Læsetid: 8 min.

Bob Dylan kan stadig puste røven ud af sin mundharpe

For sjette gang stod Bob Dylan på Orange Scene på Roskilde Festival onsdag aften – med charmeklud, en stemme som sandpapir og fræk spjætdans. Allerede i 1998 skrev vores anmeldere om Dylans »skimmelost af et repertoire, som han nu har været ude og lufte i snart tredive år«. 21 år senere kan han stadig, synes vores anmelder. Hvem ved, om han nogensinde abdicerer?
I år var sjette gang, Bob Dyland spillede på Roskilde Festival. Louise Rosengreen så koncerten og har genbesøgt de tidligere anmeldelser af Dylan på Roskilde. 

I år var sjette gang, Bob Dyland spillede på Roskilde Festival. Louise Rosengreen så koncerten og har genbesøgt de tidligere anmeldelser af Dylan på Roskilde. 

Martin Fælt Gonzales

5. juli 2019

»Har du nogensinde tænkt på, at Bob Dylan er lige så gammel som dronningen,« spurgte en af mine venner mig, da jeg fortalte, at jeg skulle anmelde hans koncert på årets Roskilde Festival.

Det har jeg ikke, men jeg er da udmærket klar over, at han ikke er helt ung. For han spillede, da jeg var det – helt ung – og på festivalen for første gang i 1998. Og det var dengang, jeg måtte stå i kø til en mønttelefon for at kunne ringe hjem og fortælle min mor, at det havde været en forrygende koncert.

Og min søde mor gjorde, hvad hun kunne for at skjule sin misundelse over, at hendes snusfornuftige teenagedatter havde set en af de største troubadourer fra hendes egen ungdom.

Faktisk har den hyperproduktive rockmyte, nobelprismodtager og kunstmaler med det borgerlige navn Robert Allen Zimmerman spillet fem gange på Roskilde Festival før denne koncert. Første gang var i 1990, og også dengang tildelte Informations musikanmeldere mandens alder stor opmærksomhed, da de beskrev hans optræden:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

David Joelsen

Jeg fatter ikke overskriften? Kan en sanger så også synge “røven” ud gennem mikrofonen? Er “røven” et synonym for sjælen? Er det ligefrem lykkedes at forbinde de to udtryk litterært?

Jeg nyder selv Dylans sange, og håber at mange fra festivalen også finder en god historierfortæller i ham.

Sonja Rosdahl, Eva Schwanenflügel, Katrine Damm og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Lars Kjeldsen

Fedt! Mr. Bob kan stadig puste røven ud af sin mundharpe - eller måske nærmere drøbelen! Meningen er i begge tilfælde åbenlys.
Jeg kører i morgen til Barclaycard Arena, Hamborg for at overvære mesterens næste koncert, siddende tilbagelænet i en nummereret koncertstol i stedet for stående på græsmark med 1000-vis af halvfulde, men sikkert søde mennesker. For sådan går man selvfølgelig til koncert, når man er 60+.
Jeg tænker det er min sidste koncert med Bob. Så denne gang bliver det virkelig med en tak fra mig til Dylan for mange spændende koncerter gennem tiden. Ikke alle lige gode, men altid spændende at høre, hvor denne levende musiklegende befinder sig i dette lille nu som en koncert jo er.
Et ex.: Da jeg kom lidt for sent ind på min plads efter pausen mellem Mark Knopfler og Bob Dylan til den ret kiksede koncert i Herning for en del år siden, så fik jeg alligevel - udover koncerten - en spændende følelse med hjem: Dylan gik i gang med første nummer helt præcis til tiden, så jeg måtte efter ølpausen mellem Knopfler og Dylan listende gå hen foran scenen for lydløst at fortsætte ned ad midtergangen i Jyske Bank Boxen. Men bedst som jeg er tættest ved Dylan oppe på scenen, så mærker jeg en underlig, men tydelig fornemmelse af musikhistoriens kraftige vingesus mellem ham og mig. Lidt ubeskriveligt, men en god fornemmelse. Og det ER jo fantastisk, at vi alle stadig kan opleve denne kæmpe musiklegende hvert eneste år til billetpriser, der trods alt ikke er himmelhøje.
Og ja - stemmen lyder som groft sandpapir, men stadig såre autentisk, for der er vel ikke nogen der er så naiv at tro at denne mand, der er langt over pensionsalderen, stadig kan synge som da var 25.

Lisbet Kjeldsen, Anker Heegaard, Viggo Okholm og Morten Hjerl-Hansen anbefalede denne kommentar