Læsetid: 3 min.

Fisk på bordet

Fin og overskuelig fremstilling af dansk fiskeri og den lige vej til kvotekonger og monopolisering
Fisk er jo sundt; det har hjulpet på det hele i disse tider, hvor sundhed er et nationalt succeskriterium. Så meget desto mere ærgerligt er det for alle parter, at fiskeriet som sådan fortsat skal kæmpe mod sin egen og flere ministres selvskabte dårlige presse, skriver Georg Metz.

Fisk er jo sundt; det har hjulpet på det hele i disse tider, hvor sundhed er et nationalt succeskriterium. Så meget desto mere ærgerligt er det for alle parter, at fiskeriet som sådan fortsat skal kæmpe mod sin egen og flere ministres selvskabte dårlige presse, skriver Georg Metz.

Kåre Viemose

26. juli 2019

I anmelderens barndom var der stadig fiskerkoner på Gl. Strand. De sad, hvor metroens nye glasklare elevatortårn nu rejser sig.

Kun mindet er tilbage samt en skovserkone i sten, der vist overlever byggeriet.

Og i de samme år i det nordsjællandske sommerland kom fiskehandleren rundt om onsdagen på motorcykel med sidevogn og hyttefad, hvor levende rødspætter og torsk, sådan da, afventede deres skæbne.

»Danmark er«, som geografen Sophie Petersen skrev i sine skolebøger: »lukt med bølgen blå«.

Intet sted i riget er der mere end 40 km til havet.

Befolkningen bestod før de moderne tider fortrinsvis af bønder og kystnære fiskere. Fisk var et velkomment og nødvendigt tilskud til en ellers proteinfattig og lidet nærende kost bestående af grød og brød.

Silden såvel den ferske, salte som den spegede kom på bordet i almuehjemmene på landet og siden hos arbejderne i byerne.

Fisk er godt. Fisk er sundt.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Kurt Nielsen
Eva Schwanenflügel og Kurt Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Palle Jensen

Fiskehandlerne havde normalt to bassiner, et til fladfisk og et til ål. Ja der var engang masser af ål.

Eva Schwanenflügel, Erik Fuglsang og Grethe Preisler anbefalede denne kommentar