Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Tyler, The Creator fortsætter sit vokseværk væk fra homofobien

Den stilskabende amerikanske rapper Tyler, The Creator føjer endnu et kapitel til sin udviklingshistorie – en yderligere bevægelse væk fra hans tidligere intolerance. Og samtidig et dyk ned i et nyt sæt problemer, kærlighedens
Velkommen til den nytolerante, seksuelt tvetydige og velreflekterede Tyler, The Creator.

Velkommen til den nytolerante, seksuelt tvetydige og velreflekterede Tyler, The Creator.

PR-foto

Kultur
4. juni 2019

Tyler, The Creator hældte et indre mørke, en drengerøvet vrede, ja, endda depression ind i hiphop, da han bragede igennem i 2011 med hittet »Yonkers« og debutalbummet Goblin. En grum, destruktiv dyster hiphop, som inspirerede en ny generation. Herunder den aktuelle nyfødte popstjerne Billie Eilish., hvis nederpopsange sikkert ikke havde haft det mod, de har, uden Tyler i verden.

Tyler giver fra starten albuerum til depression i hiphop. Albummet Goblin starter med at Tyler er hos psykolog (spillet af ham selv), og hans debutmixtape Bastard fra to år tidligere, 2009, handler i høj grad om depression og fraværet af en far.

Han var så også homofobisk i de år. På Goblin rappede han »faggot« og deslige 213 gange, og på sangen »Answer« i 2013 kaldte han sin far for »faggot«. Af samme grund blev han forment adgang til England i fire år.

Selv affærdigede hen kritikken med, at det bare var provokationer og drengestreger. Altså, den form for frifindelse, som mange har givet dem, der rapper vold og fordømmelse. De formidler bare deres umodne eller anderledes kultur. Men dén må man vel godt sætte spørgsmålstegn ved, må man ikke?

Ikke den rene badeferie

Med tiden er verden blevet langt mere intolerant over for intolerance, og L.A.-rapperen og -produceren Tyler Gregory Okonma er blevet ældre (28). Og det klæder ham og hans mund. Og hans plader.

Det foregående album Flowerboy fra 2017 var et brud. Et langt mere lyst og positivt album, hvor han også rapper om at gemme sine følelser for mænd væk i et haveskur – som han på et andet track springer ud af: »I’ve been kissing white boys since 2004

Således: Velkommen til den nytolerante, seksuelt tvetydige og velreflekterede Tyler, The Creator. Også på hans nye, femte album, Igor, der fortsætter i den positive ånd. Uden at det er den rene badeferie.

Men et superbt album er det. Stjerner som Kanye West og Pharrell Williams og den britiske sensation slowthai gæster denne rutsjebanetur gennem et støvet boblebad, fuld af indfald, afbrydelser, indskudte sætninger. Sprudlende af en klippeklistrelegesyge, der er så groft snittet, at det lyder som noget fra før de digitale redigeringsmuligheder. Klodsede computerspillyde, organiske synthesizere og akustisk klaver blendes. Og der er også nostalgi i de 70’er-psykedeliske vokalharmonier, som vinker til L.A.-producere som Flying Lotus og Thundercat. En langt mere drømmende, lydlig udlægning af det Californien, Tyler selv er vokset op i.

Ingen åndehuller

Ikke at det er nemt at være menneske for Tyler (er det dét for nogen?). Selvpromovering er der ikke meget (men lidt) af, i stedet kredses der om kærlighed og hjertesorg.

»Your love is shakin’ me up
And it’s making my heart break
«, som det lyder »Earfquake«, der lige som andre tracks på Igor byder på sang og snarere er en form soul end hiphop.

Der er kvinder inde i billedet, men der er vist også en herre.

»You're my favorite garçon«, rapper han.

Og så senere:

»Thank you for the love
Thank you for the joy
But I will never want to fall in love again

Og til allersidst på pladen:

»Can We Be Friends?«

Der er ikke noget åndehul på Igor, det er albummet for tætpakket og opmærksomhedszappende til. Men hele cut and paste-Frankensteins monster-organismen ånder. Det er en vidt favnende og varmt omfavnende forsoning, man gladeligt svømmer hen i.

»I found peace in drowning

Tyler, The Creator: ’Igor’ (Columbia Records/Sony)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her