Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

’Amanda’ er en pæn og opbyggelig fremstilling af sorgarbejdet efter et terrorangreb

Franske Mikhaël Hers’ afdæmpede dramafilm ’Amanda’ handler om den store sorg og det stille slid med at passe på hinanden, der følger efter et terrorangreb for de pårørende til et af ofrene. Vrede og had er ude af billedet, og filmen fokuserer i stedet på en ung mand, der må tage ansvaret for sin niece på sig
I dramaet ’Amanda’ får den 24-årige altmuligmand David (Vincent Lacoste) ansvaret for sin syvårige niece Amanda (Isaure Multrier), da hendes mor dør i et terrorangreb.

I dramaet ’Amanda’ får den 24-årige altmuligmand David (Vincent Lacoste) ansvaret for sin syvårige niece Amanda (Isaure Multrier), da hendes mor dør i et terrorangreb.

Angel Films

Kultur
1. august 2019

Det fineste øjeblik i det franske drama Amanda er trekvartvejs gennem filmen, da hovedpersonen, den 24-årige altmuligmand David (Vincent Lacoste), kommer cyklende hen over en parisisk plads med sin syvårige niece Amanda (Isaure Multrier) på styret.

Det er skumring, og de to har haft en god dag i en af byens parker. Man lægger ikke mærke til den kampklædte soldat, de kører forbi, i første omgang.

Så zoomer kameraet ud og viser pladsen oppe fra Davids fasters lejlighed. David og Amanda står af cyklen og vinker op til hende, mens en håndfuld soldater ses holde vagt på pladsen.

Denne korte overgang viser på elegant vis både en inderligt ordinær og dagligdags situation, en tryg relation mellem en voksen og et barn og et forhøjet alarmberedskab, efter at byen er blevet ramt af et (fiktivt) terrorangreb.

Sympatiske mennesker

Dette terrorangreb kostede Amandas mor og Davids søster, Sandrine (Ophélia Kolb), livet. Gennem filmens første halve time har man set, hvordan hun klarer livet som enlig mor og skolelærer med hjælp fra David, som er god og rar, men dårlig til at komme til tiden.

Det er også en af de evindelige forsinkelser i lufthavnen, hvor han som et af sine småjob henter turister, der forhindrer ham i at være til stede under massakren i den park, hvor han skulle være med til at fejre Sandrines nyerhvervede kørekort.

Davids flamme, Lena (Stacy Martin) var med i parken, men slap billigere. Romancen mellem de to er nydelig at se på, deres kemi er cute, og med deres forhold har filmen noget ekstra at hænge et håb for fremtiden for David op på.

Lena er dog mest med i begyndelsen, hvor forholdet etableres. Efter den tragiske begivenhed glider deres forhold i baggrunden, hvilket bidrager til at gøre Amanda til en meget velordnet historie. Den handler om, hvordan nogle (gennemført sympatiske) mennesker tvinges til at tage ansvar for hinanden midt i en ekstrem tragedie.

Nydeligt plot

Historien afvikles stille og roligt med en blid og ikke alt for indsmigrende underlægningsmusik, én vigtig og sigende samtale eller følelsesmæssig reaktion ad gangen. Had og vrede fylder intet, og Davids reaktion på terrorangrebet består af chok, sorg, omsorg og tvivl om, hvorvidt han magter at tage sig af sin niece.

Amanda strækker sig over adskillige måneder og slår primært ned på dagligdags situationer. En fælles ferieplan, som Sandrine tog initiativ til, venter forude som en naturlig slutning. Et problematisk forhold til Sandrine og Davids mor, der forlod dem, da de var små, bliver udfoldet. Også det sker uden videre ydre drama, for dramaet i filmen er af den indre slags og helt udmærket forløst af skuespillerne.

Det forhindrer mig ikke i at savne følelsesmæssigt rod, kaos, skræk og rædsel i historien, som uden disse ingredienser bliver en smule fersk. Når nu filmen handler om menneskelig ondskab og stor sorg, er det påfaldende, hvor megen harmoni der er at finde både i plotafviklingen og karakterernes psyker.

’Amanda’. Instruktion: Mikhaël Hers. Manuskript: Mikhaël Hers og Maud Ameline. Fotograf: Sébastien Buchmann. Længde: 107 minutter. Biografer landet over

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her