Læsetid: 9 min.

Nexø var Danmarks store proletarforfatter – resten af historien har man retoucheret

Onsdag er det 150 år siden, Martin Andersen Nexø blev født. Tidligere på året udgav formanden for Nexø-selskabet, Henrik Yde, en stor ’coffee table book’ om Nexø. Der er al mulig grund til at fejre forfatteren til klassikeren ’Pelle Erobreren’, men hvem var nu i øvrigt denne Nexø, og er han værd at fejre?
Martin Andersen Nexø blev en markant skikkelse på venstrefløjen – så iøjnefaldende, at det senere er kommet til at dominere opfattelsen af hans forfatterskab. Foto fra bogen ’Martin Andersen Nexøs liv og værk’ af Henrik Yde 

Martin Andersen Nexø blev en markant skikkelse på venstrefløjen – så iøjnefaldende, at det senere er kommet til at dominere opfattelsen af hans forfatterskab. Foto fra bogen ’Martin Andersen Nexøs liv og værk’ af Henrik Yde 

26. juni 2019

Midtvejs på sin bane gennem livet meldte Martin Andersen Nexø sig under de røde faner. I forbindelse med Den Russiske Revolution i 1917 indtraf en ulægelig splittelse i den europæiske arbejderbevægelse mellem socialdemokrater og kommunister. En spaltning, som kom til at gå tværs igennem Martin Andersen Nexøs liv.

I 1918 omvendte den gamle Askovdiscipel og socialdemokrat sig til kommunismen og blev en troende beundrer af Sovjetunionen. Beslutningen markerer et dramatisk brud, ikke bare med egen litterære fortid, men også med det officielle Danmark og med hans position som elsket dansk digter.

Nexø blev en markant skikkelse på venstrefløjen – så iøjnefaldende, at det senere er kommet til at dominere opfattelsen af hans forfatterskab.

I hele mellemkrigstiden svingede Nexø mellem socialdemokratiske og kommunistiske positioner, indtil han i 1937 endegyldig meldte sig ind i Danmarks Kommunistiske Parti. Derefter kommer hans med brask og bram fremsatte offentlige forsvar for Stalin og Sovjetunionens angreb på Finland.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Ejvind Larsen
  • Trond Meiring
  • Poul Erik Riis
  • Hanne Ribens
  • Lise Lotte Rahbek
  • Gaderummet Regnbuen
  • Joen Elmbak
  • Olaf Tehrani
Ejvind Larsen, Trond Meiring, Poul Erik Riis, Hanne Ribens, Lise Lotte Rahbek, Gaderummet Regnbuen, Joen Elmbak og Olaf Tehrani anbefalede denne artikel

Kommentarer

Man får lyst til at genlæse Børge Houmanns store trebinds biografi og Pelle Erobreren.

Ejvind Larsen, Birte Pedersen, Karsten Lundsby, Hanne Ribens, Per Torbensen og Holger Madsen anbefalede denne kommentar
Allan Nørgaard Andersen

Fin fremstilling - det er godt igen og igen at få repeteret at al god kunst er politisk, mens politisk kunst er dårlig. Hvilket unægteligt gør arbejdet vanskeligere for alle progressive kunstnere, men omvendt også gør alle konforme kunstnere kedelige og dubiøse.