Læsetid: 5 min.

Hjemstavnsdigtningen er blevet forvandlet til en opslugende lyd- og billedbog

Med ’Solhverv’ har vi fået et audiovisuelt montageværk og en multimedial hjemstavnsdigtning på højt kunstnerisk niveau. Det kommer fra musikeren Lars Greve og kunstfotografen Fryd Frydendahl, der har portrætteret Ringkøbing-Skjern Kommune – og også formår at skærpe modtagerens sanser over for egen hjemstavn
Fryd Frydendahl og Lars Greve.

Fryd Frydendahl og Lars Greve.

Fryd Frydendahl

27. juli 2019

Holbæk. Spillemaskinernes blip og båt på Burgeren på Ahlgade. Solens fletværk gennem Ladegårdsalleen på vej til Stenhus Gymnasium. Kinagrillens brunstegte pommes frites som fede firkantede fingre i remoen.

Basse og jeg, der laver kanonslag, mens der er Sonny Soufflé Chok Show på billedrørsfjernsynet.

Urtete og Joy Division, senere guldkakao og Talk Talk hos Søren på Skolegade. Spirens overdådige guitarsoli og hash-dunstende interiør. Flyveturene og asfaltafskrabningerne, grillosen og pigeduftene.

Nogle tror, at de er sluppet væk fra deres opvækst, bare fordi de fysisk er flyttet ud af geografien. Men vi bærer alle på billeder, lyde eller dufte fra vores hjemstavne.

De fleste af os besøger dem igen og igen. Frivillig eller ufrivilligt.

Optaget mellem to solhverv

Hjemstavnsdigtningen er en stolt disciplin. Martin Andersen Nexø dyrkede Bornholm, ja, tog sit sidste efternavn efter byen, som familien flyttede til, da han var barn. Johannes V. Jensen fortalte historier fra sit Himmerland. Nutidens danske rappere reporterer igen og igen fra ghettoer og eksghettoer over det ganske land, hvor de er vokset op.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu