Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Der er ikke helt så meget »det’ gas, skipper« i Anders Matthesens ’Ternet Ninja 2’

Anders Matthesen skriver mere som en forfatter i ’Ternet Ninja 2’ end i den første bog om Aske og hans hævngerrige, morderiske og flabede stofdukke. Det er ikke ubetinget en god ting
Anders Matthesen skriver mere som en forfatter i ’Ternet Ninja 2’ end i den første bog om Aske og hans hævngerrige, morderiske og flabede stofdukke. Det er ikke ubetinget en god ting

Asger Ladefoged

Kultur
6. juli 2019

Som det så ofte sker med produkterne af Anders Matthesens imponerende talent, så blev børneromanen Ternet Ninja lidt af et fænomen, da den udkom i 2016.

Den blev siden til en af de mest sete danske biograffilm nogensinde og et væld af ternet merchandise. Og nu er andet bind, i det der åbenbart skulle være en serie, udkommet.

Igen handler det om drengen Aske, der ved et sært tilfælde får en Ternet Ninja-stofdukke af sin Onkel Stewart (Anders Matthesens mest berømte figur). Ninjaen viser sig at være besjælet med ånden af en middelalderlig ninja, der tager hævn over dem, der gør børn fortræd.

Den flabede stofdukkes fyld består tilsyneladende af sjofelheder, selvtillid, testosteron og skrøbelig maskulinitet, og han bliver en slags ubehøvlet life coach for Aske.

T.N. hjalp i første bog Aske med at bekæmpe plageånden Glenn, skolens bølle og generel skidtfyr, og vinde pigen Jessica.

Til gengæld hjalp Aske T.N. med at få en dansk direktør anholdt i Thailand for kokainsmugling som hævn for, at han havde banket børnearbejderen Quang (kendt fra Matthesens film Terkel i Knibe, hvorfra flere karakterer gæsteoptræder i Ternet Ninja) ihjel.

I dette andet bind viser det sig, at direktøren er ved at slippe fri ved hjælp af flere voldelige metoder.

Derfor må Aske og T.N. igen på mission. Denne gang i Thailand, hvortil Aske får overtalt hele sin familie at rejse til på ferie, efter de er kommet til penge, da Askes stedfar Jørn har solgt sin app, der ved hjælp af afføringsanalyse kan rådgive om bedre kostvaner.

Anders Matthesen er altså stadig karakteristisk latrinær og opbyggelig, men alligevel er noget af energien fra Ternet Ninja forsvundet.

Det var mildt sagt underholdende at møde T.N. og Askes familie første gang. Få kan som Anders Matthesen skrue et karikeret, troværdigt og sygt sjovt persongalleri sammen. Det vidner om en enorm indsigt i menneskesindet og føles aldrig usolidarisk.

Direkte tale og mundtlighed

I Ternet Ninja havde ingen tilsyneladende forklaret Matthesen forskellen på direkte tale og mundtlighed, men det gjorde ikke noget, for det betød, at man tydeligt kunne høre Matthesens sjove stemmearbejde i det skrevne ord.

I Ternet Ninja 2 er regibemærkningerne væk, og dialogen er mere renskrevet og kontrolleret. Det virker simpelthen mere som en bog og mindre som et filmmanuskript. Og det er vel meget godt, siden det faktisk er en bog?

Hmm. Ikke ubetinget. Meget af Anders Matthesens talent ligger ikke bare i hans vanvittigt fantasifulde og sjofle sprog, men i timingen.

Hans timing får en dialog til at virke sprængfarlig. Det er meget svært at genskabe i skriftsprog. Der er dog fortsat masser af relationel sprængfare i Ternet Ninja 2, og højeksplosive Onkel Stewart er heldigvis med igen. På landlov i Thailand, hvor Aske tilfældigt støder ind i ham på en stripbar.

Ved at flytte handlingen til Thailand mister Matthesen sit kendte miljø (sådan cirka Albertslund), som han er så eminent til at beskrive.

Det er da spændende at følge Aske og T.N. og nu også Askes madglade stedbrors forbryderjagt, men man drømmer sig tilbage til resten af det kendte Matthesen-univers med Beate og Leon og alle de andre, selv om man godt ved, at serieformatet tilsiger, at man i andet bind skal ud på en rejse. Men kunne den ikke bare være gået til Høje-Taastrup?

Placeringen i Thailand resulterer i unødvendige turistanekdoter som mødet med mænd i drag, der kræver penge for fotografier, og en usædvanlig lang og leksikal beskrivelse af, hvordan kobraslanger forholder sig til deres afkom – lige midt i den mest afgørende scene.

Nå, men nok om det, skipper. Ternet Ninja 2 er en sjov og spændende bog, selv om den ikke føles helt så frisk og overraskende som sin forgænger. Under alle omstændigheder skal vi glæde os over, at Anders Matthesen har kastet sig over børnebøgerne, for han vil sgu noget med det.

Mødet med T.N. har givet Aske troen på, at man kan gøre noget og bør gøre noget. Og det er ofte mere, end man tror. Og så skal man ikke være bange for lidt selvtægt, så længe ingen dør af det, eller det er der så måske nogen, der gør, men så længe man ikke mente det sådan, så går det nok, over and out, sømand.

Anders Matthesen: ’Ternet Ninja 2’, illustreret af Thorbjørn Christoffersen, Høst & Søn, 272 sider

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her