Læsetid: 4 min.

Forlægget for Tarkovskijs ’Stalker’ er en skarp og absurd filosofisk fabel

Forlaget Kosmos planlægger at udgive mere sciencefiction fra den ikke-engelsksprogede verden. Kom bare med det! Deres to nyoversatte, sovjetiske sci-fi-klassikere er stadig værd at læse
6. juli 2019

Stemningen i den sovjetiske sci-fi-klassiker En picnic i vejkanten er skarp, absurd og gribende, og også lidt komisk eller kantet, som i en amerikansk gangsterfortælling fra halvtredserne.

Sådan er brødrene Arkadij og Boris Strugatskijs roman fra 1972 nemlig også, fyldt med skumle værtshuse og lyssky forretninger og skønt kurvede, unge damer – og en hovedperson, der virkelig ikke er bange for at slå på tæven.

Han er så også stalker, hovedpersonen, den hidsigt energiske Redrick Schuhart, kaldet Røde. Han lever af at rejse illegalt ind i en af de sære zoner, der opstod efter det, der i romanen kaldes »besøgelsen«, og som formodentlig var et kort visit af fremmede fra det ydre rum.

Ingen ved, hvad de ville på jorden. Nu er de væk igen. Tilbage i zonerne ligger efterladte rester fra det, der kunne være en intergalaktisk picnic: uforståelige genstande med uforståelige egenskaber, spredt tilfældigt ud i områder, hvor huse og biler står forladte tilbage, og hvor alt – tyngdekraften, forrådnelsesprocesser, reglerne for liv og død – opfører sig farligt og uforudsigeligt.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu