Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Dødedans og balancegang

På deres syvende, selvbetitlede album, er Lust For Youth gået fra at være nye drenge til at finde et balancepunkt. Men det betyder ikke, at ’Lust For Youth’ er et album blottet for uforudsigelige genreudsving
Lust For Youth går på Lust For Youth en sikker balancegang mellem den elektroniske musiks yderpunkter, fra tonløse instrumentsammenstød til dansable popharmonier. Og i begge ender finder projektet fornyet ungdom.

Lust For Youth går på Lust For Youth en sikker balancegang mellem den elektroniske musiks yderpunkter, fra tonløse instrumentsammenstød til dansable popharmonier. Og i begge ender finder projektet fornyet ungdom.

Martin Fælt Gonzales

Kultur
20. juli 2019

Det er snart ved at være ti år siden, at det dansk/svenske new wave-projekt Lust For Youth først begyndte at give lyd fra sig. Men det virker som om, at Malthe Fischer og Hannes Norrvide i fællesskab har fundet kilden til evig ungdom.

Lust For Youth lyder stadig lige så smækre, som de har gjort fra debuten, til og med deres folkelige gennembrud med albummet »International« i 2014 – stærkt forfulgt af »Compassion« to år senere. Og det er fortsat lysten til ungdom, der driver, på deres syvende, selvbetitlede værk.

Den deprimerede dansemusik er et af nutidens paradokser. Den må fornøje masserne, samtidig med at dens individuelt terapeutiske mission skal lykkes. Og den er en krævende genre at slå sig ned i – for den må og skal blive ved med at bevæge, både krop og sjæl.

Det siges, at man bliver mere forsigtig med årene. Men på deres nye album viser Lust For Youth at de ikke er blevet for etablerede til at udfordre skæbnen. Lust For Youth er en god halv times hidsig, medrivende dødedans.

Slangetunge

Som åbningsnummeret »New Balance Point« indikerer, er Lust For Youth gået fra at være et par nye drenge til at finde et bæredygtigt balancepunkt.

For Lust For Youth er et album i ligevægt mellem kulde og varme, lethed og tyngde. Det introverte og det ekstroverte. Men det betyder ikke, at pladen er blottet for uforudsigelige udsving.

Undervejs kammer Fischer og Norrvide til den ene side over i elektronisk drone, gennem lange og monotont indadvendte, instrumentelle støjsekvenser, som i de sidste tre minutter af nummeret »Insignificant«. Og til den anden side hælder hovedvægten pludselig skarpt imod en harmonisk og udadvendt synthpop, som på nummeret »Great Concerns«.

Her afmystificerer Lust For Youth deres mørke, indesluttede lyrik, og vender i stedet opmærksomheden udad, henvendt direkte til lytteren.

»It hurts my eyes to see you walking by yourself
and cover up that beautiful disguise
it hurts my eyes.
«

Norrvides vokal glider hurtigt og selvsikkert som en pytonslange ind og ud mellem synth, trommer og bas. Til gengæld virker tempoet i omkvædene som om, det er blevet sænket. Det tager lige toppen af Lust For Youths ellers magnetisk tiltrækkende galskab.

Måske vrider slangetungen sig ikke helt lige så krampagtigt som før. Måske er dens sprog bare blevet lettere at tyde med alderen.

Uanset hvad er Lust For Youth et iørefaldende album. Og i de repetitive tekster hvisler den koldblodige stemme, man har længtes efter at genhøre. Især på pladens mest fremtrædende nummer, »Adrift«.

»A car pulled in without a sound
a different kind
adrift to find a home
rest his eyes, don’t go.
«

Lust For Youth går på Lust For Youth en sikker balancegang mellem den elektroniske musiks yderpunkter, fra tonløse instrumentsammenstød til dansable popharmonier. Og i begge ender finder projektet fornyet ungdom.

Med velkendte, hårde synthanslag i en kronisk drævende dansegulvsrytme sætter Lust For Youth deres skinnende, personlige sprittuschsignatur hen over det samlede album.

Lust For Youth: ’Lust For Youth’ (Sacred Bones Records)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her