ud. Nu kan man se, at hovedbeklædningen er et netværk af sensorer, der tillader en computer at mærke hendes kranie og energifeltet omkring det.

»Eternal«-videoen er en samling af levende billeder, som en kunstig intelligens har fotograferet og behandlet. Altså ser vi menneskene fra maskinens perspektiv. Noget, som i de kommende år kommer til at udfordre menneskehedens selvbillede i ekstrem grad. Dét at de kunstige intelligenser kan se på os og formulere, hvad de ser. Samtale.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Søren Kristensen

Den kunstige intelligens vil helt sikkert holde af os, spørgsmålet er om vi vil holde af den.

David Joelsen

Hvis kunstig intelligens kan skrive musik, kan den helt sikker også skriver artikler i Information. Gad vide om denne artikel nu også er skrevet af et menneske?

Søren Møller

Fed artikel! - jeg savner lidt Meredith Monk, som jeg mener, at det vokale og performance perspektivet ved Holly Herndon hviler meget på. Monk figurerer også i det amerikanske universitetsmiljø. Ville elske at læse dit syn på tidens futurisme-melankoli, som den kommer til udtryk her og hos mange unge artister.