Anmeldelse
Læsetid: 5 min.

Der har været nok at grine (forskrækket) af under valgkampen 2019

En valgkamp er ikke bare en udveksling af velovervejede meninger, men også en landsdækkende byfest, hvor der gøgles, glattes ud med gratis kaffe, grines og gøres nar
Rasmus Paludan og hans sprogbrug repræsenterer en galskab og en rabiat form for gøgl, der viser, at folketingsvalgkampen 2019 adskiller sig fra de foregående.

Rasmus Paludan og hans sprogbrug repræsenterer en galskab og en rabiat form for gøgl, der viser, at folketingsvalgkampen 2019 adskiller sig fra de foregående.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Kultur
5. juni 2019

Sæsonen for rundstykkeuddeling, overlagte misforståelser af modstandernes holdninger, ufrivillig selvudlevering og konfliktudglattende fejring af demokratiet som fænomen er ved at være ovre.

Valgkampen har budt på et utal af meningsudvekslinger, mere eller mindre konkrete visioner for samfundet og strategiske tiltag. F.eks. udgav statsministeren pludselig en morgen en samtalebog, hvoraf det fremgik, at Socialdemokratiet ikke er en større samfundsmæssig katastrofe, end at han godt kunne se sig selv i en regering med dem.

Hvis nu der ikke skulle blive mandater nok til en blå regering altså.

Den (ret sent) udstrakte hånd blev høfligt verfet til side af Socialdemokratiet, og ved mandagens partilederrunde på DR 1 var det oprindelige rivalforhold genetableret. Den nuværende statsminister kalder igen Mette Frederiksen for »hende, der gerne vil have mit job.«

Ud over taktik og substantielle politiske diskussioner har valgkampen budt på en del gøgl og galskab.

En landsdækkende byfest

Det første – gøglen – er både en nødvendighed og en tradition. Selv i et relativt velfungerende demokrati, hvor de to største magtpartiers programmer har store overlap, er en valgkamp en nervepirrende tid.

Man konfronteres i højere grad end ellers med sine medborgeres forskellige (og ofte uforenelige) ønsker til, hvordan samfundet skal indrettes og ledes. Der er al mulig grund til bekymring og derfor også al mulig grund til at glatte ud med gøgl og til at grine og gøre nar.

Folketingskandidaterne gøgler, når de anstrenger sig for at vise sig fra deres mest menneskelige (dvs. mest sårbare, pjattede og barnlige sider) på de sociale medier.

En statsministerkandidat holder en facebooktransmitteret monolog om sin maveforgiftning, mens den siddende statsminister sætter sig op på en hest, siger noget om bæredygtighed og tølter derudad i en nordjysk skov. En usædvanligt hård udlændingeminister deler med et smil sit rod og sin sukkertrang på Instagram.

Sådan punkteres den alvor, der naturligt nok opstår om en magtkamp, for et øjeblik.

Valgkampen har som altid haft en side, der minder om byfest. Lokale partimedlemmer har stået rundt omkring på gader og pladser, og hvor det ellers har været til at komme i nærheden af vælgerne, og delt brochurer, rundstykker, blomster, vand og kaffe ud.

Gågadernes gemytlige propagandaboder er selvfølgelig til for at promovere lokale kandidater og give anledning til meningsudvekslinger, men de står også for at bevare den gode stemning. 

Om de gøglede elementer har fyldt mere end i tidligere valgkampe, er svært at vurdere, fordi de platforme, der kan gøgles på, ændrer sig så meget i en valgperiode.

Jeg vil tro, der har været en lille tilbagegang i antallet af politiske lejlighedssange sunget af politikerne selv. Fem af slagsen, fik jeg det til, hvoraf de fire er anmeldt her i serien, mens den femte, Rigtig Dansker af Alternativets kandidat (der for tiden beskyldes for ikke at være rigtig muslim) Kashif Ahmad kan høres her.

For første gang indrykkede en folketingskandidat (Liberal Alliances stegepandebøjer Joachim B. Olsen) en annonce på en pornohjemmeside.

For jeg ved ikke hvilken gang hyrede Venstres trafikordfører, Kristian Pihl Lorentzen, et kuldrevet veterantog til at køre en tur med sine potentielle vælgere gennem Midtjylland. For første gang viste det sig at være et problem (idet der gik ild i landskabet forskellige steder på ruten), men ifølge Pihl Lorentzen er det ikke sidste gang, han inviterer på togtur.

Så længe myndighederne tillader toget at køre (og brandvæsnet fungerer, som det skal), ser han ikke noget problem i dét. 

Grin, og gør nar

Mens folketingskandidaterne og deres kammerater gøgler, er det op til alle os andre at grine og gøre nar. Det er en naturlig refleks at lægge afstand til al den alvor, en valgkamp rummer, og få ting virker bedre end latter.

Derfor bør man også sætte pris på de mere vidtløftige valgkampsindslag såsom Kim Christiansens og Benny Engelbrechts sange. Eller denne anmelders absolutte favorit blandt alle valgkampens kreative indslag: superheltetegneserien KD Power om kristendemokraten Isabella Arendt.

Det er i mødet mellem gode intentioner og formmæssig klodsethed, at den slags kulturprodukter virkelig slår gnister. 

Og selv om man i demokratiets navn bør lade valgplakaterne hænge, som de er, er det svært ikke at more sig, når en eller anden vittig type har tilføjet Adolf Hitler som afsender af budskabet på en Tommy Ahlers-plakat et sted i København: 

»Det skal være tilladt at fejle.«

Hvad galskab angår, så er det jo et vidt begreb. I denne sammenhæng skal galskab forstås som en hæmningsløs tilsidesættelse af de fundamentale normer, der ellers plejer at kendetegne den politiske debat i Danmark.

Normer brydes hele tiden i den politiske idéudvikling, men omgangsformen meningsdannere imellem plejer at holde sig på et nogenlunde konstant høflighedsniveau.

Man må godt være spydig og synligt indigneret, men ikke direkte aggressiv.

Det var og er Rasmus Paludan, og det er først og fremmest sådan, han og hans parti skiller sig ud. Ved at vende det hvide ud af øjnene, slynge om sig med skældsord, tabe hovedet totalt og udvandre fra en radiodebat, fordi Danmarks mest joviale og imødekommende medieperson, Mads Steffensen, ikke lod ham skifte emne.

I valgkampens næstsidste partilederrunde på DR1 mandag aften lignede Rasmus Paludan et barn, der havde været til juleaften i 200 år uden at få en eneste gave, fordi Kim Bildsøe insisterede på en grundig diskussion om cigaretpriser, før de måtte tale om udlændinge. 

Da det endelig blev hans tur, stod han og strittede med sit underlige ordforråd uden rigtig at blive forløst. Det består dels af ord, som ville have klinget altmodisch i Mogens Glistrups ører (»hottentotter« som synonym for migranter med ikkevestlig baggrund), dels af ord, man bruger i internetfællesskaber af indebrændte outsidere (»normies«, det vil sige folk der bare følger strømmen).

Da Paludan dristede sig til at tale grimt om det danske politi, forsvandt det ellers så milde udtryk fra Søren Pape Poulsens (K) ansigt. Mette Frederiksen lagde en opbakkende hånd på sin konservative kollegas skulder, da han leverede en opsang til den nytilkomne normbryder.

Det er især med den galskab, han repræsenterer, og den rabiate form for gøgl, han praktiserer, at folketingsvalgkampen 2019 adskiller sig fra de foregående.

 

Serie

Valgkampen anmeldt

Hver dag under valgkampen følger kulturkritiker Lone Nikolajsen folketingskandidaternes kamp om vælgernes gunst, sådan som den bliver udkæmpet i valgvideoer, på plakaterne i lygtepælene, på gader, stræder, tv, radio og sociale medier. Hvem taler de til, og hvad vil de deres vælgere?

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

"I valgkampens næstsidste partilederrunde på DR1 mandag aften lignede Rasmus Paludan et barn, der havde været til juleaften i 200 år uden at få en eneste gave"

Vidunderlig præcis og morsom beskrivelse :-)

Arne Albatros Olsen, Birte Pedersen, Elisabeth Andersen, Estermarie Mandelquist, Jan Fritsbøger, Torben Bruhn Andersen, Carsten Wienholtz, Ulla Nielsen, Thomas Tanghus, Herdis Weins, Tommy Clausen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
René Arestrup

Det mest positive ved denne valgkamp er, at der nu synes at være bred politisk konsensus om, at klima-udfordringen trumfer alle andre politiske dagsordener (nå ja, med et par få virkeligheds-resistente undtagelser).
Der er muligvis forskelle i ambitionsniveau og metode, men alene det faktum, at de fleste etablerede partier anerkender udfordringen - og dens omfang - er ekstrem vigtig. For os alle.

Birte Pedersen, Elisabeth Andersen, Torben Bruhn Andersen, Trond Meiring, Christian Estrup, Bjarne Bisgaard Jensen, Herdis Weins og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Det største spørgsmål, der skal stilles på torsdag er.
hvorfor vente, Lars løkke med at udskrive valget til dagen efter,
at stram kurs var opstillingsberettiget?

Torben Bruhn Andersen, Carsten Wienholtz, Trond Meiring, Hans Larsen og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Karsten Jensen, jeg tror nu ikke Løkke har spekuleret i at Paludan blev opstillingsberettiget, det underminerede jo blå blok, som risikerer enten stemmespild eller et parti de ikke kan samarbejde med..
Med mindre Løkke da ligefrem har ønsket at de borgerlige blev sprængt til atomer ???

Birte Pedersen, Torben Bruhn Andersen og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar

Jeg ved godt at LLR ikke tænker på konsekvenser.

Men med det der skite i påsken med SK og med riskær
Skulle han have udskrevet valget efter påsken. det ville han
have vundet på. ved at sige der er nået galt med elektronisk
vælgererklæring. hvorfor vente han

Grethe Preisler

Hvad rsger den, som er sikker på sit,
at resten af verden er ude af trit?

Grethe Preisler

Erratum:
Hvad rager det den, som er sikker på sit,
at resten af verden er ude af trit?

Birte Pedersen, David Zennaro, Erik Fuglsang, Trond Meiring og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

I dag har DF budt ind med, at virksomhederne skal kunne trække indkøbt smørrebrød 100 procent fra i skat. Bare det ikke er halal.

Arne Albatros Olsen, Birte Pedersen, Elisabeth Andersen, Torben Bruhn Andersen, Erik Fuglsang, Eva Schwanenflügel, Trond Meiring og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Mon vælgerne stemmer Rasmus Taliban ind?

Brian W. Andersen

@ Karsten Jensen

Jeg kan nu godt komme på et bedre spørgsmål som for eksempel:
Hvorfor han valgte at Folketingsvalget skulle foregå i dag præcis d. 5. juni?

En ting er at det er Grundlovsdag som politikere generelt godt kan lide at have som tema at spinne lidt ekstra valgflæsk på, men dette er ikke en særlig fordel for Løkke og den blå fløj, fordi det kan udnyttes af begge sider. 2 ting er lidt mere interessante. I dag er lige ovenpå muslimernes 24 timer lange fest Eid ul-Fitr, der afslutter Ramadanen. Da Løkke ganske godt ved at de fleste muslimer i Danmark ikke just er fans af hans lille menageri med Inger Støjberg og DF, kunne han så godt have tænkt at et valg, lige når Danmarks muslimer er fuldstændig så trætte og bundet fast i festoprydning som de fleste af os plejer at være 1. juledag, er en god idé?

Løkke vidste samtidigt at i dag ligger 3 dag efter afslutningen af den årlige gadefest Distortion. Han vidste at Distortion hvert eneste år er blevet fulgt af en rasende presse-hetz imod venstrefløjen og at i år næppe ville blive en undtagelse. Kan han også have tænkt over det?

Ja, hvad tænker en statsminister, der gerne vil forblive statsminister for enhver pris, når han skal udskrive et valg, hvor han kan se sig selv bagud på 4+ procentpoint og kun måneder til at indhente stemmetabet i? Bortset fra at ønske sig mest muligt tid til at genvinde tabte stemmer med propaganda og valgflæsk, hvad kan sådan en mand ellers ønske sig? Kunne han ønske sig at mange af dem, der ikke vil stemme på ham, ikke møder op på valgdagen? Kunne han ønske sig et folkeligt spontant vredesudbrud imod modparten i de sidste kritiske dage før valget?

Tja, hvorfor mon vi skulle til valg lige netop i dag?

Birte Pedersen, Erik Fuglsang, Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar
Brian W. Andersen

"3 dage efter" Vi mangler en Edit-funktion til når fingre eller autocorrect driller og man ikke får set det.

Steffen Gliese

Et tip til en antropologistuderende med behov for et speciale - eller måske ligefrem en ph.d.: KALUNDBORG. De giver RP 6% af stemmerne. Der må gemme sig en historie om skolesvigt og social isolering dér.

Helene Kristensen, Birte Pedersen, Jan Fritsbøger, Torben Bruhn Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Tak for de gode svar
"hvorfor vente, Lars løkke med at udskrive valget til dagen efter,
at stram kurs var opstillingsberettiget?"

Det jeg så var farvet af bostedet. Lolland kommune
FV19= SK 3,3% : NB 2,4%
på mit egen valg sted Nakskov vest
Fik A 46,7% (A+F+Ø = 59,9%) Nakskov er meget RØD igen