Læsetid: 5 min.

Speedwaydokumentarfilmen ’Kongernes fald’ får tre rivaler til at række forsonende hænder ud af skærmen

Speedway keder anmelderen. Men det gør den danske dokumentarfilm ’Kongernes fald’ om Danmarks tre største speedwaykonger slet ikke. Det er et neglebidende trekantdrama om knusende ambition – og en overrumplende historie om faderopgør
De tre danske speedwayverdensstjerner Hans Nielsen, Ole Olsen og Erik Gundersen investerede alt i deres sport, og ’Kongernes fald’, der fortæller deres historie, bliver til et neglebidende trekantdrama.

De tre danske speedwayverdensstjerner Hans Nielsen, Ole Olsen og Erik Gundersen investerede alt i deres sport, og ’Kongernes fald’, der fortæller deres historie, bliver til et neglebidende trekantdrama.

Camera Film

6. juni 2019

Hvad skete der egentlig med speedway? Husker I overhovedet sporten? Den med motorcykler, der ligner knallerter, men har ti gange så store – 500 kubikcentimeter – motorer? Den, hvor fire-seks ryttere racer fire runder på en cindersbane? Den, som holdt nationen i et jerngreb op gennem 1970’erne og et godt stykke ind i 80’erne?

Jeg husker den. Jeg husker, hvor indsmurte rytterne var i skidt, efter løbet var slut. Cyklerne havde nul bremser, nul skærme. Og man kunne smage møget i sin egen mund foran det spritnye farvebilledrørsfjernsyn.

Jeg husker den danske superstjerne Ole Olsen og hans efterfølgere, Erik Gundersen og Hans Nielsen. Og frustrationen, spændingen i musklerne. Spænding, fordi jeg sad og forsøgte at få deres jernhingste til at køre hurtigere ved at stramme alt i min krop. Altså helt ubevidst.

Jeg husker, at speedway var en frustrerende sport, fordi kampen ofte blev afgjort i de første sekunder. Den, der kom forrest ind i første kurve, havde det med at vinde. Det meste af tiden handler det om reaktionsevne, hastighed, og at ramme de rigtige kurver på banen. Så alle de spændte muskler ude i provinsen nyttede ingenting.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Per Klüver
  • Frede Jørgensen
Per Klüver og Frede Jørgensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu